Experiența Rețelei URBACT
Pe scurt, Rețelele URBACT sunt disponibile pentru orașe, zone metropolitane, districte, cartiere și alte entități publice echivalente, având de obicei o durată de 2,5 ani și implicând parteneri din diverse țări.
Apelul lansat anul trecut a fost dedicat Rețelelor de Planificare a Acțiunilor, iar un nou apel va fi lansat înainte de încheierea programului. Apelul dedicat Rețelele de Transfer de Inovare este deschis până la data de 20 martie 2024, iar un Apel pentru Bune Practici va fi deschis în perioada 15 aprilie - 30 iunie 2024.
Este extraordinar de satisfăcător și motivant să interacționezi cu colegi din alte orașe din Europa, toți având ca obiectiv stimularea schimbării. Observând câteva exemple recente, se elaborează planuri pentru mobilitate urbană durabilă în Letonia, Lituania, Croația, Polonia, Italia, Spania și Slovenia. Comunitățile urbane din Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Portugalia, Spania, Italia, Irlanda, Țările de Jos și Bosnia-Herțegovina își refac legăturile dintre orașe și natură. Alte rețele și-au asumat angajamentul de a înțelege motivele pentru care orașele mai mici sunt mai fericite, accesul la locurile de muncă pentru tinerii din mediul urban și alte aspecte relevante.
Obțineți cele mai recente informații din aceste rețele în articole tematice elaborare de experții care le coordonează!
Transferul de Inovare: un nou tip de parteneriat
Spre deosebire de alte tipuri de Rețele URBACT, Partenerii Lideri ai Rețelelor de Transfer de Inovare trebuie să fi fost implicați în proiecte finanțate în cadrul Inițiativei „Actiuni Urbane Inovatoare” (UIA) între anii 2016 și 2023.
În decurs de 24 de luni, orașul cu un proiect UIA va transfera experiență și cunoștințe către alte orașe, urmând trei etape: Înțelegere, Adaptare și Pregătire pentru reutilizare. Un rezultat cheie pentru fiecare oraș implicat va fi dezvoltarea unui Plan de Investiții solid.
Mai multe informații despre acest nou apel (inclusiv cerințele de eligibilitate) sunt disponibile în Termenii de Referință. De asemenea, a fost redactat un articol referitor la ideile de proiecte pentru Rețelele de Transfer de Inovare, identificate cu ajutorul Instrumentului de Căutare a Partenerilor, alături de înregistrarea sesiunii online de informare privind stabilirea unor parteneriate solide susținută de reprezentanții Secretariatului Comun URBACT.
Evoluția și transformarea Rețelelor URBACT
Multe orașe au evoluat în cadrul Rețelelor URBACT. Este important să evaluăm această evoluție, analizând exemplele din rețelele anterioare. Aceste realizări ilustrează Metoda URBACT - capacitatea sa de a aduce împreună oameni și comunități - și evidențiază încrederea și spiritul de echipă dezvoltate între parteneri.
În ceea ce privește domeniul tehnologiei și tranziției digitale, ne vin în minte proiectele Techtown și TechRevolution, alături de TechRevolution 2.0. Similar, rețeaua inițială de planificare a acțiunilor PROCURE a evoluat ulterior în Rețeaua de Transfer Making Spend Matter. Ambele cazuri au implicat multe orașe comune, inclusiv aceleași orașe care au acționat ca Parteneri Lideri.
În alte situații, o tematică specifică a fost utilizată ca un element comun și ca o oportunitate pentru orașe să progreseze și să exploreze noi direcții. Acesta a fost cazul rețelei AGRI-URBAN, în care mulți parteneri s-au orientat către oportunitățile oferite de Horizon 2020, în timp ce alți parteneri au dezvoltat o rețea de transfer URBACT, numită BioCanteens, care ulterior a avut o continuare, BioCanteens 2. Este important de menționat faptul că Partenerul Lider al ambelor Rețele BioCanteens, Mouans-Sartoux, un mic oraș din Franța, a fost inițial un partener nou venit în proiectul AGRI-URBAN.
Anumite orașe au continuat să implementeze proiectul Erasmus PART-Y în domeniul serviciilor pentru tineret și participarea sensibilă la gen. În timp ce un partener de proiect din Rețelele de Implementare CREATIVE SPIRITS a urmărit implementarea proiectului său cu finanțare din Acțiuni Urbane Inovatoare, partenerii din Rețeaua de Transfer Re-growCity au inițiat un proiect cu EuroTowns. Mai recent, unele dintre orașele din Rețeaua de Planificare a Acțiunilor SibDev au avut licitația lor pentru un proiect Interreg Europe aprobat. În același timp, un partener de proiect din cadrul Rețelelor de Implementare CREATIVE SPIRITS a urmărit implementarea proiectului său cu finanțare de la Urban Innovative Actions, iar partenerii din Rețeaua de Transfer Re-growCity au inițiat un proiect cu EuroTowns. Recent, unele orașe din Rețeaua de Planificare a Acțiunilor SibDev au obținut aprobarea pentru un nou proiect finanțat prin Programul Interreg Europe.
Mai multe rețele sau părți ale acestora au colaborat în trecut în diverse moduri și configurații, atât în cadrul URBACT cât și în afara acestuia; spre exemplu, peste 30% dintre orașele din cadrul URBACT III au aplicat pentru programul Horizon 2020 după încheierea rețelelor lor. Rețeaua inițială Electric Vehicles in Urban Europe a transformat rezultatele într-un proiect demonstrativ în valoare de milioane de euro.
Înainte să începi căutarea partenerilor, reamintește-ți aceste sfaturi testate pentru a construi un parteneriat solid și durabil...
-
Cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine.
Nu există ,,mărimea perfectă" pentru un parteneriat, dar este mai bine să alegeți mai mult decât numărul minim de parteneri. Un partener ar putea să renunțe în ultimul moment sau să se alăture altui proiect, să nu transmită Scrisoarea de Angajament semnată la timp, etc.
Sfat URBACT: După aprobarea unei Rețele URBACT și începerea activităților, este posibil ca unii parteneri să fie mai puțin activi decât se anticipa. Prin urmare, este important să evitați dezvoltarea unui parteneriat cu numărul minim de parteneri, deoarece aceștia ar putea să fie ,,parteneri pasivi".
2. Analizează argumentele furnizate
Încrederea este un element esențial în orice parteneriat. După ce un potential partener a fost identificat, este crucial să se înțeleagă exact ceea ce caută într-un parteneriat. Este vorba de bani? Dezvoltarea profesională? Oportunitatea de a îmbunătăți abordările participative și integrate? Sau pe posibilitatea de a elabora un plan care să aibă mai multe șanse de a obține finanțare europeană și națională?
Asigurați-vă că partenerii aplică pentru a obține finanțare pentru motivele legitime. Încercați să identificați posibile semnale de alarmă în interesul partenerilor candidați; de exemplu, dacă:
- doresc să devină un oraș URBACT cu subiectul meu, indiferent de rețea;
- doresc să devină un oraș URBACT, chiar dacă nu dispun de resursele necesare pentru a gestiona eficient subiectul și pentru a avea un impact semnificativ la nivel local;
- sunt mai interesați de buget decât de provocarea politicilor;
- sunt un politician ambițios fără angajament din partea administrației municipale (inclusiv al personalului care poate participa la întâlniri etc.
- sunt un funcționar ambițios fără susținerea politică din partea celor care înțeleg importanța proiectului.
Un alt indiciu semnificativ este promptitudinea de răspuns a unui potențial partener în fazele incipiente ale colaborării. Dacă trebuie să fie ,,urmărit” pentru a furniza informații și contribuții, acest lucru ar putea indica o eventuală problemă.
-
Asigurați un echilibru (geografic)
În cadrul diferitelor Rețele URBACT, s-au format parteneriate de succes cu orașe de dimensiuni diverse, din diferite contexte regionale și în stadii distincte de dezvoltare. De fapt, procesul de învățare nu se desfășoară doar într-o singură direcție, de la parteneri considerați ,,bine dezvoltați" către cei ,,mai puțin dezvoltați". Există întotdeauna perspective interesante de descoperit prin schimbul de experiențe și vizitele pe teren, care stimulează reflecția și gândirea inovatoare. Esențial este să evidențiați clar raționamentul de a lucra în această formație, arătând că partenerii au un interes comun în abordarea provocării și au stabilit acest lucru în prealabil, înainte de a depune cererea.
În funcție de tipul de rețea, cerințele de eligibilitate pot varia (deci, verificați întotdeauna Termenii de Referință pentru fiecare apel).
-
Verifică direcțiile (comune)
Pe lângă număr și locație, aveți în vedere coerența și complementaritatea în ceea ce privește nevoile, așteptările și implicațiile posibile ale partenerilor.
Nu acceptați parteneri noi pe baza principiului "primul venit, primul servit". Acordați-vă timp să discutați cu persoanele relevante dintr-un oraș partener candidat înainte de a decide lista finală a parteneriatului. Evitați orașele care se adresează prin intermediul consultanților - acest lucru poate sugera că orașul nu este cu adevărat interesat și/sau nu are capacitatea de a deveni un partener angajat și activ.
Din experiența noastră, un element esențial al unui parteneriat productiv este un interes și o nevoie autentică și comună în jurul unei anumite provocări, fie că este vorba de mobilitate, tranziție digitală sau altceva. Fiecare partener trebuie, de asemenea, să se implice cu adevărat în toate aspectele Programului URBACT. Aceasta înseamnă participarea la toate întâlnirile, deschidere și sinceritate, precum și disponibilitate și entuziasm pentru finalizarea sarcinilor conexe și sprijinirea celorlalți. Aceasta implică familiarizarea cu Metoda URBACT, consolidarea capacității locale și întegrarea temelor transversale ale URBACT, cum ar fi digitalul, mediul și egalitatea de gen, în elaborarea politicilor.
-
Acordă respect
Un sentiment de respect poate fi de mare ajutor în cadrul parteneriatelor - fie că este exprimat prin respectarea termenelor limită sau prin adoptarea cu seriozitate a planului propus de Rețea. Un parteneriat eficient nu neglijează niciun aspect. Acest lucru presupune să se analizeze cu atenție cât timp și efort vor fi necesare pe parcursul celor 2,5 ani. Pot orașele partenere să angajeze resursele potrivite? Pot identifica finanțarea potrivită? Sunt ei în măsură să aloce sau să angajeze personalul adecvat pentru a îndeplini rolurile solicitate prin proiect la nivel local? Au ei o echipă financiară capabilă să prezinte rapoartele la timp și să înțeleagă procedurile de control? Sunt pregătiți să înființeze și să conducă grupul local și să încurajeze părțile interesate locale să se implice atât la nivel local, cât și la nivel transnațional?
-
Experiența nu este totul.
Nu toate orașele din Europa au avut șansa de a participa în cadrul unei Rețele URBACT și de a experimenta ,,călătoria de învățare URBACT". Prin urmare, principiul de orientare al URBACT este de a promova participarea unui număr cât mai mare de orașe în Rețelele URBACT. caută în mod special să sprijine orașele care sunt noi în cadrul programului, adică acelea care nu au fost parteneri în URBACT II sau III. Este esențial să se analizeze toate aceste aspecte în procesul de selecție a partenerilor, fără a afecta calitatea și relevanța propunerii de proiect.
-
Și nu în ultimul rând: profită de instrumentele și resursele URBACT.
Nu știi unde să găsești candidați potriviți? Soluția ușoară este disponibilă prin intermediul Instrumentului de Căutare a Partenerilor URBACT. Pentru a profita la maximum de acest instrument, trebuie să știi ce anume cauți... și acest lucru depinde de apelul în cauză.
Chiar dacă platforma poate iniția numeroase schimburi și permite utilizatorilor un prim contact, suntem conștienți că multe parteneriate se formează în afara mediului online. Evenimentele URBACT – în special EU City Labs și City Festivals – reprezintă o modalitate excelentă de a intra în legătură cu alte orașe și de a întâlni noi colegi. Următorul Festival al Orașelor URBACT va avea loc în perioada 8-10 aprilie 2025, într-un oraș din Polonia și va fi o ocazie perfectă pentru a găsi parteneri pentru apelul dedicat Rețelelor de Transfer (care se va deschide, de asemenea, în aprilie 2025).
O altă cale de a obține o perspectivă asupra altor propuneri și oportunități este să contactați Punctele Naționale URBACT (PNU). Acestea sunt practic ambasadorii programului, care promovează URBACT și transmit informații despre acesta în mod constant, în limba națională. Pentru a disemina informații despre apel, PNU organizează evenimente de informare de tipul Infodays, atât în format fizic, cât și online, la care orașele sunt încurajate să participe.
Sunteți interesat să deveniți partener de proiect într-o Rețea de Transfer de Inovare? Găsiți câteva link-uri utile către documentele principale (Termenii de Referință, Ghidul aplicanților, Manualul Programului) și descoperiți Infograficul la următorul link (sub secțiunea „Documente”).
Dacă doriți să aflați mai multe despre proiectele și partenerii viitoarelor Rețele de Transfer de Inovare, citiți acest articol și urmăriți sesiunea URBACT de informare online despre formarea unui parteneriat puternic în contextul apelului pentru Rețele de Transfer de Inovare. De asemenea, Secretariatul Comun URBACT oferă o serie de webinarii și diferite materiale de informare.
Pentru orice fel de întrebare privind apelul dedicate Rețelelor de Transfer de Inovare, Secretariatul Comun URBACT pune la dispoziția potențialilor aplicanți adresa de email itn@urbact.eu.