You are here

Intervju s predstavnikom mreže CityMobilNet za Zadar

03 May 2017

Grad Zadar dio je URBACT-ove mreže za planiranje pod nazivom CityMobilNet. O tome kako se Zadar uključio u mrežu, koji su ciljevi mreže i koju konkretnu korist Zadar od nje očekuje, razgovarali smo s Josipom Milićem koji je zadužen za provedbu aktivnosti ispred svojeg grada.

josipmilic

Vodeći partner Bielefeld iz Njemačke, a osim Zadra sudjeluju još i Burgos iz Španjolske, Braga iz Portugala, Morne-a-l'Eau i Aix Marseille Province iz Francuske, Palermo iz Italije, Jugoistočna regija iz Malte, Agii Anargyri Kamatero iz Grčke, Slatina iz Rumunske i Agencija za upravljanje cestama i okolišem iz Poljske.

Recite nam općenito o CityMobilNet mreži i kojim se temama bavite.

Projekt je započeo u 9. mjesecu 2015. i traje do 5. mjeseca 2018. godine. Radi se o partnerstvu gradova iz više europskih zemalja, a mreža se bavi urbanom mobilnošću. Jedan od osnovnih problema gradova u Europi je unaprjeđenje te vrste mobilnosti.

Pozvani smo u partnerstvo kao Grad Zadar. Cilj je unaprijediti urbanu mobilnost u partnerskim gradovima, a konačan rezultat bit će izrada plana održive urbane mobilnosti (SUMP) kojeg bi svi partnerski gradovi trebali imati do kraja projekta. Do toga ćemo doći kroz različite radionice, seminare, međunarodne sastanke i ostale aktivnosti.

Prvi međunarodni sastanak održan je na Malti, drugi u Bielefeldu, a treći u Zadru. Sljedeći će se održati u Bragi.

Kroz njih nastojimo analizirati probleme partnerskih gradova u kontekstu vrsti mobilnosti i problema s kojima se oni susreću. Kroz razmjenu iskustava u rješavanju konkretnih izazova, prevenciju istih, komunikaciju i sl. pokušava se stvoriti temelj za izradu SUMP-a.

Kako ste točno postali dio mreže?

Pozvao nas je vodeći partner na ovom projektu – Grad Bielefeld. Mi smo to sa zadovoljstvom prihvatili jer želimo poboljšati prometnu krvnu sliku grada. Smatramo da je to dobra prilika da prikupimo dragocjena iskustva i znanja koja ćemo moći implementirati u svoje dokumente, strategije i viziju prometne slike grada.

Jeste li vodeće partnere ste poznavali i ranije? Kakva su iskustva?

Ne, ovo nam je prva suradnja i za sad imamo sve pohvale. Već planiramo i buduće projekte koji bi riješili konkretne probleme, npr. probleme s parkiranjem, biciklističkim stazama i sl. Suradnja će se svakako nastaviti jer vidimo da imamo mnoštvo zajedničkih problema i izazova.

Postoji li u Zadru određena konkretna situacija koja je aktualna i koju bi željeli riješiti?

Postoji nekoliko prometnih izazova u gradu. U sklopu ovog projekta nastojimo napraviti studiju urbane logistike poluotoka, odnosno centra grada koji je najveći izazov zbog atraktivnosti prostora i najveće koncentracije ljudi, pogotovo u sezoni. Često dolazi do prometnih gužvi, dostavna vozila često kreiraju zastoje itd.

Planiramo unaprijediti cijelu prometnu sliku grada kroz ostale aktivnosti kao što je prometni Masterplan za cijeli grad i regiju.

Također, u dogledno vrijeme planiramo unaprijediti integrirani prometni sustav grada.

Sve navedeno moglo bi značajno poboljšati prometnu sliku grada.

Osnova URBACT mreža su URBACT lokalne grupe (ULG). Kakva su vaša iskustva s tom grupom?

Za potrebe ovog projekta mi smo osnovali ULG. To je bazična grupa prometnih dionika na području grada koji bi mogli najviše doprinijeti svojim znanjem, savjetima i iskustvom. Sastoji se od predstavnika Grada Zadra, Odjela za EU fondove (pročelnik je nositelj projekta), Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno planiranje (sadrži i Odsjek za promet), prometne stručnjake iz Sveučilišta u Zadru (bave se istraživanjem i analizama prometa) i Liburnije (najveća i najrelevantnija tvrtka za javni prijevoz u Zadru).

Kroz rad ULG-a pokušat ćemo doći do rješenja i dobrih scenarija za kreiranje SUMP-a i prometnih rješenja koja bi promijenila sliku grada.

Jeste li pokušali u ULG uključiti i građane koji nisu predstavnici institucija?

Nismo još došli do te faze, ali to svakako planiramo. Planiramo pokrenuti istraživanja kako bi prikupili podatke za kreiranje SUMP-a pa ćemo nakon toga uključiti i građane kako bi dobili i njihovu povratnu informaciju s ciljem implementiranja istih u naše strategije i dokumente. Oni su glavni i krajnji korisnici i njihovi komentari će nam biti od velike koristi za daljnji rad.

Kakva je korist od međunarodnih sastanaka za vas? Uspijevate li preslikati zaključke na vaše aktivnosti na lokalnoj razini?

Što se tiče međunarodnih sastanaka, ljudi su već dosta upoznali jedni druge što je doprinijelo dobroj radnoj atmosferi te se ista konstantno nadograđuje, kao i naša znanja i iskustva. Na svakom sastanku rode se nove ideje koje pokušavamo implementirati u naše strateške dokumente.

Uvijek je dobro čuti iskustva drugih gradova i prakse koje su već implementirane. Dosta gradova ima slične probleme tako da se većina rješenja može bez problema preslikati.

Koji su planovi u budućnosti?

Projekt traje do svibnja 2018. godine i vjerujem da će svi projektni partneri uspješno ostvariti ciljeve te da ćemo imati mogućnost nadogradnje na ovaj projekt u kontekstu urbane mobilnosti. Nakon izrade SUMP-a vjerojatno će biti i drugih projekata kako bi mjere definirane tim dokumentom mogli i provesti.

Kakav je odnos gradskih vlasti prema ovom projektu?

Imamo podršku gradonačelnika, gradskog vijeća i cjelokupne lokalne samouprave. Uprava za EU fondove zadužena je za širok spektar projekata, kako infrastrukturnih tako i ovih “soft“ projekata te na temelju toga imamo jako dobru podršku gradske uprave. Znaju prepoznati ovakve projekte i korist koju oni mogu donijeti za Grad. Imamo na raspolaganju svu podršku i kapacitete za provedbu takvog jednog projekta.

U Gradu imamo zajedničku viziju i to nam uvelike olakšava rad.

Biste li preporučili URBACT i drugim gradovima? Planirate li se opet uključiti u neku od mreža?

Svakako! Ne znam je li to zbog ekipe na ovom projektu, ali svi su vrlo odgovorni, profesionalni i ugodno je s njima raditi. Imamo vrlo dobra iskustva na ovom projektu.

Nastojat ćemo nastaviti aktivnosti koje su dio URBACT mreže te se nadamo da ćemo imati novih ideja i projekata koje će biti pod okriljem URBACT mreža.