You are here

URBACT Városfesztivál, Tallin, 2017.október 4-5.

31 March 2017

Jegyezd fel a dátumot és csatlakozz az URBACT városokhoz az URBACT Városfesztiválon Tallinban, 2017. okóber 4-5-én!

URBACT Városfesztivál

A minden második évben megrendezett URBACT Városfesztivál szívesen lát mindenkit, aki eljön, hogy tanuljon és megismerje mintegy 400 szakmabeli résztvevő tapasztalatait.

A Fesztivál bemutatja a városfejlesztés legújabb eredményeit és kapcsolatot teremt Európa városi agendái és a világ városai között.

A 2017.évi Fesztiválon meg lehet ismerkedni számos URBACT Jó Gyakorlattal valamint a Transzfer Hálózat felhívásával, amely addigra megnyílik és várja az ajánlatokat.

Az URBACT Városfesztivál lényege a közös munka, a kapacitásépítés és a szakemberek tapasztalatcseréje, és lesz több interaktív, izgalmas és inspiráló összejövetel is.

Video: URBACT Városfesztivál, 2015

Találkozzunk Tallin Kreatív városában, Telliskivi-ben!

Fotók: Telliskivi Kreatív Város

2015 és Riga után az URBACT Városfesztivál Európa másik balti fővárosába, Tallinba készül. Itt lehet majd felfedezni Európa egyik legizgalmasabb kreatív városrészét, Telliskivit.

Telliskivi Kreatív Város egy régi ipari területen helyezkedik el a Kalamaja városrészben (amely Pöhja-Tallin része). A Telliskivi utcában az első ipari épületek 1869-ben létesültek, amikor a Balti Vasút gyárait alapították. Az ipari fejlődés gyorsan megindult és vele együtt a városrész fejlődése is. A Telliskivi Kreatív Város 2009-ben, 200 évvel később alakult meg. Most Észtországban ez a kreatív gazdaság legnagyobb központja.

A körzet 25.000 m2-en terül el, 10 épület alkotja, az Óvárosba vezető vasútvonal túloldalán.

A városrész független üzleti csomópontként (hub) definiálja magát, amely teljes mértékben magántulajdonú, a bérlők azonban maguk tervezik és alakítják ki a területüket. Jelenleg 200 cég, vállalat és civil szervezet működik a körzetben.

Az üzleti élet mellett a városrész a kikapcsolódást is szolgálja: vannak itt szórakozóhelyek, irodák, műtermek, műhelyek, találkozóhelyek, próbatermek, üzletek és klubok, van egy kerékpárműhely, pékség, nyomda, koncertterem, színház, sok kávézó, bár és étterem. Van egy játszóház, masszázsszalon és jóga stúdió is.

A Szabad Tér – Vaba Lava –az URBACT Városfesztivál központi területe

Az URBACT City Fesztivál központja a Vaba Lava (Szabad Tér) lesz.

Vaba Lava egy korábbi fémmegmunkáló üzemben létesült, ezt alakították át egyszerű, elegáns acél-üveg és beton szerkezetté az Allianss Architektid OÜ cég építészei.

A Vaba Lava alapítvány 2010 májusában alakult két céllal, először is lehetőséget adni a már meglevő vagy alakulóban levő független észt társulatoknak és másodszor a nemzetközi együttműködés – közös projektek, koprodukciók, műhelyek és szemináriumok – támogatása.

A Vaba Lava állami és magán együttműködés keretében alakult. Az észtországi kulturális PPP-k egyik példája.  Az észt Kulturális Minisztérium támogatja a tevékenységeit és fizeti a létesítmény bérleti díjának 70 %-át, az Észt Kulturális Örökség alapítvány pedig minden évben finanszírozza a kuratóriumi programot.

Fotó: Vaba Lava, készítette: Aron Urb

Ugye mindezekért érdemes rögzíteni a dátumot a naptárban? Már lehet jelentkezni 2017. október 4-5-re, az izgalmas URBACT Városfesztiválra.

Kell még kedvcsináló? Itt láthatók a2015-ös rigai URBACT Városfesztivál fotói. Biztos találkozunk, tanulunk és tapasztalatot cserélünk majd októberben, Tallinban is.