You are here

Študijsko srečanje omrežja URBACT Creative Spirits v Mariboru

Edited on

06 March 2019
Read time: 1 minute

V Mariboru je med 6. in 8. februarjem 2019 potekalo osmo mednarodno srečanje omrežja Creative Spirits.

Omrežje Creative Spirits je nastalo z namenom izmenjave izkušenj pri vzpostavljanju, oblikovanju ter izvajanju razvojnih strategij mest s pomočjo kulturnih in ustvarjalnih dejavnosti. V Mariboru je med 6. in 8. februarjem 2019 potekalo osmo mednarodno študijsko srečanje, kjer so se mariborskim pridružili partnerji iz Ujbude/Budimpešte (Madžarska) Louleja (Portugalska), Ravenne (Italija), Kaunasa (Litva), Waterdorfa (Irska), Ibija (Španija), Sofije (Bolgarija), Lublina (Poljska) in vodilni strokovnjak omrežja URBACT Creative Spirits iz Nizozemske.

 

Mariborska ekipa je udeležencem srečanja pripravila bogat program. Poudarek je bil na spoznavanju dejavnosti, ljudi in zgodb ter ogledu prostorov, ki sooblikujejo mariborsko kulturno okolje in kreativno industrijo v mestu. Udeleženci so spoznali projekte, kot so Zgodbe o klopeh in ljudeh, Lumina in URBACT projekt 2nd Chance, ter potek in rezultate Evropske prestolnice kulture, Maribor 2012. Predstavljeni so bili prostori in dejavnosti UGM Studia, GT22, galerije Media Nox (MKC) in DLUM, Kible (in Kibla Portala), Vetrinjskega dvora, Pokrajinskega muzeja v Mariborskem gradu, Lutkovnega gledališča, Salona uporabnih umetnosti, Centra za kreativnost in Pekarne (MKC).

 

Fotografija: Ogled in predstavitev Lutkovnega gledališča Maribor v obnovljenem Minoristnem samostanu in Minoritski cerkvi

 

Ob tem so udeleženci imeli možnost sodelovati v eksperimentalni ustvarjalni delavnici na temo spodbujanja participativnosti s pomočjo umetnosti, na kateri so s skupinskim delom ustvarili pet skupinskih likovnih izdelkov. Program je popestril tudi ogled gledališke in plesne gibalne predstave Duet za tolkala in stopala, ki je del festivala Platforma sodobnega plesa v Slovenskem narodnem gledališču.

Na delovnih sestankih so udeleženci pripravljali operativne izvedbene načrte za svoja mesta in debatirali o financiranju inovacij ter o pripravi video predstavitev projektov, ki so pomemben del diseminacije rezultatov.

 

Fotografije: Andreja Budar, MOM