You are here

23 új akciótervezési hálózat indul!

Edited on

27 June 2019
Read time: 7 minutes

23 városhálózat, 26 ország és 203 partnerváros: a program monitoring bizottsága 2019 június 25-én kihirdette a nyerteseket, amelyek megkezdhetik a felkészülést az 1. fázisban. A nyertes projektekben 7 magyar partner is részt vesz!

A 23 városhálózat mindegyike maximum 10 európai partnervárost hoz össze. Az ezekben résztvevő 157 város 57%-a először vesz részt az URBACT-ben, a 23 vezető partner közül 6 is új. A program pályafutása során ez az első eset, hogy ilyen magas ez az arány.

A jóváhagyott projektek által biztosított tematikus paletta kiegyensúlyozottnak mondható. Valamennyi projekt mutat kapcsolódási pontokat a „Horizont 2020” projektekkel, illetve más Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott projektekkel és az Európai Városi Menetrend partnerségeivel. Ami azt illeti, a 14 tematikus partnerség közül 11-et lefednek az új hálózatok. A „körkörös gazdaság” témája a leginkább fajsúlyos, amit a „kulturális örökség” követ. Ezen túlmenően a 17 fenntartható fejlesztési cél közül szintén 11 kerül említésre.

Egy újabb mérföldkő az URBACT számára, hogy az új hálózatok által javasolt tematikus szakértő fele nő. A szakértők kiválasztása ugyanakkor még a közeljövő feladata.

Az akciótervezési hálózatok életciklusa során minden partner integrált cselekvési tervet készít. Lehetőségük lesz arra is, hogy teszteljenek kis léptékű megoldásokat városaikban, ezzel hozzájárulva készségek fejlesztéséhez, a helyi érdekelt felek összehozásához és a nemzetközi partnerség elmélyítéséhez. Szeptemberben Párizsban az URBACT Titkárság megtartja az indító találkozót a vezető partnerek és a vezető szakértők számára.

Az elfogadott akciótervezési hálózatok listája az alábbi táblázatban található. A vezető partner(város) vastag betűvel olvasható.

Gratulálunk a 23 befutó partnerségnek! Emellett szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki elmélyült az URBACT program által kínált lehetőségek megismerésében és pályázott az általunk kínált lehetőségekre.

 hálózat

partnervárosok

leírás

Access

Amsterdam (NL), Sofia (BG), Tallinn (EE), Dublin (IE), Vilnius (LT), Riga (LV), Lisbon (PT), Greater London Authority (UK)

Az ACCESS a befogadó kulturális politikák fontosságával foglalkozik. A 8 partnerváros kihívása ebben a projektben az, hogy a kultúra nem gazdagítja vagy hatalmazza fel az összes lakost egyformán. Jobban meg kell értenünk a közösségeinket annak érdekében, hogy valamennyi polgárunkat be tudjuk vonni. Négy témát azonosítottunk, amellyel meg tudjuk szerezni ezt a rálátást, és amely támogathat minket abban, hogy a résztvevő városokban minden lakossági csoportot elérjünk.

ActiveCitizen

Agen (FR), Hradec Králové (CZ), Dinslaken (DE), Tartu (EE), Saint-Quentin (FR), Cento (IT), Santa Maria da Feira (PT), Bistrita (RO)

Az ActivCitizens célja az, hogy a képviseleti demokrácia és a részvételi demokrácia közötti egyensúly megteremtésével újraértelmezze a polgárok helyét a helyi kormányzásban. Az európai kis- és középvárosoknak ez a hálózata, ugyanazokkal az elvárásokkal és hasonló kihívásokkal, ezt figyelembe véve megpróbálja a cél érdekében felhasználni az új digitális lehetőségeket, miközben integrálja azokat a polgárokat is, akik kevésbé mozognak otthonosan a digitális eszközök körében.

Cities4CSR

Milan (IT), Sofia (BG), Vratsa (BG), Molina de Segura (ES), Nantes Metropole (FR), Rijeka (HR), Budaors (HU), Self-government of Kekava municipality (LV), Guimarães (PT), Bratislava (SK)

Átfogó önkormányzati stratégiák a vállalati felelősségvállalás megerősítésére és ösztönzésére a városi területeken.

DI4C

Messina (IT), Roquetas de Mar (ES), Oulu (FI), Saint-Quentin (FR), Limerick City and County Council (IE), Ventspils Digital Centre (LV), Portalegre (PT), Botosani (RO)

DI4C fel kívánja gyorsítani a városok kemény és puha infrastruktúráiban a digitalizálási lehetőségekhez való felzárkózást. El kívánnak távolítani minden akadályt a középméretű városok digitális fejlődésének útjából: a stratégiai és globális jövőkép hiányát, technikai és mérnöki kapacitások hiányát, a digitális innováció beépítésének nehézségeit. Az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell a helyi érdekelt felek – lakosok és potenciális vállalkozók – számára a digitális innovációk megismerését.

Find your Greatness

Alba Iulia (RO), Võru (EE), Teguise (ES),  Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata (HU), Limerick City and County Council (IE), Perugia (IT), Wroclaw (PL), Bragança (PT)

A Find your Greatness olyan koncepció, amely tükrözi Gyulafehérvár és a többi uniós városi közösség legnagyobb kihívását. Miért kell megtalálnunk a „nagyságunkat”? Mert a kihívás az, hogy a városaink potenciáljára építsünk. Meg kell ismernünk saját erősségeinket, és erre fel kell építenünk egy olyan fenntartható városfejlesztési stratégiát, amely kombinálja a marketing megközelítést a smart city lehetőségekkel.

Genderedlandscape

Umea (SE), Frankfurt am Main (DE), Trikala (EL), Barcelona Activa SA (ES), La Rochelle Urban Community (FR), Panevezys (LT), Celje (SI)

A nemek közötti egyenlőség feltételeinek megteremtése azzal, hogy megértjük, miként jön létre az egyenlőtlenség a városokban. Az akciótervezési hálózat megosztja a tapasztalatait abban a kihívásban, amelyet világszerte értünk, de csak a helyi kontextusban tudunk valóban kezdeni vele valamit.

Healthy Cities

Vic (ES), Pärnu (EE), Farkadona (EL), Falerna (IT), Anyksciai (LT), Planning Authority Malta (MT), Alphen aan den Rijn (NL), Loulé (PT), Bradford (UK)

A projekt városai keresik a lehetőségeket az egészség és a városi környezet közötti kapcsolat elmélyítésére, a lakosság egészségi állapotának javítására összpontosító politikák kidolgozására, valamint ezen politikák szigorú egészségügyi hatásvizsgálatának kidolgozására. A városok különböző szempontokból és különböző politikákon keresztül mérlegelhetik a cselekvéseket, de a globális egészségügyi szempontok közös keretet biztosítanak, és lehetővé teszik a módszertanok megosztását.

Health&Greenspace

Budapest, 12th (HU), Tartu (EE), Santa Pola  (ES), Espoo (FI), Limerick City and County Council (IE), Messina (IT), Breda (NL), Poznan (PL), Suceava (RO)

A gyors urbanizációval és a városok sűrűsödésével kapcsolatos különféle egészségügyi kockázatokra adott válaszként a Health & Greenspace projekt célja az, hogy támogassa és fokozza azt a minőségi városi zöldinfrastruktúra-ellátást, amely kifejezetten az egészség és a jólét javára szolgál.

IoTxChange

Fundao (PT), Razlog (BG), Saxony-Anhalt (DE), Dodoni (EL), Åbo Akademi University (FI), Nevers (FR), Jelgava (LV), Ånge (SE), Kežmarok (SK)

Az IoTxChange olyan városokat hoz össze, amelyek elkötelezettek a tárgyak internetén (IoT) alapuló megoldásokon alapuló digitalizálási tervek kidolgozásában, hogy növeljék az életminőséget a kis- és középméretű városokban. A városok transznacionális együttműködésén alapuló URBACT-módszertan és a helyi csoportok bevonása a hálózatunk számára olyan integrált cselekvési terv kidolgozásának feltételeit biztosítja, amely a digitális átalakulás új korszakában vezet minket.

iPlace

Amarante (PT), Gabrovo (BG), Medina del Campo (ES), Pori (FI), Balbriggan (IE), Grosseto (IT), Saldus (LV), Heerlen (NL), Bistrita (RO), Kocevje (SI)

Az iPLACE 10 európai kisváros együttműködésén alapul, amelyek célja, hogy 10 egyedi, erőteljes gazdaságfejlesztési stratégiát állítson elő, amelyek a résztvevő városok kihasználatlan potenciáljára irányulnak és városi innovációs ökoszisztémákat hoznak létre. A városi partnerek a helyi gazdasági erősségeik megértésének elmélyítésére összpontosítanak, és stratégiai módszereket hoznak létre gazdaságuk újjáélesztésére, városuknak a várható gazdasági változásokra való adaptálására, alkalmazkodóképességének növelésére.

Kairos

Mula (ES), Belene (BG), Heraklion (EL), Šibenik (HR), Catani (IT), Cesena (IT), Ukmerge District Municipality Administration (LT), Bragança (PT)

A KAIRÓS a változás egy pillanatát kívánja képviselni, a leromlott és reménytelentől a regenerációig és a jövő víziójáig. A projektben olyan kis és közepes városok vesznek részt, amelyek fókuszában a kulturális örökség, ezen örökség innovatív hasznosítása áll.

Riconnect

Barcelona (ES), MAJOR DEVELOPMENT AGENCY THESSALONIKI S.A. (EL), Métropole du Grand Paris (FR), Vervoerregio Amsterdam (NL), Krakow Metropolis Association (PL), Obszar Metropolitalny Gdansk-Gdynia-Sopot (Metropolitan Area) (PL), Area Metropolitana do Porto (PT), Transport for Greater Manchester (UK)

A RiConnect hálózat célja, hogy átgondolja, átalakítsa és integrálja a mobilitási infrastruktúrát azzal a céllal, hogy újra összekapcsolja az embereket, a városrészeket és a természeti területeket. Olyan tervezési stratégiákat, folyamatokat, eszközöket és partnerségeket alakít ki, amelyek elősegítik a tömegközlekedést és az aktív mobilitást, csökkentik az externáliákat és kiaknázzák a városi regeneráció lehetőségeit a terület fizikai és szellemi struktúrájának megteremtése és egy fenntarthatóbb, méltányosabb és vonzóbb nagyváros elérése érdekében.

Roof

Ghent (BE), Thessaloniki (EL), Toulouse Metropole (FR), Naples (IT), Gemeente Utrecht (NL), Braga (PT), Department of Social Assistance Timisoara (RO), Gothenburg (SE), Glasgow (UK)

A ROOF projekt célja a hajléktalanság felszámolása a városok innovatív lakhatási megoldásaival. A ROOF megosztja a tudást arról, hogyan kell (1) összegyűjteni a pontos adatokat, és (2) a tüneti kezeléstől a hajléktalanság tényleges felszámolásáig elmozdulni a „lakhatást elsőként” modell alkalmazásával. A ROOF a hosszú távú stratégiai céljához kapcsolódó integrált helyi cselekvési tervekkel a partnervárosokat a „funkcionális nulla” állapot felé vezeti (amikor is már nincs strukturális hajléktalanság).

Rurban food

Coimbra (PT), Tartumaa Arendusselts (EE), Larissa (EL), Córdoba (ES), Szécsény (HU), Unione dei Comuni della Bassa Romagna (IT), Alba Iulia (RO), BSC, POSLOVNO PODPORNI CENTER D.O.O. KRANJ (SI)

A legújabb tapasztalatok azt mutatják, hogy elő kell mozdítani a regionális élelmiszerrendszerek felé való átmenetet. A RURBAN FOOD városai elkötelezettek olyan élelmezési tervek kialakítása mellett, amelyek kapcsolatot teremtenek a városi és elővárosi, illetve a vidéki területek között. Ez a megközelítés segíti a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság alapjain álló termelési és fogyasztási környezet kialakulását.

SIBDev

Heerlen (NL), Aarhus (DK), Võru (EE), Haidari (EL), Zaragoza (ES), Kecskemét (HU), Pordenone (IT), Radlin (PL), Fundão (PT), Baia Mare (RO)

Az akciótervezési hálózat célja annak vizsgálata, hogy az ún. ’szociális hatású kötvények’ (social impact bonds) hogyan használhatók a közszolgáltatások javítására olyan területeken, mint a foglalkoztatás, az elöregedés és a bevándorlás. Gyakran e szolgáltatások minőségét rontják az elszigetelt, fragmentált intézmények és a költségvetési, politikai rövidlátás, valamint a kockázatok és a változás nehézségei. A szociális hatású kötvény ígéretes modell, amely az együttműködést, a megelőzést és az innovációt fokozza.

Space4People

Bielefeld (DE), Valga (EE), Serres (EL), Badalona (ES), Guía de Isora (ES), Turku (FI), Saint-Germain-en-Laye (FR), Panevezys (LT), Braga (PT), Arad (RO)

A Space4People növeli a város vonzó közterületeinek mennyiségét és minőségét. Ehhez három szempontból foglalkozik a közlekedés, mint a legfőbb területfelhasználó ügyeivel: a felhasználói élmény javításával és a gyalogos hálózatok, a (félig) gyalogos terek növelésével, az intermodális csomópontok felfejlesztésével vegyes felhasználású városi központokká, valamint a köztéri parkolás csökkentésével és optimalizálásával. A Space4People felhasználóközpontú megközelítést alkalmaz azzal is, hogy bevonja a felhasználókat a közterületek tervezésbe.

Thriving Streets

Parma (IT), Antwerp (BE), Igoumenitsa (EL), Edc Debrecen Urban and Economic development center (HU), Klaipeda (LT), Radom (PL), Santo Tirso (PT), Oradea Metropolitan Area Intercommunity Development Association (RO), Mestna Občina Nova Gorica (SI), London Borough of Southwark (UK)

A Thriving Streets („Virágzó utcák”) arra törekszik, hogy a legtöbb városközpont mobilitási rendszereiben még fennálló szűk keresztmetszetekkel kezdjen valamit. A projekt a fenntartható mobilitás gazdasági és társadalmi előnyeire összpontosít elsősorban, nem pedig a széles körben ismert környezeti előnyökre.

Tourism Friendly cities

Genova (IT), Cáceres (ES), Rovaniemi (FI), Dubrovnik Development Agency (DURA) (HR), Dún Laoghaire Rathdown County Council (IE), Venice, (IT), Druskininkai (LT), Gemeente Utrecht (NL), Krakow (PL), Braga (PT)

A TOURISM-FRIENDLY CITIES célja, hogy feltárja, hogyan lehet fenntartható a turizmus a közepes méretű városokban, csökkentve a lakónegyedekre és a turizmus által érintett területekre gyakorolt negatív hatástokat. Ezen ambiciózus cél elérése érdekében a projekt olyan integrált és befogadó stratégiákat alakít ki, amelyek megtalálják az egyensúlyt a helyi közösség szükségleteiben a fenntartható városfejlesztés felé történő előmozdításért.

Urb-En Pact

Clermond-Ferrand (FR), Elefsina (EL), EcoFellows Ltd. (City of Tampere) (FI), Rouen Normandie Métropole (FR), Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development (IT), Palma di Montechiaro (IT), Association of Bialystok Functional Area (PL), CIM Alto Minho (PT), Galati (RO)

Az Urb-En Pact projekt önkormányzatai azt az ambiciózus célt tűzték ki, hogy az elkövetkező 30 évben zéró nettó energiaterületté válnak. Ennek eszköze a helyi, megújuló és szabályozott energiaforrások előállításával egy olyan energiahurok megvalósítása, amely az összes érdekeltet bevonva körkörös gazdaságot hoz létre, kiemelve a méltányos kereskedelmet a nagyvárosi területen és környékén.

URGE

Utrecht (NL), Munich (DE), Copenhagen (DK), Kavala (EL), Granada (ES), Prato (IT), Riga (LV), Comunidade Intermunicipal do Oeste (PT), Nigrad dd (SI)

Az URGE (circUlaR buildinG othersEs) célja, hogy az építőiparban – a nyersanyagok egyik fő fogyasztójánál – a körkörösséggel kapcsolatos integrált várospolitikát alakítson ki, mivel ezen a téren tudásbeli hiányosságok vannak. Az eredmény a téma alapos megértése és egy első terv olyan személyre szabott módszertanra, amely lehetővé teszi e városokban a körkörös dimenzió széles körű integrálását a nagy építőipari feladatokba. Az URGE tehát felgyorsítja a körkörös gazdaság felé való átmenetet.

UrbReC

Den Haag (NL), Mechelen (BE), Patras (EL), Cáceres (ES), Ciudad Real (ES), Zagreb (HR), Oslo (NO), Urzad Miasta Opola (PL), Vila Nova de Famalicão (PT), Bucharest 3rd District (RO)

A sajátos kihívás, amelyet ebben az akciótervezési hálózatban kívánunk kezelni, az, hogy a városok hogyan tudják fejleszteni a következő generációs városi erőforrásközpontokat, amelyek illeszkednek a hulladékhierarchia prioritásaihoz, elősegítik a körkörös gazdaságot, és meghívják a polgárokat, az új vállalkozásokat és a start-upokat, hogy közösen hozzanak létre új módszertant az erőforrás-hurkok helyi szinten történő lezárására gazdaságilag fenntartható módon.

UrbSecurity

Leria (PT), Mechelen (BE), Pella (EL), Madrid (ES), SZABOLCS 05 Regional Development Association Of Municipalities (HU), Longford (IE), Parma (IT), Unione Della Romagna Faentina (IT), Mesto Michalovce (SK)

A biztonság az európai demokrácia alapvető eleme. A városoknak holisztikus megközelítést kell alkalmazniuk a kihívások kezelésére, és lehetővé kell tenniük, hogy a biztonsági stratégia reprezentatív legyen és megfeleljen a város sokféleségének. Az UrbSecurity hálózat a városi biztonság integrált megközelítését kívánja létrehozni, amelynek középpontjában a polgárok életminőségének javítása és a város okos, fenntartható és inkluzív növekedése áll.

ZCC

Manchester (UK), Vilvoorde (BE), Frankfurt am Main (DE), Tartu (EE), Zadar (HR), Modena (IT), Bistrita (RO)

A hálózat támogatja a partner városokat abban, hogy tudományos alapokon szén-dioxid-csökkentési célokat, politikákat és cselekvési terveket hozzanak létre, beleértve a kormányzás és a kapacitásépítés területeit is, hogy azok hozzájárulhassanak a Párizsi Megállapodás sikeres végrehajtásához és az EU 2050-ig elérendő szén-dioxid-semlegességi stratégiai jövőképéhez.

 

Eredeti közlés: https://urbact.eu/23-action-planning-networks-approved