You are here

Betekintés a Turizmusbarát városok hálózatába: Az egészség és a biztonság integrálása a fenntartható turizmus új modelljébe

Edited on

24 February 2021
Read time: 5 minutes

2021. január 28-29-én került megrendezésre az URBACT Turizmusbarát városok hálózata (Tourism-Friendly Cities) ötödik transznacionális találkozója. Az esemény fókuszában a fenntartható turisztikai gyakorlatok megszilárdításának egyik kulcsfontosságú eleme állt: a turisták és természetesen a lakosság egészsége, valamint biztonsága. 2019-ben, amikor még a gyerekcipőben járó Hálózat társalapú tanulási és csereprogramját vizsgáltuk, ez a téma nem kapott kellő reflektorfényt. Ám amióta a Hálózat városai megkezdték a fenntartható turizmusra vonatkozó integrált fejlesztési terveik kidolgozását saját URBACT helyi csoportjaik (URBACT Local Groups – ULG) létrehozásával párhuzamban, a kérdés rövid időn belül aktuálissá vált

Ennek apropóján arra kértük a vezető politikai döntéshozókat és a városi szakembereket, hogy csatlakozzanak hozzánk egy vitaindító online, tematikus panelbeszélgetésre, 2021. január 28-án, csütörtökön. Az élő közvetítést (a teljes felvétel itt érhető el) egy műhely követte. A Hálózat városainak képviselői útmutatást kaptak ahhoz, hogy közösségeik hogyan alkalmazzanak a turisztikai gyakorlatukba integrálható, az egészséget és a biztonságot célzó intézkedéseket, valamint tanulhattak arról is, hogy ezeknek a járvány kitörése óta milyen hatásuk lehet az iparra, a lakosokra és a városra. Az alábbiakban ismertetünk néhány fontosabb gondolatot a COVID-19 járványhelyzetből tanultakból.

Ami jó a lakosságnak, az jó a turistáknak is: A legfontosabb “útravalók” az online panelbeszélgetésből

Laura Gaggero – a városmarketingért és turizmusért felelős alpolgármester, Genova önkormányzata, Olaszország – konkrét példákat hozott fel arra, hogy Genova önkormányzata hogyan működik együtt a legfontosabb, a turizmusban érdekelt felekkel annak érdekében, hogy helyi szinten megvalósuljanak a biztonsági és egészségvédelmi protokollok a városban a következő turisztikai szezonra. Példaként említhető a hajótársaságokkal és a kikötői hatósággal közösen végzett munka a városközpontban vezetett túrák lebonyolítása során a hajózás biztonságosságának megőrzését szem előtt tartva, valamint olyan helyi turisztikai csomagok kidolgozása, amelyek elősegítik és integrálják a környező vállalkozások szolgáltatásait. Az Alpolgármester hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a város vezetőinek elkötelezettsége a megoldások megtalálása iránt, és annak tudomásul vétele, hogy ezek a megoldások csak a kulcsszereplőkkel partnerségben dolgozhatók ki.

Dr. Miia Palo, a finnországi Rovanimeni lappföldi kórházi körzet főorvosa hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az egészségügyi szakemberek munkája és a velük történő együttműködés a helyi vállalkozók, különösen az idegenforgalmi vállalkozások számára, leginkább az egészségvédelmi és biztonsági útmutatások betartásában. Munkájuk “kézzelfogható” részéről bővebben ezen a platformon tudhat meg többet, amely friss információkat tartalmaz a turisták és az idegenforgalmi vállalkozások részére a COVID-19 biztonsági eljárásairól Rovaniemi területén. E munka “láthatatlan” része a bizalom, mint továbbra is értékes és nélkülözhetetlen elem megőrzésére irányuló törekvések voltak. Ehhez kulcsfontosságú a hálózatok kiépítése, a hatékony kommunikáció támogatása és a közös megoldások megtalálása. Az embereknek tudomásul kell venniük, hogy nem az orvosi és a gazdasági gondolkodásmód ütköztetéséről van szó, hanem közös küzdelemről: vállalkozások nélkül a lakosok létbiztonsága és jóléte csorbul, egészségügyi és biztonsági intézkedések nélkül pedig mind a lakosok mind a turisták létbiztonsága és jóléte veszélybe kerül.

Jane Stacey – az OECD Régiók és városok KKV-k vállalkozói központja idegenforgalmi részlegének vezetője kiemelte, hogy a COVID-19 járvány okozta válság megmutatta, mennyire fontos a turizmus helyi szinten, és eltűnésével mekkora hiány keletkezik. Ugyanakkor lehetőséget nyitott a jelenlegi kihívások kezelésére: a túlzott turizmussal szemben kiépülhet egy jobb gyakorlat az idegenforgalom számára. Ebben az összefüggésben azok a vállalkozások, amelyek üzleti szempontból fenntartható és környezetbarát gyakorlatokat teremtenek, nagy valószínűséggel prosperálni fognak a jövőben. Azonban azt is meg kell fontolni, hogy miként lehetne nemcsak egy-egy szolgáltatás, hanem az egész turisztikai ökoszisztéma biztonságát fenntartani. Ehhez elengedhetetlen a nemzeti, európai és nemzetközi szervezetek közötti szorosabb koordináció a biztonságos nemzetközi mobilitás garantálása érdekében.

Andrea Verdiani, a tengeri állomások S.p.A kereskedelmi irodájának vezetője (Genova, Olaszország) és Nur El Gawohary, sajtó- és külügyminiszter, Genova repülőtér (Olaszország) - Genova két legfontosabb turisztikai mobilitási egységének – a kikötőnek és a repülőtérnek – helyi perspektíváját mutatta be. A biztonsági protokollokat mindkét szervezet esetében már jóval a jelenlegi világjárvány előtt normalitásként kezelték, ezért most a szigorított egészségügyi protokollok minél sikeresebb integrálására törekednek. A biztonság iránti erős elkötelezettségnek köszönhetően a kikötői hatóságnak már sikerült megnyitnia a turista utazások üzemeltetését, a repülőtér pedig szorosan együttműködik a légitársaságokkal abban, hogyan kommunikálják a turisták felé az új normákat és protokollokat, valamint azt, hogy ezek betartásával a turisták Genovában biztonságban érezhetik magukat.

Kiegyensúlyozott, óvatos fellépés: A műhely legfontosabb tanulságai

A Hálózat városai folyamatosan alkalmazkodnak a COVID-19 járvány okozta helyzethez, és jelentős változásokat terveznek a 2021/2222-es szezonban:

A műhelybeszélgetés vizuális összefoglalója a városok számára az egészséggel és a biztonsággal kapcsolatos intézkedések turisztikai gyakorlatba történő integrálásáról, valamint ezeknek a járvány kezdete óta kialakult hatásairól az iparra, a lakosokra és a városokra

 1. A helyi költségvetés átalakítása a helyi turisztikai vállalkozások és vállalkozók támogatása érdekében. Több város, például Dubrovnik és Dún Laoghaire önkormányzati források elosztását tervezi az új biztonsági protokollok betartására a helyi, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében. Braga 2021-re mentesíti a helyi vállalkozásokat az összes városi adó alól, míg Dubrovnik a PCR-tesztek finanszírozását tervezi.

2. A helyi értékek megbecsülése, valamint azoknak a lakók és a látogatók egészségére, jólétére gyakorolt ​​hatásainak felértékelődése. Druskininkai, mint gyógyfürdő város, rehabilitációs kezelési csomagokat tervez azok számára, akik legyőzték a COVID-19-et. Dún Laoghaire a közelmúltban fejezte be egyik fő infrastrukturális projektjét, az új kerékpárutat, amely immár biztonságos és aktív mobilitási lehetőséget kínál mind a lakók és a látogatók számára, mind a központ, mind pedig a tágabb környék adta lehetőségek kihasználására.

3. A városok attrakcióinak online promotálása. Genova városkártyát népszerűsít a turisztikai áramlások jobb megtervezése érdekében, Braga pedig új alkalmazást és videót készített a helyi attrakciókról, valamint részt vett a 2021-es év legjobb európai turisztikai célpontjainak nemzetközi versenyén, ahol első helyen végzett.

4. Rendszeres találkozók és tudatosabb kommunikáció az idegenforgalom szereplőivel. Krakkó havonta rendez értekezletet, a város 2021–2028 közötti új fejlesztési tervében pedig (amelyet februárban hagynak jóvá) több saját tapasztalatot is megoszt. Rovaniemi külön műhelymunkákat szervez a fenntartható turisztikai gyakorlatok terjesztéséről, míg Dubrovnik és Velence a turisztikai szereplők számára azt javasolja, hogy a piacon közösen kiajánlandó tevékenységeket dolgozzanak ki a zöld turizmusra és a zöld turisztikai vállalkozásokra összpontosítva.

5. A szabadtéri rendezvények, a tér, mint közösségi találkozóhely preferálása. Dún Laoghaire (DLR) a város tereinek közösségi kihasználásán és a szabadtéri rendezvények támogatásán dolgozik, hogy az emberek nagyobb biztonságban érezzék magukat akár étkezésről, akár találkozókról legyen szó. Genova a biztonságos, néhány fős csoportokkal történő turisztikai városnézéseket népszerűsíti, a hulladékgyűjtő pontokat kivitte a belváros utcáiról, míg Caceres rendszeresen szervez kerékpáros túrákat, és célja, hogy az évad kulturális programjainak nagy részét szabadtéri tevékenységekhez igazítsa.

6. Proaktív gondolkodás az események jövőjével kapcsolatban. Rovaniemi arra ösztönzi a teljes idegenforgalmi ökoszisztémát, hogy sajátítsák el az élő és az online események ötvözését. Velence elkezdte tervezni a biztonságos nemzetközi események és vásárok megszervezését. Caceres arra összpontosít, hogyan motiválja a látogatókat a történelmi központon kívüli városrészek látogatására, elkerülve a tömegeket.

7. Minőségjelző címke bevezetése. Krakkó a helyi vállalkozókkal együtt megkezdi a „minőségi krakkói szolgáltatás” bevezetésével kapcsolatos felméréseket. A minőségi krakkói szolgáltatás olyan címkévé válhat, amely garantálja az egészségvédelmi és biztonsági protokollok legmagasabb szintű betartását.

8. A turisztikai vállalkozások helyi problémáinak figyelemmel kísérése és megértése. Braga és Krakkó is megélt néhány helyi étterem- és szállodabezárást a korlátozásokból kifolyólag. A COVID-19 járvány okozta helyzet továbbra is fog személyes és pénzügyi veszteségekkel járni egészen addig, amíg nem épülnek ki a támogatás különböző szintjei, amelyek helyi, regionális és nemzeti szinten nyújthatók. Éppen ezért a helyi szintű nyitott kommunikációs csatornák kulcsfontosságúak a bizalom kiépítése és fenntartása, valamint a kollektív kihívásra adott kollektív válasz megtalálása szempontjából.

Írta: Anamaria Vrabie, az URBACT Turizmusbarát városok hálózatának vezető szakértője

Eredeti cikk: https://urbact.eu/insights-tourist-friendly-cities-network-integrating-health-safety-new-model-sustainable-tourism