You are here

Bogatenje urbane džungle s čebelami: kako je Bydgoszcz prenesel Čebeljo pot iz Ljubljane

Edited on

28 July 2021
Read time: 2 minutes

Bydgoszcz, Poljska, 350.000 prebivalcev

Omrežje: BeePathNet

MESTO Z DOBRO PRAKSO: Ljubljana (Slovenija)

MESTA, ki so prenesla dobro prakso: Cesena (Italija), Amarante (Portugalska), Bydgoszcz (Poljska), Nea Propontida (Grčija), 12. okrožje Budimpešte - Hegyvidék (Madžarska)

 

Navdih je bila … 'Čebelja pot', Ljubljana

Čebelja pot povezuje glavne lokacije čebelarjev v mestu in je učna pot za turiste in prebivalce, od šolarjev do starejših. Ljubljana je svojo pot odprla leta 2015, da bi obiskovalcem pomagala odkriti čebelarsko kulturo mesta, pomen čebel za naše preživetje in varnost hrane ter koristi medu v naši prehrani.

Pobuda vključuje različne zainteresirane strani, vključno z izobraževalnimi, kulturnimi in zdravstvenimi ustanovami, podjetji, nevladnimi organizacijami in čebelarji. Dve tretjini mesta Ljubljana zajemajo podeželska območja, Čebelja pot je tako del mestnih prizadevanj za skrajšanje prehranskih verig in zagotavljanje prehranske suverenosti.

 

OZADJE

Bydgoszcz je osmo največje mesto na Poljskem, del metropolitanskega območja Bydgoszcz - Toruń, ob rekah Brda in Visla na severnem Poljskem. Je vse pomembnejše gospodarsko središče, mesto pa je znano po vodi, secesijskih stavbah in mestnem zelenju - vključno z največjim mestnim parkom na Poljskem (830 ha).

Bydgoszcz ima dinamičen pristop k trajnostnemu razvoju, saj si prizadeva izboljšati kakovost življenja prebivalcev mesta. Svoja kmetijska zemljišča in zelene površine so hoteli povezati z ozaveščanjem o okolju. Še posebej jih je zanimalo, kako Ljubljana povezuje kraje v mestu, ki so čebelam prijazni in kjer je mogoče obiskati čebelnjake.

 

 

NOVE AKTIVNOSTI V ZVEZI S ČEBELAMI IN MEDOM

Občina Bydgoszcz je ustanovila lokalno skupino, ki združuje približno 30 čebelarjev, učiteljev, podjetnikov, raziskovalcev, lokalnih turističnih vodnikov in zainteresiranih posameznikov. Skupina je v mestu identificirala 16 krajev s čebelnjaki in medonosnim potencialom, ki so označeni na zemljevidu Čebelje poti - od strehe na univerzi do botaničnega vrta.

»Dejstvo, da so dragocene točke v Bydgoszczu prepoznane kot Čebelja pot, nam je v izjemno veselje!« sta poudarili Katarzyna Napierała in Natalia Majewska, vodji projekta v Bydgoszczu.

Mesto je začelo preizkušati in promovirati kakovost svojega medu in svetovni dan čebel izkoristilo za kampanjo o »Urbani realnosti čebel in ljudi - ustvarimo čebelam bolj prijazen svet«, vključno s fotografijami na avtobusnih in tramvajskih postajališčih in sporočili na panojih. Lokalni biolog je pripravil brošuro o pravilnem vedenju človeka do čebel in razstavo.

Koordinatorki lokalne skupine, Justyni Olszewski, se zdi pomembno, da so se nad poučevanjem otrok o čebelah navdušili lokalni učitelji. Razvili so nov izobraževalni program »S čebelami skozi vse leto«, ki otrokom omogoča spoznavanje čebel, čebelarstva in sorodnih tem o zdravju, rastlinah in naravi.

Edyta Mazurkiewicz-Szreder, ki zdaj v svoji šoli pomaga voditi »medonosen in senzorni vrt«, se spominja svojega potovanja: »Čebele? Ne, nisem jih opazila! No, vse se je spremenilo lani, ko me je Ania Izdebska vprašala, ali bi želela sodelovati pri projektu. In tako se je začelo … Ideje so se začele pojavljati!« Ania Izdebska je razvila tudi »panj na kolesih«, ki bi ga lahko uporabili v drugih šolah.

 

VRHUNCI URBACT IZKUŠNJE

Na obisku Ljubljane aprila 2019 - skupaj z drugimi partnerskimi mesti omrežja BeePathNet - so člani lokalne skupine v Bydgoszczu dobili navdih, da bi tudi oni ustvarili svojo zgodbo o čebelah, ki povezuje zgodovino, arhitekturo in naravne vrednote.

Vodji projekta in koordinatorka lokalne skupine so zelo pohvalile konstruktivno in ustvarjalno delo članov lokalne skupine, ki so navdih iz Ljubljane spremenili v lokalno resničnost. »Veseli nas, da smo našli toliko navdušencev nad čebelami, ki so pripravljeni o tem tudi poučevati. Soustvarjanje z občani je edina prava pot za razvoj mesta.«

 

KAJ SLEDI

Mesto si želi priljubljen izobraževalni program o čebelah vključiti v celoten izobraževalni sektor, od vrtca navzgor. V načrtu je tudi, da bo Ania Izdebska z lokalno turistično pisarno ustvarila »lov na čebele«, ki bo dopolnila obstoječo igro mesta za obiskovalce.

»Prizadevamo si, da bi bili naši občani okolju prijazni, da bi postali prijatelji s čebelami in da bi bila naša Čebelja pot priljubljena in dobro obiskana!« skleneta Katarzyna Napierała in Natalia Majewska.

Mesto raziskuje tudi nadaljnje poslovne priložnosti in promocijo, da bi izkoristilo vse večje zanimanje za projekt, v sodelovanju z drugimi mesti v regiji.

 

»Slovenska ekipa je orala ledino ... z nami so delili svoje ideje, povedali so nam, kje so začeli. Kako so z majhnimi koraki, a doslednostjo dosegli tisto, s čimer se lahko zdaj pohvalijo. Po vrnitvi domov smo si resnično želeli ustvariti nekaj podobnega v našem mestu.«

Člani lokalne skupine Bydgoszcz

 

Izvirni članek je objavljen v publikaciji GOOD PRACTICE TRANSFER WHY NOT IN MY CITY?, ki je dostopna tukaj.