You are here

Breda egy parkban lévő zöldváros lesz 2030-ra: mutatjuk, hogyan!

Edited on

27 July 2021
Read time: 2 minutes

Breda (Hollandia) 2030-ban az első, parkban lévő európai város szeretne lenni. Ezen ambíció megvalósításához azonban konkrét intézkedések meghozatala szükséges, amelyeket az új „Greenkompas”-ban (Zöld Iránytű) olvashatunk. Az Iránytű különféle útmutatásokat tartalmaz a város zöldítésére: például az utcáknak mindig tíz százalékkal zöldebbnek kell lenniük felújítást követően, az új építések alkalmával a szomszédos terület 20 %-át zölddé kell tenni, illetve információt kaphatunk arról is, hogy Breda mely új parkokkal lesz gazdagabb az elkövetkező években.

Breda törekvése egy ideje egyértelmű: egy parkban lévő várossá szeretne válni. Azonban sokáig nem volt világos, hogy Breda pontosan hogyan szándékozik ezt megtenni. Az utat a Zöld Iránytű kövezte ki. „A városban és környékén a növényzet rendkívül fontos a lakosok egészsége, az életminőség, valamint a városunk és a falvak vonzereje szempontjából. A zöld pedig elengedhetetlen a klímaváltozás következményeinek kezeléséhez.” - magyarázza Alderman De Beer. „A Greenkompas világos útmutatást ad arról, hogy Breda miként akarja megvédeni és kibővíteni a meglévő növényzetet az elkövetkező évtizedben, illetve azt, hogyan biztosítjuk, hogy a zöld mindenki számára gyalogos távolságra legyen, és amelyben a zöld nem az utolsó szempont, hanem a térbeli fejlesztések iránymutatója”.

Új fejlesztések

A Zöld Iránytű konkrét százalékos arányokkal mutatja be, hogyan válik Breda zöldebbé a város fejlődésével. A cél az lesz, hogy minden átalakított utca 10 százalékkal zöldebb legyen. Egy új projekt kidolgozása során pedig a városfejlesztőknek a szomszédos terület legalább 20-35 százalékát nyilvános zöldfelületnek kell kijelölniük. A fejlesztőknek és az ingatlanberuházó cégeknek is előnyben kell részesíteni a „természetet befogadó” lehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy az épületeknek mind formavilágukban, mind funkcionalitásukat tekintve hozzá kell járulniuk a biodiverzitáshoz, például fészkelődobozok telepítésével.

A meglévő növényzet védelme és terjeszkedésének elősegítése

Ha valahol Bredában eltűnik a zöld, akkor azt mindig a lehető legközelebb kell pótolni. Ez az új kompenzációs elv azt hivatott biztosítani, hogy a zöld terület mennyisége Bredában ne csökkenjen. Ezenkívül Breda tovább bővíti az ökológiai összekötő zónákat. "Ennek komoly előnyei vannak: az emberek jobban érzik magukat, több időt töltenek egymással és kevesebb olyan problémát tapasztalnak, mint például a hőstressz, valamint megerősödik a növények és állatok természetes környezete" - állítja az önkormányzat. Új parkok jönnek létre a városközpont körül, nevezetesen a Luciapark, a Seelig és a 't Zoet. A környező területeken és falvakban pedig szomszédsági parkok épülnek. "A meglévő erdőket kibővítik, továbbá mini erdőket és élelmiszererdőket (erdei kerteket) is kialakítanak a siker érdekében."

Az akadálymentességen szintén fontos szempont. Ezt többek között új kerülőutakkal és kerékpáros útvonalakkal teszik meg. A természeti játszóterek, a zöld iskolaudvarok és a szüretelő útvonalak szintén hozzájárulnak a mindenki számára elérhető zöldterület hatékony hasznosításához.

Együttműködés

Annak érdekében, hogy valóban egy parkban lévő várossá váljon, Bredának a hatóságok, a vállalatok és a lakosok segítségére is szüksége van. Az együttműködés révén jelentős előrelépést lehet tenni a kertek zöldítésében. Például Schorsmolen kerületben a kerteknek csupán 4 százaléka zöld. Az önkormányzat ezért arra ösztönzi az érintetteket és a lakosokat, hogy saját területük zöldítésével járuljanak hozzá a zöldfelület arányának növeléséhez. „Az önkormányzat segítségével kialakul egy közösségi Breda, egy parkos város. Az aktív lakosok és vállalatok keresik, és arra ösztönzik egymást, hogy konkrét intézkedéseket és projekteket dolgozzanak ki Breda város zöldítési ambícióinak elérésére. Szívesen látjuk mindazokat, akik szeretnének csatlakozni, együttműködni célunk elérése érdekében.”

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/breda-becoming-city-park-2030-how