You are here

"Experiența este cel mai bun profesor"

Edited on

16 December 2021
Read time: 3 minutes

„Experiența este cel mai bun profesor” – învățarea prin studii de caz despre metode de utilizare a tehnologiei și modele de afaceri inovatoare pentru a îmbunătăți dezvoltarea urbană în orașele mici

de Eurico Neves, Expert Lider al Rețelei de planificare a acțiunilor ‘IoTXchange’ URBACT, CEO la INOVA+ S.A.

Este de obicei acceptat că „Experiența este cel mai bun profesor”. Cu toate acestea, experiența nu trebuie să fie personală și poate fi învățată și prin lecțiile și realizările altora. Acesta este întregul scop al Studiilor de caz și așa au fost utilizate în contextul Rețelei de planificare a acțiunilor IoTXchange (APN) a programului URBACT.

Orașele mici și medii, precum cele care alcătuiesc rețeaua IoTXChange, se confruntă cu provocări mari atunci când adoptă noile tehnologii. Probleme precum economiile de scară, puterea de negociere și zonele rurale larg răspândite care trebuie deservite înseamnă că înființarea serviciilor de infrastructură tehnologică este adesea mai complexă – și mai costisitoare – în orașele mici decât în ​​cele mari.

APN-ul IoTXchange, ca toate rețelele URBACT, există pentru a simplifica acest proces prin schimbul de know-how și inspirație practică între orașe în jurul unei teme comune, în acest caz promovarea conceptului și a inițiativelor „smart city” în rândul orașelor mici prin Internet of Things (IoT). tehnologii și infrastructură. Învățarea reciprocă și fluxul de cunoștințe sunt esențiale în URBACT, iar învățarea din ceea ce au făcut ceilalți foarte bine este modalitatea de a o face corect!

Primul studiu de caz este un exemplu excelent al modului în care municipalitățile mici pot pune în comun resursele și pot promova furnizorii de servicii intermunicipali, cu modele de afaceri inovatoare, care pot ajuta la depășirea eșecului pieței în ceea ce privește furnizarea de servicii, din cauza rentabilității scăzute sau a costurilor de investiții mai mari. Studiul de caz complet este disponibil online aici: https://public.3.basecamp.com/p/BhVSgmJc8kwTMF83VHUQ9KmT (link extern)

Cel de-al doilea studiu de caz, la rândul său, este un exemplu de înaltă tehnologie de unitate de control care adună o mulțime de date urbane (despre trafic, supraveghere, vreme, etc) care în prezent sunt folosite doar în scopuri de consiliu (pe rapoarte, statistici, managementul crizelor) și împărtășită cu poliția municipală pentru probleme de securitate. De asemenea, este oferit universităților în scopuri de cercetare. Ceea ce face ca acest centru de date să fie diferit de ceea ce există în alte orașe este faptul că toate datele sunt colectate și analizate de către oraș și împărtășite doar cu poliția municipală atunci când apare nevoia, în timp ce în alte orașe sunt colectate și analizate direct de către poliția municipală, fără utilizare ulterioară în contextul managementului orașului. Acest nou studiu de caz este acum disponibil și online la: https://public.3.basecamp.com/p/4grWbz38AjrHxSp9j5nmLjYp (link extern)

Studiile de Caz au fost elaborate către un Expert Ad-Hoc pus la dispoziție de programul URBACT, respectând principiul utilizării expertizei programului pentru sarcini care sunt benefice întregii rețele. Planul inițial (tragerea la sorți în zilele pre-COVID) prevedea că studiile de caz vor fi dezvoltate înainte de întâlnirile rețelei transnaționale desfășurate la Ånge și, respectiv, Jelgava, permițând combinarea prezentării studiilor de caz cu vizite de studiu pe site și fața în față inițiale. – discutii la fața locului cu promotorii locali. Desigur, asta nu a fost din motivele pe care le știm cu toții, dar am reușit să rămânem destul de aproape de scenariu, totuși. Deși ambele întâlniri s-au desfășurat în format online în cursul anului curent 2021, la sfârșitul lunii aprilie în cazul Ånge și la jumătatea lunii septembrie pentru Jelgava, prezentarea cazului și discuțiile deschise moderate de expertul ad-hoc și de promotorii de caz au avut loc în continuare, și chiar o „vizită de studiu virtuală” la MOIC Jelgava pe care o puteți găsi aici: https://public.3.basecamp.com/p/MScY5eeGDXfdn6D2x2Eci6ba (link extern)

Adoptarea de noi abordări în ceea ce privește digitalizarea orașelor poate fi dificilă, riscantă și costisitoare – adesea toate trei în același timp. Înainte de a planifica noi acțiuni, este întotdeauna mai bine să învățați din lecțiile altora care au apucat această cale mai devreme. Mai ales în contextul pandemiei de COVID, unde vizitele la fața locului și schimburile față în față, atât de frecvente în cadrul rețelei URBACT, erau imposibile, Studiile de caz s-au dovedit a fi foarte utile și pentru schimbul de cunoștințe, pe care ne bucurăm să îl avem. dezvoltat în cadrul IoTXchange și împărtășit cu bucurie altor rețele și practicieni urbani.

Eurico Neves (link extern), @ecneves (link extern), este CEO și fondator al INOVA+ S.A., o firmă lider în studii de inovare în Europa. A creat direct sau a participat la crearea a peste 10 firme noi, în domeniul serviciilor și tehnologiilor informaționale, din 1997. Înainte a lucrat pentru Comisia Europeană din Luxemburg la DG Enterprise între 1994 și 1997 și a participat la dezvoltarea echipei. Cartea Verde Europeană privind inovarea în 1995. În 2017 a fost invitat să devină membru al Comunității „Lideri digitali ai Europei” a Forumului Economic Mondial, la care s-a alăturat în iulie a aceluiași an, contribuind de atunci la raportul anual „Inovați Europa - Competiting for Global Innovation Leadership” prezentat în forumul Davos 2019 WEF. El cooperează cu URBACT din 2005 și este în prezent expertul principal al rețelei IoTXchange din septembrie 2019.

Publicat de Mariana Salvado pe 14 decembrie 2021