You are here

A fényfesztivál, ami felhelyezett a világtérképre egy kis cseh várost

Edited on

01 October 2019
Read time: 4 minutes

Hogyan vált egy URBACT projekt a cseh Světlo Valmez-ben nemzetközi eseménnyé? Amikor a Světlo Valmez fényfesztivál béta verzióját tesztelték 2017-ben, kevesen gondolták volna, hogy milyen népszerűségre tesz majd szert ez az esemény. Mindöszze két év elteltével a helyi közösség számára kitalált találkozó nemzetközileg ismert eseménnyé nőtte ki magát – mondja Jamie Mackay.

Valašské Meziříčí (CZ), amelyet a helyiek egyszerűen Valmez-nek hívnak, egy 22-ezres kisváros Csehország délkeleti részén. Vegyipari termeléséről és fontos kereskedelmi szerepéről ismert. Erős közössége a modern ambíciók és a hagyományok megőrzése között egyensúlyoz.

2015-ben a város részt vett a City Centre Doctor nevű URBACT hálózatban azzal a céllal, hogy segítse az önkormányzatot a kiskereskedelem jobb megértésében és megsegítésében, különösen a városkörnyéki bevásárlóközpontokkal való verseny tekintetében. A projekt keretein belül az önkormányzat megerősített néhány helyi szolgáltatást, például javította a parkolási lehetőségeket, rendezte a folyópartot és fákkal, zöldfelületekkel a belváros épített környezetének arculatán is igyekeztek javítani.

A legnagyobb sikert azonban egy újszerű rendezvény hozta, amely azóta a termelői piactól a strandröplabdáig sokféle tevékenységet hozott a városban.

„Az URBACT segített a szervezésben, de ami még fontosabb, hogy kinyitotta a szemünk új ötletekre.” vallja Václav Valčík, az önkormányzat projektmenedzsere. Valamennyi tevékenység közül azonban kétségkívül a Světlo Valmez fényfesztivál igazolta a leglátványosabban az önkormányzat együttműködő megközelítésének sikerét.

Az ötlet maga egy Pavel Röder nevű helyi vállalkozó agyából pattant ki. „Korábban dolgoztam 3D grafikával. Volt egy kreatív stúdióm, és mindig arról álmodoztam, hogy egyszer egy videó-felmérést készítek a városról, amelyhez egyre jobban kötődöm” – meséli nekünk Röder úr. „Észrevettem, hogy a fényfesztiválok világszerte nagyon népszerűek a nagyvárosokban. Láttam ilyet New Yorkban, Montreálban és Singapúrban. Azt gondoltam, miért ne próbálhatnánk meg Valmezben, ahol az emberek olyan kedvesek és nyitottak?”

Globális esemény helyi szinten

A fényfesztivál bemutatkozására 2017 szeptemberében került sor. A 40 ezer eurós költségvetés felét az önkormányzat állta, a másik felét helyi szponzorok. A tevékenységek kis léptékűek voltak, főként történelmi épületekre vetített videókat jelentettek, amelyeket zenei előadások egészítettek ki. Amit a szervezők különösen ki akartak emelni, az az interaktivitás. „Rengeteg fesztivál zajlik mindenfelé, de amit a legtöbb nem kínál, az az aktív részvétel lehetősége” – mondja Röder úr. „A fesztiválok egyirányúak: jössz, megnézel valamit, aztán hazamész. Azt szerettük volna, hogy nálunk az emberek alkothassanak valamit, játszhassanak a képekkel.”

Az egyik legambíciózusabb kísérlet a helyi óvodában zajlott. A fesztivál előtt a szervezőcsoport felkérte a gyerekeket, hogy készítsenek olyan rajzokat, amelyek az egyik kiállítás részévé válhatnak. A csoport nem kevesebb, mint 1700 rajzot gyűjtött be, amelyeket aztán régi épületekre vetítettek a városközpontban, egy gyerek fantázia-kastélyává változtatva azt. „Igazán lelkesítő volt, ahogy a gyerekek reagáltak – mondja Röder – „teljesen lenyűgözte őket, hogy a saját alkotásaikat ilyen módon látják!”. Ez az ötlet persze a látogatottságnak is jót tett – a gyerekek barátai és családtagjai nagy számban látogatták meg a fesztivált, amelyen végül 7000 ember vett részt, és ezzel könnyedén túlszárnyalta a remélt látogatottságot.

Ez az eredmény már önmagában is kellően lenyűgöző egy ilyen kis közösség számára. A növekedés üteme azonban még döbbenetesebb volt. A 2018 szeptemberi eseményre Röder úr és kollégái megemelték a lécet. Annak ellenére, hogy az önkormányzati költségvetést a hivatal 30%-ra csökkentette, az esemény egy évvel korábbi sikere lehetővé tette, hogy a szervezők szélesebb körből vonjanak be támogatókat. A Zlín régió és a Visegrádi Alap is támogatta az eseményt az első fesztivál sikerét látva. Az adakozók nagyobb összegekkel – 1500-3000 eurós nagyságrendben – is segítették az eseményt.

Ez természetesen a fesztivál léptékét is felskálázta. 2018-ban egy hétperces fényelőadást vetítettek a Žerotín vár falaira, a város ikonikus Granary kápolnája pedig egy olyan interaktív lézershowt kapott, amely az élőzenére reagálva változott. Az események között a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy új virtuális technikákat ismerjenek meg, sőt kibővített valóság élményeket kapjanak. „Az első évben a fesztivál helyszíne lényegében a belváros volt, ahol a főtéren vehettek részt a látogatók ingyenes koncerteken és nézhették meg a 11 bemutatót. A második évben ki tudtuk bővíteni a helyszínt a külvárosokra is és már több, mint 15 helyszínünk volt. Körülbelül 25 ezer ember látogatott el az eseményre egyetlen éjszakán.”

Ennek a hatalmas sikernek köszönhetően a szervezők elnyerték a rangos EuBea – European Best Event Awards 2018 díj harmadik helyezését az „alacsony költségvetésű, non-profit” kategóriában. A világ minden részéről érkező bírálók úgy találták, hogy „Valmez ezzel a rendezvényével egy mezőnybe került olyan városokkal, mint Berlin, Párizs vagy New York”.

A siker ára

A siker természetesen kihívásokat is tartogatott. Ami azt illeti, a népszerűség kétélű kardnak bizonyult a fesztivál finanszírozási modelljére nézve. Most, hogy a rendezvény kereskedelmi értelemben is sikeresnek tekinthető, a közpénzek arányát 15%-ra csökkentették. Röder úrnak és csapatának tehát ismét új lehetőségeket kellett keresnie a finanszírozásra. Ma már szimbolikus árú jegyeket kell venni a fesztiválra, a szervezők pedig arra kérték a helyi szolgáltatókat, hogy a pénzbeli adományok mellett ingyenes szolgáltatásokkal is segítsenek.

Miközben a pénzügyi stratégia a háttérben folyamatosan változik, a fesztivál népszerűsége töretlenül nő, így minden jel szerint az esemény léptéke is változik még. A legújabb, 2019-es fesztivál már kétnapos rendezvénnyé vált, ismertebb előadókat is felsorakoztatva. Fellépett például az elismert bostoni programozó és művész-páros, Andrew and Alyssa Ringler, bemutatva tudásukat az interaktív dizájn területén. A munkákat a város egyik lakóépületének falán lehetett látni. Tata Bojs, Csehország egyik legfontosabb pop-rock zenekara szintén előadott, miközben a zenekar egyik tagja, Milan Cais eredeti installációkat készített.

Mondhatjuk, hogy a Světlo Valmez fényfesztivál ma már nem csak egy rendezvény. Amióta az URBACT keretében először megrendezték, jelentősen átformálta a város arculatát. „Köszönhetően a fesztivál nagy látogatottságának – cseh és külföldi érdeklődőknek – a városban jelentősen megnövekedett a turizmus az elmúlt 3 évben.” – meséli Valčík úr. „A városunk egyszeriben ismerté vált egész Európában.”

A Prágai Egyetem munkatársai dolgoznak azon, hogy felmérjék a rendezvény gazdasági hatásait a régió egészére. Ami biztos, hogy a legutóbbi fesztivál a maga 40 ezres látogatottságával és a fellépők névsorával Světlo Valmezt a semmiből három év alatt Csehország egyik legnépszerűbb fesztiválhelyszínévé tette.

A fesztivál szervezői lelkesek a jövőre készülve. Römer úr különösen optimista: „Mindannyian, a kreatív csapatban, de a szervező csapat tagjai is nagyon jól szórakoztak, és a fesztivált igazán jól fogadta a közönség. Szeretnénk nagyot álmodni. Gondoljon csak a Burning Man fesztiválra, amit a sivatag közepén, a semmiben tettek világszerte elismert sikerré. Ez igazán inspiráló. Ki tudja, a mi kis fesztiválunk megmarad-e Valmezben, vagy akár kiterjed a tágabb térségbe. Akármi is történik, mi mindenképpen folytatni szeretnénk.”

Írta: Jamie Mackay

Eredeti cikk: https://urbact.eu/light-festival-small-czech-town

Comments

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.