You are here

Festival PREBUJANJE SPEČEGA VELIKANA: kreativci, sodelujte!

07 February 2018

Projektna skupina URBACT projektov Mestne občine Maribor prijazno vabi na javni dogodek z namenom predstavitve lokalnega akcijskega načrta revitalizacije nekdanje kaznilnice (KPD) in predstavitve ustvarjalcev na področju kulturnih in kreativnih industrij (KKI) v Mariboru.

15. marec 2018, KPD Maribor, Pobreška cesta 20, od 15. do 21. ure

Dogodek bo potekal v okviru dveh URBACT III projektov:

  • 2nd Chance, ki razvija inovativne načine in kakovostne prostorsko načrtovalske metode za oživitev degradiranih območij, kompleksov in stavb, ki so izgubile svoj prvoten pomen, in jih je treba vrniti v rabo z novimi vsebinami. V Mariboru se projekt osredotoča predvsem na območje in stavbo bivših zaporov KPD in
  • CREATIVE SPIRITS s poudarkom na izvajanju obstoječih celostnih strategij in akcijskih načrtov z vključevanjem novih pristopov na področju KKI. Izziv je spodbujati ustvarjalno podjetništvo v izbranem (degradiranem) delu mesta ter ga s tem preoblikovati v kreativno četrt.

Namen dogodka je:

  • spodbuditi spoznavanje in mreženje kreativnega sektorja za nadaljnje sodelovanje,
  • predstaviti posameznike in organizacije na področju kulturnih in kreativnih industrij zainteresirani javnosti,
  • pripraviti nabor (mapiranje) in spremljanje kreativnega sektorja z namenom izboljšanja prepoznavanja ključnih organizacij in posameznikov v Mariboru,
  • javno zbrati ideje ter predstaviti podjetja in posameznikov s področja kulturnih in kreativnih industrij, ki so zainteresirani za izvajanje dejavnosti v objektu KPD.

Okvirni program

15.00–19.30:

  1. Tržnica KKI (promocijske in prodajne stojnice mariborskih ustvarjalcev na področju kulturnih in kreativnih industrij)
  2. Kratke predstavitve ustvarjalcev s področja KKI (mariborski ustvarjalci na področju KKI se predstavijo)
  3. Predstavitev kulturnih društev delujočih v stavbi ob KPD, imenovani Karantena (dan odprtih vrat)
  4. Ogled razstave arhitekturnih projektnih idej študentov Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru z naslovom Prebujanje spečega velikana: Trajnostna regeneracija objekta KPD.

18.00: Uradna predstavitev URBACT projektov 2nd Chance in CREATIVE SPIRITS, z vodenim ogledom notranjosti severnega kraka KPD.

19.30: Projekcija umetniškega filma Prebujanje spečega velikana (Mojca Kasjak), pročelje nekdanje kaznilnice

Program bodo dokončno oblikovali na osnovi prejetih prijav in po uskladitvi interesov udeležencev. Udeležba na festivalu je brezplačna. Prijavni obrazec je dosegljiv tukaj. Prijave sprejemajo do 23. 2. 2018. Za dodatne informacije se obrnite na Andrejo Budar na andreja.budar@maribor.si ali 041536498.

Predstavitev projektov: PDF iconpredstavitev_projektov_urbact_creative_spirits_in_2nd_chance.pdf

Foto: mariborinfo.com