You are here

Igriv pristop k urbanemu razvoju: kako je Cork prenesel dobro prakso iz Vidma/Udin

Edited on

30 July 2021
Read time: 2 minutes

Cork, Irska, 210.000 prebivalcev

Omrežje: Playful Paradigm

MESTO Z DOBRO PRAKSO: Videm/Udine (Italija)

MESTA, ki so prenesla dobro prakso: Klajpeda (Litva), Larisa (Grčija), Katovice (Poljska), Esplugues de Llobregat (Španija), Novigrad (Hrvaška), Viana do Castelo (Portugalska), Cork (Irska)

 

 

 

 

 

NAVDIH: »Igriva paradigma«, Videm/Udine (Italija)

Videm je igro uporabil kot prilagodljiv in inovativen pristop k trajnostnemu urejanju prostora in spodbujanju javnega zdravja. V skladu s tem pristopom si vsi deležniki, javni sektor, podjetja in nevladne organizacije, skupaj prizadevajo, da bi bila zdrava izbira tudi zabavna in prijetna izbira.

»Igrivi« kraji in dogodki, kot so Mestna knjižnica igrač in pripadajoč javni park, letni sejem o energiji, potujoča knjižnica igrač, svetovni dan iger in dan pi, prispevajo k zdravemu in trajnostnemu razvoju mesta in spodbujajo socialna vključenost.

 

OZADJE

Cork je drugo največje mesto na Irskem in pomembno pristanišče v jugozahodnem delu države. Cork je industrijsko središče regije s sedeži več multinacionalk.

Preden so se pridružili omrežju Playful Paradigm, so v Corku igro povezovali predvsem z urejanjem in upravljanjem otroških igrišč. Celostno razumevanje igre je poznala samo peščica občinskih uradnikov.

To je bila sicer prva izkušnja Corka v programu URBACT, vendar so imeli z Vidmom že prej tesne odnose, saj oboji sodelujejo v mreži Zdravih mest pri Svetovni zdravstveni organizaciji.

 

EKSPERIMENTIRANJE, IMPOVIZACIJA IN RAZVOJ IGRIVIH STRATEGIJ ZA IZBOLJŠANJE ŽIVLJENJA

Cork je za skrajšan delovni čas zaposlil uradnika, ki je prevzel področje razvoja igre, in angažiral 26 certificiranih prostovoljnih »vodij igre«. Ukrepi, ki so jih razvili so: nova začasna območja za igro v središču mesta, v parkih in knjižnicah; na igri osnovani materiali za uporabo na mestnih festivalih; storitev izposoje igrač v lokalnih knjižnicah; in "paketi uličnih iger" za sosedske prireditve.

Bolj kot posamezni ukrepi pa je pomemben premik v pristopu, ki se je zgodil kot rezultat sodelovanja v omrežju. »Zdaj razumemo, da ima igra kot orodje veliko moč, da prinese pozitivne spremembe,« je dejala Denise Cahill, koordinatorica Zdravih mest. »Nič se ne more primerjati z močjo igre kot metode za vključevanje: igra se lahko vsakdo, ne glede na starost. Igra ima merljive učinke, pomaga lahko oblikovati nova partnerstva in prinesti presenetljive rezultate, ki jih je mogoče doseči z relativno nizkimi vložki.«

Uporaba igre je aktivirala nove oblike ustvarjalnosti med lokalnimi skupinami in pomagala pri reševanju pomembnih družbenih izzivov. Delavnice »igrivega ustvarjanja prostora« ob reki Lee, na primer, so bile izjemno uspešne. Lokalne organizacije, občinski oddelki in prebivalci, ki prej niso sodelovali, so skupaj razvili igrive ideje za javne prostore in oblikovali novo mrežo za oživljanje reke Lee.

Igriva paradigma je spodbudila tudi zaprtje 2,5 km dolge ceste ob reki za štiri nedelje. Na cesti so postavili opremo za igro na prostem ter prostor tako spremenili v dostopno »večgeneracijsko igrišče«. Pobuda je bila poleti 2020 podaljšana za več kot tri mesece, ljudje pa so prostor začeli vedno bolj dojemati kot svojega. To območje je zdaj trajno namenjeno pešcem.

 

Oživljanje ulice, tek v vrečah, Cork

 

VRHUNCI URBACT IZKUŠNJE

V lokalni URBACT skupini (ULG) se je občina Cork povezala z javnimi organi in društvi na področju zdravja, izobraževanja, kulture in športa. Občutek, da gre za skupno zadevo, in podjetniški pristop sta ponudila nepričakovane priložnosti in partnerstva.

Z mednarodnih srečanj partnerjev v omrežju so udeleženci iz Corka domov prinesli posebne ideje in veščine. Predstavniki mestne knjižnice in programa za zgodnje otroštvo so obiskali knjižnico igrač v Parizu, kar je privedlo do uvedbe podobnega modela v Corku. Druga delavnica, v Viana di Castelo (Portugalska), je lokalni skupini v Corku dala samozavest in teoretično osnovo za oblikovanje nove mreže za oživljanje območja ob reki Lee.

»Velika zasluga za spremembo paradigme gre moderatorjem in ad-hoc strokovnjakom, ki so nas seznanili s teorijo, nam predstavili primere in organizirali študijske obiske,« je komentirala Denise Cahill.

 

KAJ SLEDI

Lokalna skupina se je razvila v skupino z imenom »Igrajmo se Cork«, ki se je že začela zavzemati za to, da bi koncept igrivega mesta postal osrednji cilj mestne razvojne strategije, in prispeva tudi k Manifestu igrivih mest EU.

Mesto na podlagi naukov projekta preučuje tudi možnosti za naložbe. Mestni svet je za preureditev obalne ceste v trajno območje za pešce rezerviral 4 milijone evrov sredstev. Poleg tega bo Cork svojo dobro prakso igrive paradigme prenašal v več irskih mest v okviru nacionalne pobude za prenos prakse.

 

Izvirni članek je objavljen v publikaciji GOOD PRACTICE TRANSFER WHY NOT IN MY CITY?, ki je dostopna tukaj.

Podobneje o prenosu dobre prakse v Cork tukaj.

 

Naslovna fotografija: Igre na ulici, ki je bila zaprta zaradi zrušenja zgradbe