You are here

INT-HERIT nemzetközi találkozó Espinhoban

Edited on

25 July 2018

Az INT-HERIT URBACT projekt kilenc városából 24-en vettek részt 2018. június 27-e és 30-a között a portugál Espinho-ban megtartott találkozón. A projekt két szakértője, Pedro Soutinho és Miguel Sousa mellett részt vett a találkozón Ana Resende, a portugál URBACT kontaktpont valamit a helyi önkormányzat munkatársai is.

Az összes résztvevő listáját, valamint a napirendet a különböző munkamenetek és tevékenységek programjával együtt a csatolt fájl tartalmazza.

A tengerparti Espinho

Espinho  sokkal több, mint egy tengerparti város, annak ellenére, hogy ez a legjellegzetesebb identitásképző tényezője. Ezt mutatja be ez a videó is, és megerősítést nyert Vicente Pinto, a város alpolgármesterének részletes előadásában is.

Az alapvető városrehabilitációs beavatkozásokkal összhangban az önkormányzat a szomszédaival és például olyan vendégekkel, mint a transznacionális találkozó résztvevői is megosztja a következő kérdést: A rehabilitációs folyamat végére a városnak milyen imázst, gondolatkört és társult elnevezést kellene kapnia? Melyik történet határozza meg a várost leginkább? Hogyan kellene ezt jól kommunikálni?

A városi terület rehabilitációja

A várostervezésért felelős önkormányzati építész, Sandra Almeida prezentációjában bemutatta Espinho városfejlesztési stratégiáját a mobilitásfejlesztéssel, a társadalmi bevonással vagy a városrehabilitációval kapcsolatban, rávilágítva a lehetőségekre, kihívásokra és az ismert kockázatokra.

Rui Lacerda építész ezután bemutatta a város vasúti területein található közterületek rehabilitációs terveit (ReCaFE), rámutatva arra a történeti folyamatra, amely összeköti a várost a vasúttal. Bemutatta azt a javasolt technológiát is, amely a sínek eltemetésével teszi lehetővé e területek újrahasznosítását.

A Castro Ovil meglátogatása a természeti területek és a történelmi táj, illetve a városközponti területek közti viszony elemzésére adott lehetőséget. Ilyen helyzet például egy történelmi rom egy hajdani papírgyárhoz kapcsolódó ipari terület mellett, miközben mindkét elem nagy vonzerejű természeti környezet közepén helyezkedik el. Ez kihívást jelent abban, hogy miként közelítsük meg a területhasználat és integráció kérdését.

Egy peer review

Amint az megszokott az URBACT program nemzetközi találkozóin, sor került egy peer review ülésre, ahol a látogatók fejthették ki meglátásaikat a bemutatott helyzettel és tervekkel kapcsolatban. Az ülést Miguel Sousa moderálta. A három csoport a korábbi előadások és látogatások kapcsán osztott meg kritikai elemzést, fókuszálva a következőkre

  1. Castro Ovil és ennek viszonya a tervekhez
  2. PARU/ReCaFE – a PPP megvalósítási kihívásai
  3. a város új identitásának brandingje

Nézze meg az előadást és azokat a kérdéseket, amelyek kreatív vitára ösztönözték a résztvevőket. A peer review riportot is hamarosan közzétesszük.

Bilaterális tevékenységek a láthatáron

Cahors és Mantova képviseletében Celine Julien és Emanuele Salmin mutatott be két specifikus javaslatot, amellyel részt vállalnak az INT-HERIT projektből is, illetve amely kapcsolódik egyéb kulturális örökség hasznosítását célzó tevékenységekhez. A két település képviselői egyben meghívták a résztvevőket két további eseményre.

Úton Sigulda felé

Sigulda önkormányzata részéről Laura Skrodele tartott egy bevezetőt a Sigulda Várba tervezett látogatáshoz. Ez a helyszín központi eleme lesz az INT-HERIT hálózat transznacionális szemináriumának, amelyre 2018 szeptemberében kerül sor. Hamarosan a fogadó város el fogja küldeni a találkozó programját is.

 

Írta: Antonio Zafra az INT-HERIT vezető partner nevében