You are here

Intenzivni tečaj crowdsourcinga: izkušnje z uporabo platforme Decide Madrid

Edited on

16 February 2019

URBACT bo skupaj z Madridom gostil dogodek kot del svoje zaveze, da bo krepil zmogljivosti mest za državljansko udeležbo.

Ozadje dogodka

URBACT močno podpira načelo participativnega mesta. A kaj to pravzaprav pomeni? In kako lahko mesta krepijo svojo zmogljivost za izvajanje tega načela?

V Evropi mestne oblasti raziskujejo nove načine za povezovanje in vključevanje državljanov. To je še posebej pomembno, kadar je načeto zaupanje v javno upravo. Nove digitalne platforme ponujajo potencial za obnovo in osvežitev povezav z državljani ter jim omogočajo, da oblikujejo prihodnji razvoj mesta. Lahko pa se uporabljajo tudi za nadaljnje spodkopavanje demokratičnega procesa.

Leta 2015 je Madrid vzpostavil spletno platformo Decide Madrid. Platforma je namenjena spodbujanju preglednosti in širjenju udeležbe javnosti v mestnih procesih odločanja in naložb. Je ena izmed novih in rastočih generacij odprtokodnih državljanskih tehnologij, ki se pojavljajo v evropskih mestih.

Z odprtokodno programsko opremo platforma Decide Madrid omogoča sodelovanje državljanov, ki lahko:

  • izdelajo predloge za porabo sredstev v okviru participativnega proračuna,
  • pošljejo predloge mestnim oblastem,
  • dajejo povratne informacije o postopkih Sveta in glasujejo o ključnih vprašanjih,
  • razpravljajo o ključnih vprašanjih.

Za slovenske potrebe so odprtokodno platformo Decide Madrid (Consul) prilagodili in objavili na inštitutu Danes je nov dan, s Skupnostjo občin Slovenije pa že sodelujejo pri namestitvah v slovenskih občinah.

Madrid se je na podlagi te izkušnje naučil ogromno – in še vedno se uči. Velik del tega učenja je pomemben in primeren za evropska mesta vseh velikosti. Kot del svoje zaveze o krepitvi zmogljivosti mest za državljansko udeležbo bo URBACT skupaj z Madridom gostil dogodek 11. aprila 2019.


Kdo naj sodeluje na dogodku?

Dogodek je odprt ter namenjen zaposlenim v občinskih upravah in zainteresiranim deležnikom iz vse Evrope. Namenjen je udeležencem, ki se morda zanimajo za vzpostavitev platforme za množično zunanje izvajanje v svojem mestu, ter tistim, ki podoben koncept morda že uporabljajo, vendar se želijo učiti iz izkušenj Madrida.

Dogodek je brezplačen, mesta URBACT, ki trenutno sodelujejo v omrežjih URBACT, pa lahko v skladu s smernicami programa uporabijo svoje proračune omrežja za kritje stroškov potovanja in nastanitve.

Delovni jezik dogodka je angleščina.


Kakšne so prednosti sodelovanja?

Cilj dogodka je, da se udeleženci seznanijo z modelom Decide Madrid in pridobijo zadostno znanje, da lahko model v ustreznem obsegu prilagodijo in uporabijo v svojih mestih.

Udeleženci bodo imeli priložnost, da se učijo iz izkušenj Madrida – vključno s stvarmi, ki bi jih naredili drugače. Poudarek ne bo le na digitalni razsežnosti, ampak tudi na vprašanjih, povezanih s postopki in upravljanjem, ki izhajajo iz modela Decide Madrid. Na tem interaktivnem in praktičnem dogodku bodo lahko udeleženci razmislili, kako bi lahko znanje in izkušnje Madrida uporabili tudi v drugih mestih.


Registracija

Število mest za dogodek je omejeno, saj je tako omogočena najboljša možna interakcija.

Prošnjo za mesto na dogodku lahko oddate tukaj, vendar upoštevajte, da mesto ni zagotovljeno, dokler ga ne potrdi URBACT. Prizadevamo si, da bi zagotovili uravnoteženo udeležbo na dogodku, zato vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Registracija za dogodek je odprta do 28. februarja 2019.

Za več informacij se prosimo obrnite na c.gravier@urbact.eu.

 

Veselimo se vašega obiska na tem vznemirljivem dogodku!