You are here

Novi prijedlozi za uključivanje gradova u URBACT-ove Mreže za planiranje

Edited on

03 April 2019

Nastavno na otvoreni poziv za kreiranje URBACT-ovih Mreža za planiranje, primili smo iskaz interesa europskih gradova za udruživanje s gradovima iz drugih zemalja, među kojima je i Hrvatska.

novo_mesto

Belgijski grad Roeselare traži partnere za projekt čiji je fokus revitalizacija i jačanje gradskih središta. U okviru ove mreže žele se usredotočiti na to kako gradski centri mogu pridobiti lokalne trgovce i usluge koje bi zatim privukle mještane i posjetitelje. Više informacija i kontakt: https://urbact.eu/partner-search-tool/ccr-city-centers-redefined-retail-transformation

 

Talijanski Grad Gorica traži partnerske gradove s pograničnih područja na temu razvoja inovativnih alata za lokalne poduzetnike s ciljem poticanja gospodarskog rasta. Više informacija možete pronaći Microsoft Office document iconOVDJE, a kontakt osoba je Marco Buemi - m.buemi72@gmail.com.

 

Francuski Grad Lille traži grad koji je zainteresiran za razvoj rješenja dizajna unutar depriviranih područja. Cilj projekta je učiniti javnu upravu sposobnijom odgovoriti na potrebe građana putem korištenja metoda dizajna usmjerenih na korisnike. Lille već surađuje s gradovima Grenoble (Francuska), Torinom (Italija), Baia Mare (Rumunjska), Vila Nova de Gaia (Portugal) i Lodzom (Poljska); sada traže grad u manje razvijenoj regiji. Za više informacija kontaktirajte pezelin@lillemetropole.fr (Perrine Ezelin)

 

Poljski Grad Rumia (46 000 stanovnika) traži partnere za projekt koji se tiče JPP ulaganja (JPP – Javno-privatna partnerstva) i načina na koji se oni provode u većim gradovima. Rumia već ima potencijalne partnere iz Slovačke, Španjolske, Italije i Portugala. Traže inspiraciju i praktična znanja u pokretanju, organiziranju i nadziranju suradnje između lokalne samouprave i privatnog sektora u stvaranju suvremenih javnih usluga. Više informacija i kontakt: https://urbact.eu/partner-search-tool/public-private-partnerships-practice

 

Grad Ivrea u Italiji kao lead partner traži partnere za projekt čiji su opći ciljevi promicanje održivog urbanog razvoja kroz rehabilitiranje industrijske baštine. Očekivani rezultati su stvaranje mjesta za kritičko uključivanje lokalne zajednice u politiku transformacije i brendiranja grada i uspostava start-up-ova i inovativnih aktivnosti s perspektivom re-funkcionalnosti imovine i sadržaja koji čine UNESCO-ov lokalitet "Ivrea industrijski grad dvadesetog stoljeća". Grad se u sklopu projekta nada i razviti pješačko – biciklističku mrežu. Kontakt osoba: Ms.Cinzia Zugolaro - info@sferalab.it

 

Grad Siena u Italiji također kao lead partner traži partnere za projekt pod nazivom „Pristupačni europski gradovi za održiva rješenja u prometu – ACESSt.“ Glavni izazov projekta bit će poboljšati dostupnost gradova obilježenih specifičnim poteškoćama i preprekama koje proizlaze iz njihove povijesne strukture ili orografskog stanja, fokusirajući se na specifične potrebe ugroženih skupina stanovnika i korisnika, s konačnim ciljem poboljšanja kvalitete javnog prijevoza. Kontakt osoba: Mr.Iuri Bruni - iuri.bruni@comune.siena.it

 

Grad Òdena u Španjolskoj (3600 stanovnika) traži lead partnera i partnere za prijedlog APN-a za urbanu regeneraciju. Predloženi projekt uključio bi program urbane regeneracije i socijalne kohezije depriviranog područja grada Odene (Barcelona). Gradsko vijeće Odene nastoji obnoviti četvrt i poboljšati društvenu koheziju i suživot.

U periferiji jezgre Odene nalazi se četvrt 'Santa Olga', zajednica koju čini oko 30 kuća, gdje Grad želi uspostaviti strategiju urbane obnove i poboljšanja suživota. Kao dio strategije, smatra važnim povezati tu četvrt s glavnim društvenim sadržajima (knjižnica, društveni centar, škola). Predlaže četiri osnovna cilja: spriječiti da susjedstvo postane rezidualna zona, boreći se protiv društvenog isključenja; borba protiv nesigurnosti / prekarnosti stanovanja; proširenje fizičkih i društvenih prostora suživota i povezanosti susjeda i obitelji; spriječiti razvoj neregularnih / ilegalnih aktivnosti.

U projektu bi mogli sudjelovati gradovi sa sličnim uvjetima, demografijom i veličinom. Odena traži gradove diljem Europe s iskustvom u urbanoj obnovi i poboljšanju suživota. Odena nije spremna biti vodeći partner, ali je motivirana da postane vrlo dobar partner.

Kontakti za ovaj projekt su: Gerard Mayol Arandiga (mayolag@diba.cat) i Daniel Gutierrez Espartero (gutierrezed@diba.cat)

 

Urbana aglomeracija Grand Paris Sud u Francuskoj i nizozemski grad Nissewaard  traže partnere za Europsku mrežu Novih gradova (ENTAN) koja se bavi urbanom regeneracijom, kulturom i kulturnom baštinom te socijalnom uključenošću. U mrežu su se već uključili gradovi iz Velike Britanije i Nizozemske; gradovi iz manje razvijenih regija su više nego dobrodošli.Takozvanim Novim gradovima zastupljenim u ovoj mreži zajednički je značajan modernistički razvoj od 1950-ih do 1980-ih. Ovaj projekt ima ambiciju oblikovati integriranu politiku i akcijski plan kako bi pomogli ovim gradovima da se reorijentiraju iz poslijeratne utopijske, homogene ideje Novog grada, stvarajući novi odnos sa svojim građanima, te kako bi se fizički ponovno osmislile starije gradske zgrade, mjesta i prostori i povećale aktivnosti u javnom području koje omogućuju bolje uključivanje migranata, mladih i ugroženih građana.Za više informacija možete kontaktirati: k.kotras@grandparissud.fr (Grand Paris Sud) i m.papac@nissewaard.nl (Nissewaard). 

 

Grad Daugavpils iz Latvije još uvijek traži partnerske gradove koji će im se pridružiti u mreži na temu kreiranje mreže gradova koji su “family friendly“ te širenje te inicijative na razinu Europske unije.

Više informacija o projektnoj ideji možete pronaći FileOVDJE, a ako ste zainteresirani za sudjelovanje, možete popuniti obrazac koji se nalazi FileOVDJE.

Kontakt osobe su jolanta.uzulina@daugavpils.lv olga.tolmacova@daugavpils.lv i julija.jakovleva@varam.gov.lv

 

Grad Esposende iz Portugala predlaže projekt Coastal City Plastic Zero kojim bi uspostavili strateški plan za rješavanje onečišćenja plastikom,  koje predstavlja veliki izazov obalnim gradovima, i smanjili potrošnju plastike u javnom sektoru. Cilj projekta je zaštita okoliša i promicanje učinkovitosti resursa. Za više informacija možete se javiti portugalskom NUP-u: aresende@dgterritorio.pt

 

Grad Mula u Španjolskoj traži partnerske gradove za projekt KAIRÓS - Kulturna baština kao sredstvo gospodarskog razvoja i socijalne uključenosti. Projekt bi nudio pomoć općinama u suočavanju s prisutnošću degradiranih kulturnih područja koja igraju važnu ulogu u kolapsu socijalne kohezije. Projekt će koristiti otvorene prostore u i oko prostora kulturne baštine kao alate za rad sa svim dionicima u lokalnoj zajednici, osobito skupinama u nepovoljnom položaju, da zajednički pretvore slabost ovih prostora u priliku za uključivanje i razvoj turizma i stvaranje ugodnih gradova za život. Društveni dionici, uključujući lokalne turističke tvrtke, identificirat će potrebe kulturnih prostora koji će se obnoviti kao turistički sadržaji, a time i izvori zaposlenja. Za više informacija kontaktirajte Manuela Ibernóna, mibernon@aytomula.es, ili Maríu Garcíu,  maria.garcia@eurovertice.eu. 

 

Udruga lokalnih vlasti u talijanskoj regiji Abruzzo (128.000 stanovnika) zainteresirana je za izgradnju mreže "Prilagodba klimatskim promjenama, upravljanje i prevencija rizika" u okviru trenutnog URBACT-ovog poziva za podnošenje prijedloga. Udruga traži priobalne gradove (s prioritetom za one iz manje razvijenih regija) koji se suočavaju s problemima / izazovima vezanim uz upravljanje rizikom (idrogeološko, korištenje zemljišta ...) u složenom urbanom obalnom sustavu. Za više informacija kontaktirajte Maura Vannija,  m.vanni@civica.cc. 

Nizozemska općina Alphen aan de Rijn želi biti (vodeći) partner APN-a oko tema lokalne demokracije, izgradnje zajednice i društvenih inovacija. Cilj im je maksimalno uključiti građane u političke procese. Osim građana koji su već aktivni, fokusirat će se na građane koje ne vide na tradicionalnim gradskim susretima i istražiti načine na koje oni mogu biti angažirani. Kako organizirati interakciju i dijalog između lokalne samouprave i državnih službenika s jedne strane i građana i nevladinih organizacija s druge strane?  Cilj im je usporediti tradicionalne načine sudjelovanja i nove alate lokalne demokracije i usporediti ono što najbolje funkcionira u kojem okruženju. Za više informacija kontaktirajte Benjamina Boona, benjamin.boon@platform31.nl. 

 

Grad Haarlem iz Nizozemske traži projektne partnere na temu inovativne i održive javne nabave radova na cestama. Haarlem će biti vodeći partner ovog partnerstva koji će razmjenjivati znanja o nabavi održivih radova na cestama koji su izgrađeni od materijala koji doprinose zatvorenom lancu energije i materijala i mogu se prilagoditi učincima klimatskih promjena u urbaniziranom području. Kontakt je gospođa Valentina Schippers-Opejko - vopejko@haarlem.nl.

 

Općina Barreiro iz Portugala, koja je dio metropolitanskog područja Lisabona, traži partnera iz manje razvijene regije (Hrvatska pripada manje razvijenim regijama) na temu intervencija u riječne obale s ciljem preobrazbe tog teritorija. Više informacija na https://urbact.eu/partner-search-tool/environmental-landscape-and-cultural-requalification-humanized-territories-river.

 

 

Mađarski grad Kecskmet osnovao je Urbani fond koji uključuje privatna i javna sredstva kako bi financirao ostvarivanje svojih razvojnih ciljeva. Ovom prilikom traže partnerske gradove s kojima bi razvijali inovativne financijske modele poput ovog.

Kontakt je mathreka@gmail.com

 

Grad Utrecht iz Nizozemske traži partnere za mrežu na temu kružnog gospodarstva u graditeljstvu. Više informacija i kontakt možete pronaći FileOVDJE.

 

Novo Mesto iz Slovenije, odnosno njihovo Društvo za razvoj volonterstva, zainteresirano je za sljedeće teme:

  • sustainable creative cities included or candidated on EU Barometer of Creative Cities, European capitals of culture or UNESCO creative cities
  • innovative entrepreneurship ecosystems (but not only start-ups) of metropolitan areas
  • thermal cities members of EHHTA Network
  • defining future economic activity for all partners, and aligned with the objectives of the Urban Agenda of the EU and the UN Sustainable Development Goals
  • urban development and the Circular Economy

Kontakt za navedene teme je Mitja Bukovec, mitja.bukovec@drpdnm.org.

 

Grad Coimbra iz Portugala zainteresiran je za razvoj prehrambenog sustava s urbano-ruralnim vezama. Više informacija i kontakt možete pronaći PDF iconOVDJE.