You are here

Obuka o društvenim mrežama i ICT tehnologijama u Trstu

20 December 2018

Nacionalna URBACT točka za Italiju je 17.12.2018. u Trstu organizirala obuku o društvenim mrežama i ICT tehnologijama kao alatima za urbani razvoj, u suradnji s regijom Friuli Venezia Giulia i NUP-ovima Slovenije i Hrvatske. Obuka je bila namijenjena podizanju svijesti i razmjeni znanja o upotrebi društvenih medija i ICT-a u gradovima. Događaj, kojeg su promovirali i Novinarski red Friuli Venezie Giulie i Udruga PA Social, imao je za cilj širenje znanja i praksi razvijenih kroz URBACT-ove mreže u vezi digitalne i društvene inovacije.

trst

Simone D'Antonio iz Nacionalne URBACT točke za Italiju je u jednom od uvodnih izlaganja naglasio kako je važno da javna uprava prati kako online platforme funkcioniraju i razvijaju se i kako društvene mreže mogu pridonijeti ekonomskom razvoju te da prepozna kako društvene mreže mogu premostiti jaz između uprave i građana i uključiti građane u donošenje odluka.

Gianluca Saba iz Grada Genove predstavio je Interaktivne gradove, inovativni projekt namijenjen istraživanju kako sadržaj objavljen na društvenim mrežama može unaprijediti današnje upravljanje gradovima u Europi, bez obzira na veličinu grada. Saba je spomenuo neke gradove koji sudjeluju u projektu, poput Ghenta, Murcie i Tartua. U sklopu projekta u Genovi, strani studenti koji su bili na Erasmusovoj razmjeni postavljeni su za gradske ambasadore, a na razini lokalne samouprave stvoren je posebni tim za društvene mreže.

Karmen Žirovnik, menadžerica za marketing iz Grada Ljubljane, opisala je službeni website Grada, prvi u Sloveniji koji je potpuno prilagođen ljudima s invaliditetom.  Dio službene stranice je i Građanska inicijativa, interaktivni portal na kojem građani mogu poslati svoje prijedloge i pitanja. Na svojoj Facebook stranici grad konstantno informira građane o tome čime se trenutno bavi, a također je aktivan i na Instagramu i Youtubeu. Predstavljen je i gradski Chatbot na Facebooku, alat koji na brz i jednostavan način pomaže građanima da pristupe važnim informacijama.

Ivica Nikolac, glavni urednik službenog web portala Grada Rijeke, predstavio je edukacijsku online igru Proračun (ajme) koja ima za cilj obrazovati građane o donošenju proračuna te o temeljnim zakonima i propisima. Grad je nakon pokretanja igre počeo prilagođavati i planirati proračun uzimajući u obzir potrebe i prijedloge građana. Rijeka je nekoliko puta bila proglašena najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj – građani mogu uživo pratiti gradske sjednice online, sve na čemu gradska uprava radi je dostupno online...

Katja Godeša predstavila je aktivnosti Kočevja, male općine u Sloveniji. Općina građanima nudi Smart city aplikaciju i aplikaciju za građanske incijative. Sve javne institucije imaju svoju stranicu na Facebooku, kao i neke manje seoske zajednice i gradonačelnik. Predstavljen je i veliki projekt obnove gradskog središta u kojega su, kroz radionice, diskusije, šetnje i istraživanja, bili uključeni građani.

Maja Stranić Grah, pročelnica za financije Grada Pazina, predstavila je projekt “Pazi(n), proračun!“, program uključivanja građana u donošenje gradskog proračuna, koji se provodi od 2014. Građani predlažu komunalne akcije za financiranje na razini mjesnih odbora, a ti se prijedlozi zatim upućuju Gradskom vijeću, Gradonačelniku te gradskim odjelima.

Nakon izlaganja održane su radionice na kojima se raspravljalo o kreiranju strategija za društvene mreže i adaptaciji organizacija društvenoj i digitalnoj komunikaciji te o načinima na koje se građani i dionici mogu uključiti u zajedničke strategije za društvene mreže. Obuka je završila razmjenom iskustava raznih europskih gradova.  

Izlaganja o uspješnim iskustvima i strategijama koja smo čuli na obuci pokazala su važnost društvenih mreža i inovativnih tehnologija za unapređenje kvalitete života u gradovima i učinkovitost javnih uprava. Čini se da u današnje vrijeme gradska uprava mora biti transparentna, prisutna i dostupna online kako bi građani u nju imali povjerenja i kako bi im bio osiguran pristup važnim informacijama.