You are here

Okrepimo vitalnost manjših mest: »naj bo to naša prioriteta!«

Edited on

05 July 2019
Read time: 2 minutes

Kako lahko danes manjša mesta uspevajo? Evropski program sodelovanja URBACT, ki spodbuja spremembe za boljša mesta, v tem mesecu izpostavlja vrsto lokalnih ukrepov, s katerimi bodo manjša in srednje velika mesta lahko postala živahnejša.

 

 

 

 

 

Od edinstvenih nakupovalnih izkušenj, značilnih lokalnih proizvodov in kulturnih dogodkov do vključevanja skupnosti in finančnih spodbud – manjša mesta iščejo načine, kako ostati privlačna in tako prepričati dovolj podjetij, nadarjenih posameznikov in obiskovalcev, da se uprejo privlačnosti večjih urbanih območij.

Na stotine manjših mest se je z leti povezalo v omrežja URBACT ter pri tem sodelovalo z lokalnimi skupinami in mednarodnimi strokovnjaki, da bi našli trajnostne, medsektorske rešitve za težave, kot so prazne glavne ulice, zmanjševanje števila delovnih mest ali staranje prebivalstva.

URBACT omrežja RetaiLink, Agri-Urban in City Centre Doctor so izbor rešitev za takšne težave predstavila na konferenci Vitalnost manjših mest v Barceloni (ES). Celotno poročilo s študijami primerov in priporočili za politike si lahko ogledate tukaj. Na dogodku so se zbrali župani, mestni uradniki, urbanisti in raziskovalci iz 23 držav, da bi ugotovili, kako ustvariti živahna mestna središča, povečati tržnost lokalnih proizvodov in predvsem kako postaviti manjša mesta v ospredje.

 

A zakaj so manjša mesta tako pomembna?

Manjša mesta so hrbtenica evropskega prostora. Razpršena so po vsej celini in igrajo zelo pomembno vlogo pri približevanju storitev državljanom,“ pravi Emmanuel Moulin, direktor sekretariata URBACT. „Evropa lahko stori več za manjša mesta. Včasih se osredotočamo le na velike metropole, saj naj bi bile gonilna sila gospodarskega razvoja. A Evropa potrebuje uravnotežen prostorski razvoj in bi morala bolj podpirati manjša mesta.

 

 

Večja, bolj znana mesta lahko delujejo kot glavna žarišča za gospodarski razvoj in inovacije. Zaradi potenciala za aglomeracijo in pomembnih naložb v infrastrukturo pa lahko imajo izrazito prednost pred manjšimi in srednje velikimi mesti.

Vendar pa Urbana agenda za EU ugotavlja, da lahko urbana območja vseh velikosti spodbudijo rast, ustvarijo delovna mesta za prebivalce in povečajo konkurenčnost Evrope v globaliziranem gospodarstvu. Kot pravi nizozemski odposlanec za mesta Nicolas Beets: „Evropska unija obstaja zaradi svojih državljanov in vsaj 40 % jih živi v manjših in srednje velikih mestih.“

Dogovor iz Amsterdama, ki je uradno vzpostavil Urbano agendo za EU, navaja, da izzivi mest kljub svoji vse bolj lokalni naravi zahtevajo „širšo prostorsko rešitev (vključno s povezavami med mesti in podeželjem) in sodelovanje znotraj funkcionalnih urbanih območij.“ Dogovor poziva mestne oblasti, naj „sodelujejo v okviru svojih funkcionalnih območij in s svojimi okoliškimi regijami ter povezujejo in krepijo prostorske in urbane politike,“ saj lahko urbane rešitve sprožijo velike koristi za širši prostor.

 

 

Tu najdete nekaj virov za mesta vseh oblik in velikosti, ki jih navdihuje URBACT

URBACT je edinstven program, odprt za vsa evropska mesta ne glede na velikost ali lokacijo,“ pravi Nuala Morgan, vodja oddelka za kapitalizacijo in komunikacijo URBACT. “Manjša mesta pogosto nimajo enakih sredstev kot njihovi večji sosedi za sodelovanje v programih EU in drugih urbanih pobudah, zato je pomembno, da jim URBACT pomaga krepiti njihove zmogljivosti.

Povezava do originalnega članka: https://urbact.eu/vitality-small-cities-priority 

Prevod: Urša Jagar

Comments

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.