You are here

Pardubice városát megihlette az Egyesült Királyság innovatív know-how-ja

Edited on

22 August 2019
Read time: 6 minutes

Pardubice sikeres jelöltség után csatlakozott a TechRevolution projekthez az URBACT III operatív program keretében. A projekt elősegíti a digitális és kreatív iparágakban előrevivő megoldások azonosítását. A TechRevolution projektvezetője az angol Barnsley, amely a projekt első szakaszához Vilanova i la Geltrú (Spanyolország) és Pardubice (Cseh Köztársaság) városokat választotta.

A projekt a csúcstechnológiával kapcsolatos kezdeményezések iránt érdeklődő kis- és közepes méretű ipari települések körét célozza. Középpontjában az üzleti inkubátorok, kreatív központok vagy induló vállalkozások létrehozása és fenntarthatósága áll, tekintet nélkül a helyi innovatív környezet előkészítettségére vagy fejlettségének szintjére.

Barnsley Jó Gyakorlatának példája

A Barnsley Üzleti és Innovációs Központot beválasztották az Európai Unió legjobb gyakorlatai közé. A dél-yorkshire-i, eredetileg bányászattal foglalkozó város lakossága 90 ezer, de a környező térségben több mint 240 ezer lakos él. A város több mint egy évtizede küzd a munkanélküliséggel és a hagyományos ipar átalakításával kapcsolatos problémákkal. A helyi önkormányzat megfogalmazta gazdasági fejlesztési stratégiáját, a magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyek fejlesztésére koncentrálva a high-tech, a digitális és a kreatív területeken.

A teljes stratégia két pillérre épült. Az egyik egy markáns program megvalósítása vállalkozások számára, ENTERPRISING BARNSLEY néven, amelynek működése továbbra is az önkormányzat kezében van. A másik pillér pedig a vonzó Digitális Médiaközpont (DMC), amely a helyi vállalkozók számára könnyen elérhető, így ideális esetben a város központjában található. Mindez nem maradt terv, hanem valósággá vált, elsősorban a DMC munkatársainak és a városi tisztviselők lelkesedése folytán. A Metropolitan Borough Council alkalmazottai a szokásosnál magasabb szinten figyelnek oda az üzleti környezetre, legyen szó beérkező cégekkel folytatott interjúkról, az üzleti tervek értékeléséről vagy a meglévő befektetők további segítéséről. Vezetik az üzleti ingatlanok adatbázisát, esténként és hétvégeken pedig oktatási rendezvényeket, konferenciákat, vásárokat szerveznek mind a szakértők, mind a nagyközönség számára.

Digitális központjának köszönhetően Barnsley 2010 óta több mint ezer munkahelyet teremtett a modern iparban, és bevezette a „DIGITAL MEDIA CENTER” márkát, amelynek kitűnő hírneve eredményeként kihasználtsága 54%-ról 98%-ra nőtt 2015 és 2018 júniusa között, a forgalom 25%-os növekedése mellett. A digitális és kreatív vállalkozások száma 540-ről 679-re emelkedett. A DMC sikerének következményeként növekszik az érdeklődés 24/7-es üzletek iránt Barnsley-ben és környékén, és a városnak számos új finanszírozási forrás nyílt meg mind az állami, mind a magánszektorból.

Ki csatlakozott hozzánk?

A TechRevolution projekt közvetlenül az üzleti inkubátorok és az induló vállalkozások számára tud adni valamit, különös tekintettel a tapasztalatok és know-how átadására a projektpartnerek között, valamint az üzleti ökoszisztéma azonosítására és a meglévő vállalkozások vállalkozói szellemének javítására.

Hét innovációs potenciállal rendelkező partner önkormányzat vesz részt a projekt második szakaszában 2019 óta. A fent említett Barnsley, Vilanova és Pardubice mellett Nyíregyháza (Magyarország), Piraeus (Görögország), Schiedam (Hollandia) és Bacău (Románia).

Partnereink alapadatai:

Bacău
Ország: Románia
Népesség: 144,307
Ipar és szolgáltatások: nagykereskedelem, kiskereskedelem, gépipar, élelmiszer-előállítás, logisztika, repülőgépipar
KKV-k aránya: 99.75%
Munkanélküliség: 6.5%
Inkubációs/innovációs központ: Youth Hub – Horizon Cinema (2020) – inkubátor, amely támogatja a film- és kreatív ipart

Nyíregyháza
Ország: Magyarország
Népesség: 117,689
Ipar és szolgáltatások: ipari termelés (műanyagok, gépgyártás), közigazgatás, egészségügy
KKV-k aránya: 99.9%
Munkanélküliség: 2.6%
Inkubációs/innovációs központ: Technológiai Transzfer és Innovációs Központ (2019) – az IKT szektort támogató inkubáció

Piraeus
Ország: Görögország
Népesség: 165,000
Ipar és szolgáltatások: szállítás, nagykereskedelem, kiskereskedelem, logisztika, ipari termelés, közigazgatás, IKT
KKV-k aránya: 98%
Munkanélküliség: 16%
Inkubációs/innovációs központ: Blue Growth Digital Innovation Hub – inkubátor, amely a tengeri ipar és szolgáltatások high-tech projektjeire összpontosít (20 start-up)

Schiedam
Ország: Hollandia
Népesség: 78,000
Ipar és szolgáltatások: nagykereskedelem, kiskereskedelem, adminisztratív és műszaki szolgáltatások, egészségügy, gyártás, tengeri szállítás, ipar és szolgáltatások, IKT
KKV-k aránya: 99.7%
Munkanélküliség: 9.7%
Inkubációs/innovációs központ: Maritime Innovation Centre - inkubátor, amely a tengeri ipar és szolgáltatások high-tech projektjeire összpontosít

Vilanova i la Geltrú
Ország: Spanyolország
Népesség: 66,077
Ipar és szolgáltatások: halászat, tengeri szolgáltatások, turizmus, ipari termelés (autóipar), IKT
KKV-k aránya: 99.6%
Munkanélküliség: 13.9%
Inkubációs/innovációs központ: Neàpolis (2008) – a médiára (TV, rádió, film) összpontosító kreatív innovációs központ, 15 KKV, 9 mikrovállalkozás

Ez a nemzetközi projekt magas hozzáadott értéket nyújt az adott szakterületen sokéves tapasztalattal rendelkező külső szakértők tudásának formájában A tanácsadási szolgáltatásokat a projekt teljes mértékben fizeti.

Pardubice a TechRevolution projektben való részvételének köszönhetően vezető európai szakértőktől tud know-how-t szerezni, ami nagymértékben elősegíti a tavaly március végén megnyitott Pardubice Üzleti Inkubátor (P-PINK) sikeres működését.

TechRevolution projektpartnerek, forrás: mapy.cz

Miért Pardubice, mit kínál a város?

A Pardubice egy hagyományos ipari csomópont, gazdag hagyománnyal rendelkezik az elektromos, kémiai és gépgyártás, valamint a tudományos kutatás területén. A híres passzív koherens helymeghatározó rendszert, a Tamara-t itt fejlesztették ki az 1980-as években, ami a Tesla Pardubice vállalkozást világszerte ismertté tette. És van egy, még híresebb találmány: a Semtex műanyag robbanóanyagot az 1950-es években itt fejlesztették ki, amely továbbra is a helyi Explosia cég legendás terméke.

Pardubice városa évtizedek óta körültekintően támogatja üzleti környezetét. A városháza 1995-ben kezdett területvásárlásba, és 1998-ban megkezdődött az infrastruktúra kiépítése egy új ipari park kialakításához a külvárosban, Staré Čívice-ben. Ez a beruházás az önkormányzati költségvetésből közel 260 millió CZK-t tett ki. A Közép-Európán belüli kiváló közlekedési kapcsolatoknak, valamint a fővároshoz, a vegyes üzemeltetésű nemzetközi repülőtérhez, a Pardubicei Egyetemhez és leginkább a képzett helyi munkaerőhöz való hozzáférésnek köszönhetően a város az 1990-es évek óta a befektetők érdeklődésének középpontjában áll. Az ipari park először japán befektetőket, a Panasonicot, a KYB-t és a JTEKT-t, majd később más külföldi cégeket, a RONAL-ot és az APAG-ot vonzotta be. Az állami beruházás mindenképpen megtérült. A földterületek eladásával a városháza visszakapta a befektetett pénzt, plusz legalább 70 millió CZK ingatlanadót tudott beszedni. Közel 3000 munkahely jött létre, és a helyi munkanélküliségi ráta körülbelül 2 százalék körül van, szintén az ipari zónának köszönhetően.

A Technológiai Parkot itt építették 2008-ban a Pardubicei Régióval, a Pardubicei Egyetemmel és a TechnoPark Pardubice néven működő szabad zónával működő társasággal közösen, annak érdekében, hogy csúcstechnológiával rendelkező befektetőket vonzzanak be, és megfelelő tereket tudjanak kínálni kutatáshoz, teszteléshez, prototípus-gyártáshoz és a modern technológiák fejlesztéséhez. Sajnos a város számára ez a projekt a helytelen gyakorlat példájának bizonyult. Három évvel később az épületek több mint fele még kihasználatlanul állt, 150 millió CZK növekvő adóssággal. Ennek egyik oka az volt, hogy a TechnoPark (az ötéves támogatási feltétel szerint) csak a fejlesztési és innovatív cégeket támogathatta. Akkor nyolc vállalkozás működött ott 130 alkalmazottal. Sem egyetemi hallgatók, sem oktatók nem használhatták a TechnoPark kapacitásait, és végül 2014-ben csődöt kellett jelenteniük.

A negatív tapasztalatok nem támogatták a városháza vagy a régió által létrehozandó új innovatív központ ötletét. Az érdekelt felek azonban jól tudták, hogy a városnak nem szabad a babérjain ülnie, a lehetőségeket folyamatosan fejleszteni és használni kell, támogatva a kreativitást és az innovációt mint a tudás és a készségfejlesztés fő mozgatórugóit, hogy megteremtsék a jövőbeli üzleti sikerek feltételeit. Ezért hozta létre a Pardubicei régió és a városháza a Pardubicei Üzleti Inkubátort, megragadva a lehetőséget, hogy ezzel a város csatlakozzon a TechRevolution projekthez.

Az új üzleti inkubátor céljáról 2015-től tárgyaltak a politikai képviselők, ám az áttörés csak 2017-ben érkezett, amikor a Pardubice Üzleti Inkubátort (P-PINK) formálisan megalapították, hogy aztán 2018 márciusában ünnepélyesen megnyissák. Így a P-PINK már több mint egy éve áll a vállalkozók rendelkezésére szolgáltatásaival, szakemberekkel együttműködve, azzal a céllal, hogy növeljék az innovációk intenzitását, minőségét és sebességét, valamint a technológia átadását az üzleti környezetben. További célok: a gazdasági fejlődést támogató és koordináló szolgáltatások nyújtása, pályázási tanácsadás, különös tekintettel az innovatív iparágak induló vállalkozásaira és a kutatás-fejlesztésre, valamint a befektetőkkel való kapcsolatteremtés elősegítése. Végül, az inkubátornak egy támogató közösség helyszínévé is kell válnia, ahol hasznos üzleti kapcsolatok születnek.

P-PINK, Pardubice Üzleti Inkubátor

Az időzítés pont megfelelő volt arra, hogy a városháza az URBACT program keretében a TechRevolution projekt révén forduljon az európai digitális közösséghez. Abban az időben az inkubációs törekvéseink az első lépésnél tartottak. Mind a jó, mind a rossz gyakorlat példái jelentősen segítettek az intézmény stratégia tervezését, a marketing tevékenységeket, események megtervezését és szervezését, valamint a többi érintett féllel való kommunikációt. A P-PINK nemcsak a város projektpartnere, hanem a helyi akciócsoport, az úgynevezett URBACT Helyi Csoport koordinátora is, amelyben szakértők és érdekeltek lehetnek befolyással az üzleti környezet támogatására. A csoport tagjai a CzechInvest, a CzechTrade, a Kereskedelmi Kamara, a Pardubicei Egyetem, középiskolák, tanácsadók, valamint vállalkozók és a magánszektor szakértői.

TechRevolution A-tól Z-ig

Foglaljuk össze a TechRevolution projektben tavaly szeptember óta történt eseményeket.

Az első nemzetközi találkozóra az Egyesült Királyságban került sor 2018 szeptemberében, ahol a cseh és a spanyol partnerek bemutatták a barnsley-i Digitális Médiaközpont (DMC) koncepcióját, és megfogalmazták a közös stratégiát, jövőképet, költségvetést és a partnerség közös céljait.

Az összes partnerváros 2019 januárjában találkozott Barnsley-ben. A résztvevőket tájékoztatták az úgynevezett transzfer tanulmányról, amelynek egyes részeit a partnerek felvállalták. A következő, hasonlóan kihívásokkal teli feladat az volt, hogy elkészítsük a részletes transzfer tervet azon ismeretekre, tapasztalatokra vagy stratégiai dokumentumokra alapozva, amelyeket a pardubicei innovatív üzleti környezetben felhasználhattunk a jó gyakorlat ihletésével. Kétnapos műhelytalálkozót szerveztünk a Lean Canvas módszert használva, amely egy hatékony eszköz üzleti modell kidolgozására egyetlen oldal terjedelemben, és elsősorban az üzleti vállalkozások alapításának modellezésére alkalmas. A cseh képviselők által megfogalmazott célkitűzések elsősorban egy működő üzleti ökoszisztéma létrehozására irányultak, vagyis olyan együttműködésekre, amelyek eredményeként közös oktatási rendezvények, konferenciák és műhelymunkák jöhetnek létre a szokásos költségek csökkenése mellett. Következő tevékenységként fejlesztették ki a szolgáltatások kölcsönös népszerűsítését mind az új, mind a meglévő vállalkozások számára, egyértelművé téve, hogy az érdekelt felek pontosan mit tudnak nyújtani. Az egyik legnagyobb vállalás célja az innovatív és digitális kultúra azonosítása, és hosszú távon folyamatos összefogása, ideális esetben a Pardubicei Üzleti inkubátor körül.

A TechRevolution partnervárosok harmadik és eddig utolsó találkozójára Neàpolis-ban, a spanyolországi Vilanova technológiai központjába került sor. Ezúttal a napirend a kommunikációs és prezentációs készségek fejlesztésének lehetséges módjaira vonatkozott. A találkozó eredménye egy saját kommunikációs terv volt – videókkal, szakmai cikkekkel, Twitter-hozzászólásokkal vagy úgynevezett naplókkal, amelyek inspirációt jelenthetnek más városok számára is, akik fontolóra veszik az URBACT-ban való részvételt.

Drukkoljon, hogy Pardubice sikeres legyen!

Innovation and technology centre Neàpolis, Vilanova, Spain

Írta: Matthew Snowden TechRevolution marketing és kommunikációs menedzser

Eredeti cikk: https://urbact.eu/city-pardubice-inspired-innovative-know-how-uk

Comments

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.