You are here

[POBUDA ZA PRENOS DOBRE PRAKSE] Drugi krog prijav do 12. 5. 2021

Edited on

07 May 2021
Read time: 2 minutes

Če vas zanima sodelovanje v pobudi za prenos dobre prakse in vzpostavitev mestne dnevne sobe v vašem kraju, se lahko prijavite do 5. 5. 2021. Drugi krog prijav do 12. 5. 2021.

Se tudi v vaši občini spopadate s socialno izključenostjo, osamljenostjo, begom možganov ter pomanjkanjem občutka pripadnosti in skupnostnega duha? Odgovor na ta izziv je lahko platforma za NVO oziroma mestna dnevna soba.

IPoP v vlogi Nacionalne URBACT točke za Slovenijo in Občina Idrija vabita občine k sodelovanju v pobudi za prenos dobre prakse. Partnerji bodo imeli možnosti pobliže spoznati dobro prakso Občine Idrija in jo s strokovno podporo prenesti v svoj kraj.

Platforma za NVO odgovarja na več izzivov družbenega nazadovanja, s katerimi se sooča tudi veliko slovenskih mest in krajev. Platformo nevladnih organizacij same upravljajo vključene organizacije, pobude in skupine. Idrija je dobro prakso, ki jo je prenesla iz nemškega mesta Altena, nadgradila v »Mestno dnevno sobo«, ki je zasnovana kot skupni prostor na voljo vsakemu državljanu, bodisi za organizacijo dejavnosti, ki prispeva h kakovosti življenja v mestu, ali samo za druženje in klepet.

Pobuda za prenos dobre prakse je namenjena učenju iz idrijskega primera in vzpostavitvi podobnih praks v drugih krajih. Vanjo se lahko vključi pet slovenskih občin. Potrjeni partnerji so že občine Bovec, Podlehnik in Radenci. K sodelovanju tako vabimo še dve občini.

Pridružite se nam!

 

Za prijavo je treba poslati izpolnjen prijavni obrazec in pristopno izjavo občine ali javnega podjetja najkasneje 5. 5. 2021 na petra.ockerl@ipop.si. Drugi krog prijav do srede, 12. 5. 2021.

Če vas sodelovanje zanima, vas pozivamo, da nas neposredno kontaktirate, še preden začnete pripravljati prijavo.

 

PRIJAVA:

Razpisna dokumentacija

Predstavitev 20/04/2021

Prijavni obrazec

Pristopna izjava

 

Delavnica za interesirane občine, 20. april 2021

 

POGOSTA VPRAŠANJA

Kakšne so koristi za občino?

  • Učenje o dobri praks ter izmenjava znanja in izkušenj z drugimi partnerji.
  • Strokovna podpora pri vzpostavljanju platforme za NVO oziroma mestne dnevne sobe.
  • Sodelovanje na partnerskih srečanjih in terenskih ogledih.
  • Pozitivne spremembe v lokalnem okolju - utečeno sodelovanje med deleženiki in vzpostavljena dobra praksa.
  • Boljše razumevanje participativnega in celostnega oblikovanja politik.
  • Boljše poznavanje programa URBACT in večje možnosti za sodelovanje v programu kasneje.

Kakšne so možnosti za sodelovanje, če je mesto že vključeno v URBACT III?

Ta mesta ne morejo sodelovati kot partnerji v pobudi, imajo pa možnost sodelovati kot opazovalci. To vam omogoča pridobitev izkušenj in izmenjavo znanj, ne moremo pa zagotoviti povračila stroškov, do katerih so upravičeni partnerji.

Koliko časa mora lokalni koordinator nameniti projektu?

To je odvisno od tega, kako bo potekalo delo na lokalni ravni, kako aktivna bo lokalna skupina itd. Vsekakor je pomembno, da je lokalni koordinator motiviran za delo na prenosu oziroma vzpostavljanju dobre prakse in da temu lahko nameni nekaj časa vsak mesec in ima za to ustrezne pogoje – podporo s strani občine. Pričakuje se, da je nekaj več dela za lokalnega koordinatorja na začetku, čez čas pa manj.

Ali je lahko lokalni koordinator NVO?

Da, a je pri prijavi potrebno pridobiti podporo občine, za katero želimo, da je tudi vključena v sam prenos, saj boste tako dobili pomembnega zaveznika in vam bo omogočeno izvajanje nekaterih aktivnosti ter s tem uspešen prenos prakse.

Kolikšna so sredstva za občino?

Občina ne dobi nobenih finančnih sredstev neposredno. Ampak samo izplačilo dnevnic in potnih stroškov. Poleg tega pa seveda koristi vse druge ugodnosti, povezane z učenjem in podporo pri prenosu dobre prakse.

Kaj če se pri prenosu dobre prakse kaj zatakne?

Načrt za prenos boste oblikovali na podlagi paketa za prenos, iz katerega boste izbrali elemente, ki se vam zdijo primerni za prenos v vaš kraj, in študije prenosljivosti, ki jo bo strokovnjak pripravila skupaj z vami. Prakso boste tako lahko prilagodili vašim lokalnim potrebam in posebnostim, zato je skoraj gotovo, da boste prakso uspeli vsaj delno prenesti.

 

 

Več o mestni dnevni sobi

Več o pobudi