You are here

Pozitivni učinki pandemije: prihranki ogljika

Edited on

19 April 2021
Read time: 2 minutes

URBACT omrežje C-Change je ocenilo svoj prihranek ogljika zaradi nezmožnosti potovanja.

Prilagoditev na življenje v pandemiji ni bila enostavna, tako zasebno kot delovno, z nekaj redkimi pozitivnimi učinki. Projekt C-Change tesno sodeluje z umetniškimi in kulturnimi organizacijami in je priča velikim izzivom v tem sektorju, zato je včasih težko videti kaj drugega kot negativne posledice. Kljub temu pa lahko tako C-Change kot tudi druga omrežja URBACT na ravni projektov vidijo nekaj pozitivnega pri novih načinih dela - prihranek ogljika zaradi nezmožnosti potovanja.

 

Na začetku projekta je naša vodilna strokovnjakinja (Claire Buckley iz Julie's Bicycle) izvedla vajo, s katero je napovedala ogljični odtis, ki bi ga ustvaril projekt s potovanji partnerjev na mednarodna srečanja. To je bilo pripravljeno že junija 2018, ko še nihče ni mogel predvideti, da ne bo več mogoče potovati, zato so podatki še bolj zanimivi za analizo.


V času projekta je bilo načrtovanih 7 mednarodnih srečanj, po eno v vsakem partnerskem mestu, pa tudi uvodno in vmesno srečanje v Manchestru. To pomeni, da je vsako partnersko mesto načrtovalo 6 povratnih potovanj po Evropi, glavni partner iz Manchestera pa 5. Seveda ni bilo mogoče vedeti točnega števila udeležencev in natančne količine CO2 za vsak let (zaradi neznank, kot so prestopi in podobno), pa vendar je Claire izračunala približni odtis CO2, kot je podrobno opisano v tabeli (Phase 2 Travel diagram). Približen izračun izpustov CO2 je znašal 107,61 ton, kar je enakovredno izpustom 18 povprečnih državljanov Združenega kraljestva v enem letu. (CO2 emissions - Our World in Data)


Marca 2020 so se zaradi koronavirusa ustavila vsa potovanja, povezana s projektom. Vsa preostala predvidena mednarodna srečanja, in sicer v Vroclavu, Gelsenkirchnu, Šibeniku in zaključni dogodek v Manchestru, so bila reprogramirana tako, da se bodo odvijala prek Zooma. Seveda se je bilo težko prilagoditi virtualnemu delu in nismo imeli možnosti za mreženje na enak način kot na fizičnem srečanju, kljub temu pa smo s tem prihranili kar nekaj ogljičnih izpustov. Ocenjujemo, da bo projekt C-Change prihranil 50,64 tone CO2. Pred pandemijo smo predvidevali, da bomo ustvarili za 107,61 tone, potem ko smo delo preselili na internet, pa pričakujemo, da bomo ustvarili 56,97 tone izpustov CO2). Kaže, da bomo torej prihranili slabo polovico predvidenih emisij, kar je za projekt, osredotočen na ukrepanje in blaženje podnebnih sprememb, odlično.

 

Ogljični odtis videokonferenc


Čeprav imajo virtualni sestanki gotovo manjši ogljični odtis kot potovanje po Evropi na sestanek v živo, imajo virtualni sestanki tudi svoj ogljični odtis, ki se ga pogosto ne upošteva. Nova študija Univerze Purdue (javna raziskovalna ustanova v Indiani, ZDA) pravi, da čeprav so se leta 2020 zaradi pandemije svetovni izpusti ogljika zmanjšali, preusmeritev na delo na daljavo še vedno pomembno vpliva na okolje zaradi načina, kako se shranjujejo in prenašajo internetni podatki (Wiles).


Samo ena ura videokonference odda 150-1000 gramov ogljikovega dioksida (1 liter bencina iz avtomobila izpusti približno 2.328 gramov), ima pa tudi velike potrebe po zemlji in vodi. (Forest Research). V tabeli, ki jo je pripravila univerza, lahko vidite primerjavo Zooma z drugimi platformami za pretakanje videoposnetkov. To so le ocene, ki temeljijo na podatkih, ki jih javno objavi vsako podjetje. Izračunane pa se z upoštevanjem vrednosti energije na gigabajt rabe fiksnega interneta.

Vir: Purdue University/Kayla Wiles


Ocene so grobe, pravijo raziskovalci, saj je njihova kakovost odvisna od podatkov, ki jih dajo na voljo ponudniki storitev in tretje osebe. Toda ekipa meni, da ocene še vedno pomagajo dokumentirati trend in prispevati k bolj celovitemu razumevanju okoljskih odtisov, povezanih z uporabo interneta (Wiles).


Študija prinaša nekaj pozitivnih novice, saj ugotavlja, da lahko izklop kamere med spletnim klicem zmanjša ta odtis za 96% (Wiles). Na tak način lahko omrežje C-Change in tudi drugi, ki uporabljamo videoklice še dodatno zmanjšamo svoj ogljični odtis.

 


Viri


Forest Research. 2021. Carbon emissions of different fuels - Forest Research. [online] Available at: <https://www.forestresearch.gov.uk/tools-and-resources/biomass-energy-resources/reference-biomass/facts-figures/carbon-emissions-of-different-fuels/> [Accessed 26 February 2021]. 


Griffiths, S., 2021. Why your internet habits are not as clean as you think. [online] Bbc.com. Available at: <https://www.bbc.com/future/article/20200305-why-your-internet-habits-are-not-as-clean-as-you-think> [Accessed 26 February 2021]. 


Wiles, K., 2021. Turn off that camera during virtual meetings, environmental study says. [online] Purdue.edu. Available at: <https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2021/Q1/turn-off-that-camera-during-virtual-meetings,-environmental-study-says.html> [Accessed 26 February 2021]. 

 

 

Izvirni članek: Covid's Silver Lining: Carbon Saving

 

---

Naslovna fotografija: LinkedIn Sales Solutions na Unsplash