You are here

Spletna orodja za mesta – I. del

Edited on

12 April 2019

Politični novinar Jamie Mackay komentira URBACT-ov izbor digitalnih orodij, ki so temelj današnjega načina dela.

Pri inovacijah v urbanem razvoju so v ospredju predvsem ljudje – kako si prebivalci predstavljajo prihodnost svojih lokalnih skupnosti in kako strokovnjaki to uresničujejo. Gre za vprašanje organizacij, institucionalnih ambicij, potrpežljivosti in prilagodljivosti.

Včasih pozabljamo, da spletna orodja niso le dodatek k tej mešanici, temveč so bistvenega pomena pri procesu sodelovanja. Sistemi, ki jih običajno uporabljamo, na primer e-pošta, Facebook, Gdocs itd., nas lahko včasih utesnjujejo. Čeprav so zelo uporabni oz. predvsem vsem dobro znani, pa hkrati narekujejo določene načine razmišljanja in omejujejo ustvarjalnost.

V okviru URBACT-ovih akcijskih omrežij so mesta eksperimentirala s široko paleto alternativnih platform, programskih orodij in vmesnikov za mapiranje zainteresiranih deležnikov, analiziranje prostora, načrtovanje proračunov, zbiranje in soočanje idej ter še veliko več. Na spodnjem seznamu so zbrani nekateri izmed najbolj priljubljenih primerov, ki so jih poskusili in preizkusili udeleženci programa URBACT III .

 

Orodja za vodenje projektov

V navidezno neskončnem morju vmesnikov za večjo produktivnost in vodenje je težko določiti najprimernejšega za dani projekt. Med sodelujočimi v URBACT-u sta se dva izkazala kot posebej učinkovita.

Trello je eden najbolj intuitivnih in uporabniku prijaznih. „Globalni pogled“ aplikacije, ki vsebuje ergonomski vmesnik „povleci in spusti“, je v pomoč pri upoštevanju rokov in zagotavlja, da bodo uporabniki pri izpolnjevanju večjih ciljev ostali na pravi poti. Za projekte v zgodnji fazi z manj jasnimi cilji je Slack dobra alternativa za oblikovanje pogovora in razprave v skladen načrt.

 

 

Sodelovanje prebivalcev

Pri urbanih inovacijah je treba pogosto vključiti javnost na nove načine in prebivalcem omogočiti, da sprejemajo odločitve skupaj z občinami. Za številna mesta in organizacije je to nekaj popolnoma novega.

Loomio je spletna platforma, ki lahko pomaga v zgodnjih fazah vzpostavljanja stikov. Njen spletni vmesnik je zasnovan na načelu preglednosti, ki krepi empatijo in medsebojno razumevanje. Mesta v omrežju sub>urban, ki so se v sodelovanju s prebivalci lotila regeneracije mestnega obrobja, so ugotovila, da je Loomio uporabno vozlišče, ki ga lahko uporabimo za glasovanja, razprave in organizacijo dogodkov.

 

Mapiranje zainteresiranih deležnikov

KUMU je platforma za vizualizacijo podatkov, ki uporabnikom omogoča mapiranje kompleksnih sistemov in s tem učinkovitejšo analizo. Nekatera mesta v omrežju BoostInno so platformo uporabila za preglednejši prikaz odnosov med deležniki v mestih. KUMU je več kot le privlačen vmesnik, saj uporabniku omogoča, da se osredotoči na različne ravni odnosov v omrežju, identificira oporne točke za spremembe in prepoznava možnosti novega sodelovanja.

 

 

Simulacije

Projekt City Scope, ki ga je zasnoval laboratorij MIT Media Lab v Bostonu (ZDA), združuje serijo interaktivnih urbanih modelov, ki uporabnikom omogočajo, da preizkusijo posledice možnih posegov – na primer prometnih tokov zaradi gradnje stanovanj – z realistično algoritmično generirano simulacijo. Najnovejše različice uporabljajo razširjeno resničnost za ustvarjanje poglobljenega in vizualno impresivnega preizkusnega terena. Za dober primer praktične uporabe aplikacije si oglejte URBACT-ovo študijo primera iz Hamburga (DE), kjer je občina simulacijo uporabila za pomoč pri dodeljevanju stanovanj za begunce.

 

Participativni proračun

Vse bolj priljubljena pobuda med inovativnimi občinami v Evropi, ki ne razmišljajo le o anketah in javnih razpravah, je uporaba tehnoloških rešitev za javno odločanje o porabi lokalnih sredstev. Mestom po vsej celini, od velemest, kot je Pariz (FR), pa do majhnih mest, kot je Baia Mare (RO), je to uspelo z uporabo digitalnih podatkovnih zbirk kot podpornega mehanizma za participativni proračun. Odprtokodna platforma StanfordPB je eno od osnovnih programskih orodij za izvajanje te vrste ukrepov, ki ga podpira globalna skupnost uporabnikov.

 

Prenos datotek

Vse več institucij jemlje zasebnost zelo resno, zato uporabljajo šifrirano elektronsko pošto in prikrivajo IP-naslove, da zagotovijo, da so razprave in potencialno občutljivi metapodatki zavarovani pred slabo reguliranimi korporacijami. Ena od šibkih točk v mnogih omrežjih je prenos datotek. Odprtokodno orodje Onion Share je brezplačna storitev, ki uporabniku omogoča pošiljanje in prejemanje datotek vseh velikosti ter zagotavlja anonimnost brez pošiljanja podatkov tretjim osebam.

 

 

Načrtovanje dogodkov

Pathable je revolucionarno in pogosto spregledano programsko orodje, ki uporabnikom omogoča, da v manj kot eni uri oblikujejo in prilagodijo mobilno aplikacijo za določen dogodek ali konferenco. Orodje deluje kot digitalni program z vsemi možnostmi uporabe, ki jih imajo digitalni programi. Uporabniki lahko na primer dodajo besedilo, zemljevide, navodila, sledenje CEU, vstopnice s QR-kodo ter možnosti za prijavo. Napredne funkcije vključujejo komponente sodelovanja in igrifikacije, ki spodbujajo aktivno sodelovanje.

 

Izvirni članek: https://www.blog.urbact.eu/2019/02/online-tools-for-urban-practitioners-part-i/