You are here

Terenski ogled Mestne dnevne sobe in drugih dobrih praks v Idriji

Edited on

01 June 2021
Read time: 1 minute

Na Sejmu dobrih praks smo dodobra spoznali Mestno dnevno sobo. Zdaj je čas, da si jo ogledamo še v živo! Obenem bo to priložnost, da poklepetamo s tistimi, ki so prakso postavili na noge.

 

Mestna dnevna soba in druge dobre prakse, Idrija, torek, 8. junij 2021, od 13.45–15.30

Vodenje: Tina Lisac, strokovnjakinja Pobude za prenos dobre prakse

 

 

Izvedeli bomo vse o mestni dnevni sobi, dobri praksi, ki jo je Idrija prenesla iz nemške Altene. Ogledali pa si bomo tudi druge dobre prakse in ureditve javnega prostora, ki spodbujajo hojo in kolesarjenje.

Mestna dnevna soba v Idriji je poseben prostor, ki je namenjen vsem prebivalcem in postaja stičišče druženja in raznolikih aktivnosti, ki jih organizirajo prostovoljci, društva in drugi zainteresirani posamezniki. Spoznali bomo, zakaj sta socializacija in krepitev skupnosti tako pomembna. Nato se bomo sprehodili do starega trga, kjer si bomo ogledali, s čim so v Idriji nadomestili nekaj parkirnih mest in kako to vpliva na prebivalce. Nadalje se bomo čez Idrijo sprehodili še dlje vse do Doma upokojencev, kjer so v projektu začasno postavljene klopi postale malce bolj stalne, saj se je s takšno akcijo izkazalo, da so tam zaželene in potrebne. Ogled bomo nadaljevali v Coworkingu Idrija, ki je odlično okolje za podjetniške začetke. Ogled bomo zaključili v Topilnici, kjer si bomo ogledali razstavo in videli, da ima mesto možnosti za preživetje kljub zaprtju rudnika. Idrija je namreč uspešno prestala tranzicijo iz rudarskega v industrijsko mesto s sedežema dveh večjih korporacij.

Priložnost bo tudi za pogovor o vzpostavitvi mestne dnevne sobe s strokovnjakinjo Pobude za prenos dobre prakse Tino Lisac in vodjo projekta Re-growCity, Majo Majnik.

Ogled bo potekal ob vsakem vremenu. Pot ni zahtevna, nas pa čaka nekaj hoje po mestu in nekaj stopnic.

PRIJAVE

 

Vse aktivnosti bodo potekale v skladu z veljavnimi ukrepi in predpisi.

Spodbujamo vas, da izberete trajnostne načine prihoda na dogodek oziroma se dogovorite za skupni prevoz, če je to le mogoče.

 

Več:

Petra Očkerl, petra.ockerl@ipop.si, 041880165

Tina Lisac, t.lisac@amaru.si, 040 885 885

 

---

Naslovna fotografija: Tine Mažgon