You are here

A Turizmus központú kisvárosok alkalmazkodóképességének erősítése COVID-19 idején

Edited on

05 August 2020
Read time: 5 minutes

Az URBACT segítséget nyújt kisebb településeknek a turizmusra támaszkodva, újra definiálni a jövőjüket a COVID-19 utáni időszakban.

Az URBACT segítséget nyújt kisebb településeknek a turizmusra támaszkodva, újra definiálni a jövőjüket a COVID-19 utáni időszakban.

A COVID-19 világjárvány erőteljesen érintette Európa legnagyobb részét – viszont az érintettség mértéke széles skálán mozog mind az országokat, mind pedig a városokat tekintve. Ebben a cikkben kettő kisebb URBACT programhoz tartozó város tapasztalatait fejtjük ki, Dubrovnik (Horvátország) és Grosseto (Olaszország) városokét, amelyek erősen függenek a turizmustól.    

Miközben a nagyvárosok nagyobb gazdasági változatossággal rendelkeznek, az olyan Európai kisvárosok, amelyeknek a turizmus a fő bevételi forrásuk úgy, mint Dubrovnik és Grosseto, súlyos gazdasági visszaesést élnek meg, ha negatív hatás éri a turizmust. Ezek a városok még akkor is nehéz helyzetben vannak, amikor az egészségügyi vészhelyzet elmúlt.

Az URBACT programnak messzire nyúló története van a kis és közepes méretű városok támogatásában, a nehézségeik ellenére, az említett kettő város képes megmutatni, hogy az URBACT program tudás megosztása és kapacitásbővítése, hogy képes innovációt és rugalmasságot biztosítani a városoknak. Most már mindkét település látja, hogy hogyan képes a nehézségekkel teli időkön túl lépni változatosabb gazdasági szerkezettel és a fenntartható fejlődéssel.  

A turizmus újra gondolása Dubrovnikban

A dél-horvátországi Dubrovnik, egy igen népszerű város azon turisták körében, akik érdeklődnek a jól megőrzött középkori óváros és a gyönyörű tengerpartja iránt. De, mint a legtöbb turizmus központú városnak, az ágazat, a sikerének kulcsa és egyben a legnagyobb kihívás is. A világjárvány kitörése előtt Dubrovnikban a turizmus már túlzott mértéket öltött, a szennyezés, a hulladék keletkezés és a tömeg/zsúfoltság terén.

Jelen helyzetben, a világjárvány és a letiltott utazások hatására, a turizmus teljesen eltűnt a varosból, az utcák kiüresedtek, a gazdaság pedig mélyrepülésben. A várost elemezve 2020. június 2-án 98 %-kal volt kisebb mértékű a turizmus, mint egy évvel azelőtt. A járvány számos bevételi forrást és munkahelyet érintett negatívan, annak ellenére is, hogy a fertőzöttek száma a városban viszonylag alacsony maradt.

„Mindenki reménykedett, hogy nyáron a turizmus új erőre kap, de eljött a nyár és a látogatók száma kevesebb, mint az egy évvel ezelőttiek 20 %-a”, mondja Alisa Vlasic, a város URBACT helyi csoportjának koordinátora, az URBACT Turizmusbarát városok (Tourism–Friendly Cities network) hálózat tagjaként. Alisa Vlasic abban látja az okát, hogy az ország egyéb területeire a turisták eljutnak közúton és vasúton, de Dubrovnikba érkezők általánosan repülővel érkeznek, ezen turisták nagyobb része pedig törölte az ilyen típusú utazási terveit.

„A COVID-19 az egész országban erős gazdasági visszaesést okozott, de eleddig ez a krízis Dubrovnikot érintette a legsúlyosabban”, állítja Vlasic.

Annak ellenére, hogy Dubrovnik most igen nehéz időszakon halad keresztül, Vlasic úgy gondolja, hogy ez jó alkalmat nyújt arra, hogy a város újra értékelje a turizmushoz fűződő kapcsolatát. „A turizmus által keltett feladatok és megoldandó kérdések, a várost érő erős gazdasági visszaesés ideje alatt sokkal nagyobb kihívást jelentenek, mint amúgy. A jelenlegi helyzet ösztönöz minket a város gazdasági újra gondolására. Gyakran a tervezett változtatások nem vagy alig valósulnak meg, most viszont Dubrovnik egyenesen rá van kényszerítve.” állítja Vlasic.

Dubrovnik 2019 szeptember óta tagja az URBACT Turizmusbarát városok hálózatának. Alisa Vlasic ehhez fűződően említette, hogy „Ez a hálózat segít minket a munkákban, amely során jobb turizmus stratégiát dolgozunk ki. A város már három éve tervezi a szektor jobb kialakítását, de most plusz kényszer lépett fel, hogy ténylegesen megvalósításra kerüljön.” 

Vlasic elmondása szerint a Turizmusbarát városok hálózata új szemszögű beszélgetést kezdeményez, válaszul a világjárvány következményeire. Azok a városok, amelyek a turizmus túlzott jelenlététől szenvedtek, most újra lehetőséget kapnak a fenntartható fejlődés és turizmus alkalmazására. Vlasic szerint „Érdekes látni, ahogy minden ország újra gondolja a turizmust”. Dubrovnik és egyik testvérvárosa, Velence mellett sok város küzd a legnagyobb kihívással, a turizmus újra értelmezésével.

Vlasic bízik benne, hogy a turizmus továbbra is Dubrovnik húzó ágazata marad, de most a gazdaság diverzifikálásának van itt az ideje, a stabil jövő kialakításának érdekében. Vlasic szerint nem szükséges teljesen átformálni a gazdasági rendszert és szerkezetet, viszont célszerű a turizmus 90 %-os lakossági foglalkoztatottságát 70 %-ra csökkenteni.

A Turizmusbarát városok hálózat feladatai közt kiemelkedő fontosságúnak találja Dubrovnik feltámasztását. Vlasic szerint „A hálózat összeköttetést nyújt nekünk és a jelenlegi helyzethez szükséges szemszöget biztosítja. A világjárvány alatt úgy tűnt teljesen elvagyunk vágva mindentől. Viszont pont most a legfontosabb a városok közti kapcsolat. Az URBACT hálózat jelenleg azt nyújtja, hogy a napi szintű tapasztalatokat képesek vagyunk megosztani egymás között és hasznosítani.”

Az URBACT helyi csoportjának megújító munkája Grossetoban

A világjárvány kezdetétől kezdve, a Dél-Toszkán, 80 000 lakosú városban, Grossetoban minden óvintézkedést megtettek az emberek úgy, mint az otthon maradás és az ingyen maszk osztás. Ennek következtében a COVID-19 fertőzöttek száma alacsonyan maradt. Jelen esetben még a történelmi jelentőségű, fotogén város a járvány erőteljesen gazdaságot érintő hatásai alatt van.

Szerencsére az URBACT Akciótervezési csoportja (URBACT Action Planning Network) iPlace programja, amely a kisebb városokat támogatja a fenntartható helyi gazdaság kialakításában, közvetlen és praktikus segítséget tudott nyújtani.  

Az iPlace vezető szakértője, Wessel Badenhorst szerint „Grosseto nem rég tagja az URBACT programnak, a helyi csoport létrehozása kisebb kihívás volt. A tagok kemény munkát végeztek, majd az első ülésre 2019 végén került sor. Amikor a járványhelyzet miatti lezárás életbe lépet, ők képesek voltak ’kihasználni’ ezt és a saját üzleti kommunikációs felületükön értekeztek.”

A valóságban a helyi akciócsoport felépítése kritikusnak kérdésnek bizonyult. Annalisa David, az iPlace kommunikációs munkatársa Grossetoban elmondta, hogy „Amikor a járványhelyzet Márciusban kiteljesedett, az igazgatás a csoportot ’makró’ méretűre növelte, nem csak helyi szervezetek, hanem szélesebb intézmények és szakmai testületek bevonásával. Általuk jobban fel tudtuk térképezni a helyi szükségleteket, az érdekeltek körében.”

Most, hogy az igazgatás által a különböző érdekeltek egy csoportban helyezkednek el, könnyen megoszthatják gondolataikat egymással. „Az igazgatás új viszonyba került a civilekkel” állítja David.

A helyi akciócsoport nyolc kisebb munkacsoportra lett felosztva a különféle kérdéskörökre és a világjárvány kihívásaira válaszul – a turizmustól kezdve, az építőiparon, a kereskedelmen át, a kommunikációig – és számos újító jellegű javaslatot tettek Grosseto érdekében. David elmondta, hogy „A megszületett ötleteket, Május óta konkrét projektekbe ültették át”.

A projektek széles körű intézkedéseket tartalmaznak. Az Önkormányzat úgy döntött, hogy a helyiek adóterheit ideiglenesen megszünteti, hogy jobb pénzügyi helyzetbe kerüljenek. Az emberek közti megfelelő távolság fenntartása érdekében a város elrendelte, hogy az éttermek és kávézók ingyenesen használhatják a területükön kívül eső közösségi tereket 2020-ban. A MAreMMA Nel Cuore (Maremma a szívedben lakozik) marketing projekt a helyi mezőgazdasági termékek fogyasztását és értékesítését népszerűsíti a boltokban és az éttermekben. Egy újonnan kifejlesztett alkalmazás a Ermes Shop segít a lakosok és a helyi vállalkozások közt kapcsolatot teremteni a kereskedelmi tevékenységek helyreállítása érdekében.      

A polgári kezdeményezésű projektek szintén gyorsan beindultak. Grosseto Önkormányzata már dolgozik egy kerékpáros hálózat kialakításában, amellyel a városközpontot és az egyéb kulcsfontosságú turisztikai célpontokat köti össze a város területén. David szerint „A világjárvány felgyorsítja ennek a célnak az elérését”. David reményei szerint a kerékpárhálózat kialakítása, e-bike rendszer fejlesztése, kerékpártárolók kihelyezése és elektromos kerékpár töltők telepítése a tartományban több turistát fog Grossetoba vonzani.

A jövőbe tekintve

Mindkét város kihasználta az URBACT program által nyújtott tapasztalatokat a világjárvány utáni újjá éledésre és a fenntartható jövőkép kialakítására. Ez közvetlen hatással lesz a saját Integrált akciótervükre, amelyek a fenntartható városfejlesztést támogatják.    

Továbbá Grossetoban Annalisa David hiszi, hogy a helyi bővített akciócsoport képes munkáját folytatni az iPlace programmal együtt, olyan struktúrát biztosítva, amely a városnak sokkal több segítséget nyújt: „A helyi akciócsoport megmutatja, hogy hogy vagyunk képesek önerőből gyorsan megoldani a problémákat, ahelyett, hogy a külső segítséget várjuk.”  

Dubrovnikban Alisa Vlasic reméli, hogy a város, képes a turizmust úgy fellendíteni, hogy az ne öltsön ismét túlzott méreteket. Az Önkormányzat támogatja a Turizmusbarát városok akciótervének és a Tiszteld a várost program összekötését, amelyet a polgármester indított útjának 2018-ban a turizmus gazdaságban való kiegyensúlyozására és felelős kialakítására.

Vlasic szerint „Egy óriási krízis, mint amiben most vagyunk, két esethez vezet. Az emberek visszaalakítják a régi gazdasági szerkezetet bármi áron, vagy jobb rendszerűre építik fel.” Mindkét város az utóbbit hajtja végre és további támogatást nyernek az URBACT programtól, amely számos más kisvárosnak is támogatást nyújt.

Eredeti cikk: https://urbact.eu/strengthening-resiliency-small-tourist-led-cities-amid-covid-19