You are here

U Pregradi održan međunarodni sastanak partnera na projektu „Volunteering cities“

Edited on

21 October 2019
Read time: 2 minutes

Grad Pregrada partner je na projektu „Volunteering Cities Transfer Network“ u okviru URBACT III Programa 2014. – 2020.  Tim povodom u Pregradi je 10. i 11. listopada održan međunarodni sastanak partnera iz osam europskih zemalja, uključujući Hrvatsku: Arcos de Valdevez iz Portugala, Altea iz Španjolske, Altena iz Njemačke, Athy iz Irske, Radlin iz Poljske, Capizzi iz Italije i Athienou, glavni partner – nositelj projekta iz Cipra.

Pregrada1

Ovaj međunarodni sastanak bio je namijenjen razmjeni iskustava i dobre prakse pa su se tako prvoga dana, uz pomoć vodeće URBACT stručnjakinje Marie Joao Filgueiras Rauch, analizirali planovi prijenosa dobre prakse koje svaki grad provodi u svojoj zajednici, dok je drugoga dana Grad Pregrada predstavio aktivnosti URBACT lokalne grupe (ULG) Grada Pregrade, a koje se odnose na poticanje volonterstva, međugeneracijsku solidarnost, participaciju građana u životu zajednice te sudjelovanje lokalnih poduzetnika u rješavanju socijalnih problema na području grada Pregrade. Međunarodni gosti bili su u posjetu Dječjem vrtiću gdje im je predstavljen projekt „Mali volonteri“ kojim se promiče volonterstvo od malih nogu, a također su upoznati i s projektom „Ti i ja zajedno“ kojim se aktivno odgovara na individualne i razvojne potrebe djeteta te se okruženje vrtića prilagođava obiteljskoj kulturi djece.

Pregrada3

Osim vrtića, gostima su svoje brojne aktivnosti i programe predstavili i drugi članovi ULG-a, Glazbena škola Pregrada, Muzej grada Pregrade, Gradska knjižnica Pregrada, GDCK Pregrada, OŠ Janka Leskovara te Srednja škola Pregrada, čijim su projektom „Fizioterapija na usluzi“, koji škola provodi s Udrugom umirovljenika Pregrada, bili posebno oduševljeni.

Grad Pregrada još jednom se pokazao primjerom dobre prakse, posebice na polju izvrsne suradnje s lokalnim udrugama, organizacijama i institucijama.

U sklopu projekta predviđeno je sedam međunarodnih sastanaka tako da je svaki partnerski grad domaćin jednog, a po završetku projekta održat će se završni događaj u samom gradu dobre prakse, Athienou na Cipru. Sljedeći sastanak planiran je u prosincu ove godine u njemačkom gradu Alteni, a do tada sve partnere očekuje nastavak aktivnog rada s njihovim URBACT lokalnim grupama te provođenje lokalnih aktivnosti.

Mreža za transfer "Volunteering Cities“ koristi volontiranje kako bi pristupila problemu socijalne isključenosti i siromaštva na lokalnoj razini. Fokusira se na međugeneracijsku suradnju, u sklopu koje grupe raznih dobnih skupina volontera i individualaca suočenih sa socijalnim problemima zajedno rade na održivom razvoju kvalitete života lokalne zajednice. Cilj je  institucionalizirati volontiranje, dajući mu valjanost kroz pristup „odozdo prema gore- bottom up“, gdje volonteri mogu odlučivati i provoditi akcije.

Volunteering Cities je mogućnost osam europskih gradova za sudjelovanje u međunarodnoj razmjeni i procesu učenja, kako bi poboljšali svoju praksu u suočavanju s današnjim socijalnim izazovima kroz volontiranje. Dobivanje inspiracije, razmjena ideja, izgradnja kohezije, učenje i dijeljenje su u samom centru Mreže. Volontiranje je ključ naših društava.

Pregrada2