You are here

URBACT festival mest, Talin, 4.–5. oktober 2017

Edited on

23 March 2017
Read time: 2 minutes

Pridružite se nam na URBACT festivalu mest v Talinu 4. in 5. oktobra 2017!

 

URBACT festival mest

URBACT vsako drugo leto organizira festival mest, namenjen učenju in izmenjavi znanja med 400 udeleženci, aktivnimi na področju urbanega in prostorskega razvoja. Na festivalu se predstavijo najnovejša dognanja in prakse na področju urbanega razvoja, ki evropsko urbano agendo umestijo v globalni kontekst. Letos bo festival tudi priložnost za spoznavanje izbranih URBACT dobrih praks in seznanitev z razpisom za prenosna omrežja, na katerega se bo mogoče prijaviti v tem času. URBACT festival mest temelji na ideji o soustvarjanju, izobraževanju in izmenjavi znanja ter ponuja interaktiven in navdihujoč program.

Spoznajmo talinsko kreativno četrt: Telliskivi!

Po Rigi leta 2015 se bo URBACT festival mest letos preselil v drugo baltiško prestolnico: Talin. To bo odlična priložnost, da spoznate eno najzanimivejših kreativnih četrti v Evropi: Telliskivi.

Fotografija: Telliskivi Creative City

Kreativno mesto Telliskivi se nahaja na nekdanjem industrijskem območju, v soseski Kalamaja (Põhja-Tallinn). Prve industrijske zgradbe na ulici Telliskivi so zgradili leta 1869 z ustanovitvijo tovarne baltiških železnic. Industrijska rast je spodbudila hiter razvoj celotne soseske. Kreativno mesto Telliskivi pa je bilo tukaj ustanovljeno 140 let kasneje, leta 2009. Od takrat se je razvilo v največji kreativni hub v Estoniji.

Fotografija: Telliskivi Creative City

Soseska se razprostira na 25.000 m2 in sestoji iz 10 zgradb, od starega mestnega jedra jo ločujejo železniški tiri. Soseska se predstavlja kot neodvisni poslovni hub, ki se v celoti opira na zasebno lastništvo, kjer so stanovalci popolnoma sami odgovorni za svoje prostore. Trenutno tukaj deluje 200 podjetij in nevladnih organizacij. 

To je tudi destinacija za preživljanje prostega časa: poleg pisarn so tukaj ateljeji, studii, delavnice, vadbeni prostori, trgovinice in klubi, pa tudi prodajalna koles, pekarna, fotokopirnica, koncertna dvorana, gledališče, kavarne, galerije, bari in restavracije. Poleg tega je tukaj tudi vrtec, masažni salon in joga studio.

Odprti prostor – Vaba Lava: glavno prizorišče URBACT festivala mest

Osrednje prizorišče festivala mest bo gledališki center Vaba Lava (odprti prostor).

Fotografija: Vaba Laba, Photo by Aron Urb

Vaba Lava se nahaja v nekdanji kovinarski delavnici, ki so jo arhitekti Allianss Arhitektid OÜ preobrazili v elegantno prizorišče iz kovine, stekla in betona. Fundacija Vaba Lava je bila ustanovljena leta 2010 z dvema namenoma: da ustvarja priložnosti tako za uveljavljene kot še neuveljavljena neodvisna estonska podjetja in da spodbuja mednarodno sodelovanja z organizacijo skupnih projektov, koprodukcij, delavnic in seminarjev. Vaba Lava se je rodila iz javno-zasebnega partnerstva. To je eden od prvih primerov javno zasebnega partnerstva v Estoniji za kulturno prizorišče. Estonsko ministrstvo za kulturo podpira aktivnosti in pokriva 70% najemnine za prostor, medtem ko estonska fundacija za podporo kulturi financira kuriran letni program.

Smo vas že prepričali, da si dogodek zabeležite v svoj koledar? 4. in 5. oktober 2017 URBACT festival mest.

Še niste prepričani? Mogoče vas bodo prepričale fotografije z URBACT festivala mest 2015 v Rigi.