You are here

URBACT Magyarországon

A 2002 óta működő URBACT Program – amely az első európai területi együttműködési program – a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló tapasztalatcserét és tanulást támogatja. A program felhívására létrejövő európai városhálózatok tagjai egy-egy közösen választott problématerületre fókuszálva dolgozzák ki akciótervüket a helyi társadalmi szereplők bevonásával. Ehhez külső szakértői segítséget kapnak, a közös eseményeken keresztül pedig egymástól is tanulnak. A program fontos prioritása és tevékenysége az így létrejövő tudás és tapasztalat megosztása.

Nemzeti URBACT Pont

Az URBACT program tájékoztatási feladatait Magyarországon a Lechner Tudásközpont látja el.
Mariann
Major Vén

Miniszterelnökség

Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Területrendezési és Településügyi Főosztály
Tamás
Dömötör

Városhálózatok magyar részvétellel

URBACT Markets

The goal of this project is to understand and explore the role of urban markets as key drivers of change in terms of local economic development,...

VITAL CITIES

Seeking answers on how to combat social exclusion through the redesign of public spaces in deprived residential areas by using the power and common...

Volunteer Cities

This Transfer network makes use of Volunteerism to approach social exclusion and poverty at the community level. Focus is given to an inter-...
URBACT Online Várostalálkozó – Összefoglaló, 2020. december 8.
A rendezvényen a bevezető előadásokban a folyamatban lévő és a következő EU-s ciklus két népszerű témakörét érintettük: szó esett a közösségvezérelt helyi fejlesztések (CLLD program) városi tapasztalatairól, továbbá két előadást szenteltünk a zöld-kék infrastruktúra témakörének. Az előadásokat követően egy tanulságos panelbeszélgetésre került sor az akciótervezési hálózatok négy hazai városának képviselőivel, szakértőivel.
Felmérés az URBACT programról, kitöltési határidő: 2021. február 9.
Az URBACT 2002 óta teszi lehetővé az európai városok számára, hogy hálózatokat képezve egymástól tanuljanak, fejlesszék kapacitásaikat, és jobb, integráltabb várospolitikát alakítsanak ki. A program továbbfejlesztése érdekében kérjük szánjon pár percet egy kérdőív kitöltésére. Az eredményeket a program folyamatban lévő hálózatépítési, kommunikációs és kapacitásépítési erőfeszítéseinek javítására és megerősítésére fogjuk felhasználni.
Az URBACT összefoglalója az Új Lipcsei Kartáról
Az Európai Unió Tanácsának német elnöksége teljesítette azon ígéretét, miszerint az Új Lipcsei Karta (NLC) elfogadásával megújítja az EU fenntartható európai városok alapelveit. A 2020. november 30-án elfogadott karta átdolgozta az eredeti és egyben úttörő, 2007-ben elfogadott Lipcsei Karta elveit.
UIA Transzfer Pilot Projekt felhívás
A Monitoring Bizottság 2021. november 11-i jóváhagyását követően a pilot projektként induló hálózatok kialakításának lehetőségéről nemrég új felhívás jelent meg.

Article

Az Autómentes sugárút sikere Tartuban

Tartu Autómentes sugárútja ösztönözte a gazdaságot és arra biztatta a városlakókat, hogy élvezzék ki a biztonságos tér adta új lehetőségeket!

Események

Events
M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31