You are here

URBACT Magyarországon

A 2002 óta működő URBACT Program – amely az első európai területi együttműködési program – a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló tapasztalatcserét és tanulást támogatja. A program felhívására létrejövő európai városhálózatok tagjai egy-egy közösen választott problématerületre fókuszálva dolgozzák ki akciótervüket a helyi társadalmi szereplők bevonásával. Ehhez külső szakértői segítséget kapnak, a közös eseményeken keresztül pedig egymástól is tanulnak. A program fontos prioritása és tevékenysége az így létrejövő tudás és tapasztalat megosztása.

Nemzeti URBACT Pont

Az URBACT program tájékoztatási feladatait Magyarországon a Lechner Tudásközpont látja el.
Mariann
Major Vén

Miniszterelnökség

Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Területrendezési és Településügyi Főosztály
Tamás
Dömötör

Városhálózatok magyar részvétellel

Freight TAILS

Devoted to discovering Tailored and Innovative Logistic Solutions (TAILS) for the successful management of freight, this Action Planning network...

Suite

Cooperate among partners to optimise a sustainable, and affordable supply of housing and to assure social cohesion through social mix and sustainable...

SmartImpact

The focus of this Action Planning network was less about technology solutions per se, but more about governance structures, process and business...
URBACT Online kurzus - stratégiai közbeszerzés, 2021. márciusától
A kurzus során ismertetett tudásanyag az URBACT hálózatai révén 2015 óta gyűjtött tapasztalatokra, illetve az EU Partnerség az innovatív és felelős közbeszerzések terén című városi agendájára épül.
Fiatal választott politikusok program 2021
A felhívás helyi és regionális szintű fiatal választott politikusoknak szól. 2019-ben a Régiók Bizottsága (RB) létrehozta a Fiatal választott politikusok (YEP) programot, amely olyan 40 évnél nem idősebb politikusok hálózatát jelenti, akik regionális vagy helyi szintű mandátummal rendelkeznek az EU-ban. Azóta több mint 250 politikus csatlakozott a programhoz.
Az URBACT összefoglalója az Új Lipcsei Kartáról
Az Európai Unió Tanácsának német elnöksége teljesítette azon ígéretét, miszerint az Új Lipcsei Karta (NLC) elfogadásával megújítja az EU fenntartható európai városok alapelveit. A 2020. november 30-án elfogadott karta átdolgozta az eredeti és egyben úttörő, 2007-ben elfogadott Lipcsei Karta elveit.
A helyi gazdaságfejlesztési stratégia segíti a kisvárosokat ellenállóbbá válni?
A kisvárosok gyakran nagyobb kockázatnak vannak kitéve a gazdasági visszaeséshez vezető globális trendek negatív hatásai miatt. Ugyanakkor ezek azok a települések, ahol az Európai Unió lakosságának jelentős százaléka él és dolgozik. Tehát hogyan kezelhetjük helyi szinten a fejlesztési problémákat és lehetőségeket a globális következmények és a helyben rendelkezésre álló források kontextusba helyezésével? Hogyan alakíthatjuk a helyi önkormányzatokat minél ellenállóbbá egy olyan korban, amikor a világ egy globális járvány előtt áll, és vannak városok, melyek gazdasági válsággal küzdenek?

Események

Events
M T W T F S S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30