You are here

Uvod u crowdsourcing: iskustva Decide Madrida

11 April 2019
M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Show more
Show more
Show more
Show more
Show more

URBACT će suorganizirati događanje s gradom Madridom kao dio svoje predanosti izgradnji kapaciteta gradova za uključivanje građana.

madrid

Pozadina događaja

URBACT snažno podupire načelo participativnog grada. Ali što to znači? I kako gradovi mogu izgraditi svoje kapacitete za provedbu tog načela?

Širom Europe, gradske vlasti istražuju nove načine povezivanja i angažiranja građana. To je osobito važno kada su razine povjerenja u javne vlasti pod pritiskom. Nove digitalne platforme nude potencijal za obnovu i osvježavanje veza s građanima, osnažujući ih kako bi oblikovali budući razvoj grada. Ali one se također mogu koristiti za daljnje potkopavanje demokratskog procesa.

Grad Madrid je od 2015. godine nositelj online platforme pod nazivom Decide Madrid. Ona je osmišljena kako bi promicala transparentnost i proširila sudjelovanje javnosti u gradskim procesima odlučivanja i ulaganja. To je jedna od nove i rastuće generacije građanskih open source tehnologija koje se pojavljuju u europskim gradovima.

Pogonjen open source softverom, Decide Madrid na sljedeće načine omogućuje sudjelovanje građana:

• Izradom prijedloga za rashode kroz participativni proces donošenja proračuna

• Podnošenjem prijedloga gradskim vlastima

• Pružanjem povratnih informacija o radu vijeća i glasovanju o ključnim pitanjima

• Raspravom o ključnim pitanjima       

Madrid je mnogo naučio kroz to iskustvo - i to i dalje čini. Velik dio ovog učenja relevantan je i primjenjiv na gradove svih veličina diljem Europe. Kao dio svoje predanosti izgradnji kapaciteta gradova za uključivanje građana, URBACT će suorganizirati događaj u Madridu 11. travnja 2019. godine.

Tko bi trebao prisustvovati?

Događaj je otvoren i namijenjen stručnim službama u lokalnoj samoupravi i dionicima diljem Europe. Sudionici mogu biti zainteresirani za uspostavljanje crowdsourcing platforme u svome gradu Ili možda već imaju sličan mehanizam, ali žele učiti iz madridskog iskustva.

Događaj je besplatan, a gradovi koji su trenutačno uključeni u mreže URBACT-a mogu koristiti proračune svojih mreža za pokrivanje troškova putovanja i smještaja, slijedeći smjernice programa.

Radni jezik događaja je engleski.

Koje su prednosti sudjelovanja?

Ciljevi ovog događaja bit će upoznati sudionike s modelom Decide Madrid i pružiti dostatno znanje kako bi ga prilagodili i replicirali u odgovarajućim razmjerima u svojim gradovima.

Sudionici će imati priliku učiti iz madridskog iskustva - uključujući stvari koje bi učinili drugačije. Fokus će biti ne samo na digitalnoj dimenziji, nego i na procesima i pitanjima upravljanja koja proizlaze iz modela Decide Madrid. Ovaj interaktivni i praktični događaj uključivat će priliku da se razmotre mogućnosti prilagodbe iskustava iz Madrida u drugim gradovima.

Registracija

Broj mjesta za događaj je ograničen, kako bi se omogućila maksimalna razina interakcije.

Ovdje možete zatražiti mjesto, ali imajte na umu da to nije zajamčeno dok ga URBACT ne potvrdi. Nastojimo osigurati uravnoteženu participaciju na događaju, tako da ćemo vam se javiti što je prije moguće.

Prijava za događaj otvorena je do 28. veljače 2019. godine.

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte c.gravier@urbact.eu

Veselimo se susretu s vama na ovom uzbudljivom događaju!