Magyarország

 • URBACT online információs nap – Tájékoztató az akciótervezési hálózatok számára kiírt pályázatról

  Az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium, az URBACT Nemzeti Tájékoztatási Pontja február 10-én információs napot rendez az aktuális, akciótervezési hálózatok számára kiírt pályázattal kapcsolatban, amelyre ezúton szeretettel meghívjuk a városok képviselőit, szakértőket és az érdeklődőket.
   

 • Ismerd meg a Partnerkereső alkalmazás újdonságait!

  A közelmúltban indult el az első URBACT IV felhívás a hálózatok számára, és több város máris megosztotta saját projektötleteit.

  A 2023. január 9-én megnyílt akciótervezési hálózatokra vonatkozó felhívás az uniós tagállamok, a partnerországok és öt IPA-ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia) városainak ad alkalmat arra, hogy egy egyedülálló, 2,5 éves útra induljanak. Ez idő alatt a jóváhagyott hálózatokból származó partnerek egy adott témában fognak ismereteket szerezni és tapasztalatot cserélni, megoldásokat kipróbálni, és végül integrált stratégiákat tervezni a helyi szintű kihívásokkal történő szembenézéshez. 

   

 • Vilawatt UTM Deep Dive Interviews

  In July 2022 partner cities had the chance to visit for the first time Viladecans to see Vilawatt project on the site. After more than one year since the beginning of the project, we took the opportunity to interview Vilawatt UTM partner cities and ask their opinion on the project so far.

 • COVER what's in for future Action Planning Networks APN

  Mi vár a leendő akciótervezési hálózatok városaira?

  Az URBACT III hálózatok előző körében szerzett tapasztalatokat és gondolatokat elemezzük, és megvizsgáljuk a jövőbeli kilátásokat.

  Az URBACT IV. kiindulópontjánál állva azon tűnődünk, hogy az URBACT milyen mértékben segítette a városokat abban, hogy a közelmúltban integrált intézkedéseket dolgozzanak ki a fenntartható változás érdekében. Az akciótervezési hálózatok legutóbbi fordulójában (2019-2022) részt vevő városi szakembereket és vezetőket kérdeztük meg integrált akciótervezési útjukról - a legfontosabb pillanatokról, tapasztalatokról, meglátásokról és változtatási javaslatokról. Íme a főbb megállapítások és tanulságok az URBACT IV-ben részt venni kívánó önkormányzatok és partnerek számára a lehető legmegfelelőbb támogatási környezet megteremtéséhez.

   

 • Új kilátások az emberbarát városok számára - Újévi üdvözlőlap és fotóesszé Tosics Iván tollából

  Az 1950-es évek óta nagyvárosaink a közlekedési infrastruktúra intenzív fejlődésétől szenvednek. Ugyan az elmúlt 20-25 évben az autók központi szerepe ellen megsokszorozódtak a beavatkozások, a helyzet lényegében nem változott. Majd jött a COVID: két évvel ezelőtt az autók gyakorlatilag eltűntek az utakról és kerékpárral vagy gyalog közlekedő emberek váltották fel azokat. Ez a könnyedebb állapot azonban nem tartott sokáig, mára ismét visszatértek az autók és velük a torlódások is.

   

 • Megjelent Walk’n’Roll Cities kézikönyv a mobilabb városokért!

  Az egyik legfontosabb kihívás, amellyel számos európai városnak szembe kell néznie, a mindennapi élet különböző színtereinek fizikai elkülönülése, ami jelentős mobilitási szükségletet eredményez. Ezt az igényt nagyrészt az autóhasználat elégíti ki: az emberek azért vezetnek autót, hogy lerövidítsék a város különböző részei között - a munkába járáshoz vagy a különböző szolgáltatások igénybevételéhez - szükséges időt. Az autóorientált helyi mobilitás azonban számos káros következménnyel jár, amelyek közül sok már rövid távon is negatívan befolyásolja az életminőséget.