Reconsiderând jocul în designul urban

Edited on 05/04/2023

People play

Existența unei biblioteci publice dedicate jucăriilor, jocului și învățării active reprezintă mai degrabă o practică inovatoare decât o abordare standard. Din acest motiv, municipalitatea din Udine, împreună cu orașele Lousa, Igualada, Grosuplje și Jelgava, a realizat activitățile aferente celei de-a doua etape de implementare pentru o rețea de transfer menită să aducă jocul mai aproape de politicile urbane. Explorăm aici 3 moduri în care jocul poate fi reconsiderat pentru o varietate de politici urbane.

 

Politicile de adaptare la schimbările climatice și bunăstarea copiilor. Proiectul OASIS din Paris, finanțat prin programul Urban Innovative Actions, a vizat reproiectarea curților școlilor în locuri de refugiu climatic. Având în vedere că Parisul s-a confruntat cu valuri de căldură mortale în ultimele două decenii, infrastructura școlară a fost identificată ca fiind esențială pentru a oferi acces la spații verzi, umbră, apă și adăpost. Proiectul a pus la început un accent puternic pe politicile legate de climă și reziliență, dar în timpul implementării a fost integrat un alt punct de vedere: jocul și bunăstarea copiilor. Reproiectarea terenurilor de joacă a ajuns să includă elemente care să faciliteze jocul activ, jocurile de cooperare, pe lângă utilizarea de materiale naturale.

 

Politicile de mobilitate urbană durabilă și joaca. "Superillas" sau superblocurile din Barcelona au reprezentat un exemplu în întreaga lume cu privire la modul în care un oraș poate recupera spațiul public de la mașini și îl poate reda cetățenilor. Superblocurile sunt zone în care 2-3 străzi sunt pietonale. Mașinile sunt permise doar în circumstanțe și ore speciale și sunt limitate la rezidenții cartierului. Restul spațiului stradal a fost transformat în locuri de joacă, bănci, terase pentru baruri. Reamenajarea urmează soluții cu buget relativ redus, cum ar fi utilizarea culorilor pentru a marca zonele sau jocurile de stradă. Superblocurile au reprezentat o măsură de mobilitate urbană durabilă, care s-a folosit de joc pentru a crește gradul de utilizare și a încuraja socializarea.

 

Măsuri de turism durabil și joc. Rețeaua URBACT denumită Tourism-friendly cities a avut ocazia de a testa acțiuni la scară mică înainte de a se lansa în implementarea unor măsuri emblematice mai mari care să sprijine tranziția către practici turistice durabile. Cele mai multe dintre aceste acțiuni la scară mică au folosit jocul pentru a testa dacă o idee are potențial sau nu. De exemplu, orașul Braga a testat prin intermediul unui joc dacă un tur al orașului ar crește gradul de conștientizare în ceea ce privește ospitalitatea. Cracovia a organizat cursuri de formare pentru ghizii de turism cu privire la modul de utilizare a rețelelor sociale utilizând jocul și încercând în același timp să sprijine măsurile de dispersie și să evite supraaglomerarea în centrul istoric al orașului. Druskininkai a organizat o experiență centrată pe utilizator pentru un grup de voluntari format din persoane cu mobilitate redusă, care, timp de 48 de ore, au testat accesibilitatea principalelor obiective turistice și hoteluri din oraș.

Anamaria-1_0
Anamaria-2
Submitted by Mihaela Florea on 29/03/2023
author image

Mihaela Florea

See all articles