• NUP op stap in Heerlen

    Copy linkFacebookXLinkedInEmail
    Heerlen City Entrance from Train Station
    09/08/2023

    Als National Urbact Point van Nederland proberen we het verbindstuk te zijn tussen URBACT en de Nederlandse gemeenten. Wat wij vooral zien van de Nederlandse Urbact steden zijn de rapportages, artikelen en verslagen die in de verschillende Urbact-projecten verschijnen. Zodoende waren we aangenaam verrast toen Yvette Petit van Gemeente Heerlen ons uitnodigde om een dag mee te lopen met een excursie van het iPlace-project, waar Heerlen partner city in is, samen met Amarante (lead partner, Portugal) Gabrovo (Bulgarije), Medina del Campo (Spanje), Saldus (Letland), Kočevje (Slovenië), Balbriggan (Ierland), Grosseto (Italië), Pori (Finland), en Pärnu (Estland).

    Closed
    Articles

    Entrance to the City of Heerlen from the Train Station

    Network
    From urbact
    Off

    Op een vroege ochtend in maart vertrekken Martijn Kramer en ik (Ka-chun Lo) vanuit de Randstad naar het Limburgse Heerlen. De eerste hersenspinsel die dag is dat de hoger gelegen stationshal direct op straatniveau uitkomt. Het station in Heerlen blijkt een architectonisch kunstwerk te zijn, want als je rechtsaf richting het centrum loopt blijkt het station daadwerkelijk hoger te liggen dan het omliggende gebied. Dit hoogteverschil biedt een prachtig uitzicht op het centrum van Heerlen. Veel tijd is er niet om van het uitzicht te genieten, want de excursiegroep van iPlace – bestaande uit ambtenaren en beleidsmakers uit heel Europa – liep onze kant op.

    Bus Station Heerlen

    We draaien weer om en sluiten aan bij de rondleiding met voorop Michel Huisman, de kunstenaar die het Maankwartier heeft ontworpen. Hij vertelt over de technische en esthetische overwegingen in het ontwerp van het station en de illusie die hij heeft geprobeerd te wekken met name door het materiaalgebruik, refererend naar de grote massieve stenen die het stationsgebouw bekleden, maar hol blijken wanneer hij erop klopt. "Het stationsgebied moest niet alleen mooi, maar ook functioneel zijn!“ Ook zijn in het stationsgebied klimaatadapatiemaatregelen getroffen, het meest in het oog springende voorbeeld is het massief gegalvaniseerde metalen raamwerk waaronder het busstation is gevestigd. De hele structuur is in de warmere maanden volledig begroeid, wat koelte en schaduw moet brengen voor de wachtende busreizigers. Ook zijn onder het stationsgebied enorme waterbassins geïnstalleerd die water opvangen, wat weer wordt gebruikt voor het groen in het gebied, maar ook als buffer dient ten tijde van hevige regenval.

    Shopping Facades HeerlenMichel vertelt in zijn atelier verder over de filosofie en werkwijze voor het gebied. Nu het station helemaal klaar is heeft hij zijn ogen gericht op de binnenstad. Sinds de mijnbouw uit Heerlen is vertrokken door de transitie naar aardgas in de jaren ‘60, heeft de stad te maken gehad met verloedering – een belangrijk onderwerp die de gemeente probeert aan te pakken door onder andere de binnenstad te vernieuwen. Lopend door de binnenstad worden we gewezen op renovaties die de binnenstad aantrekkelijker maken, met name de vernieuwde gevels springen in het oog en geven volgens de aanwezigen de winkels een nieuwe allure.

    Under construction HeerlenOveral in de binnenstad is wel iets gaande, een plein dat wordt gerenoveerd, plotten land waar woningen moeten komen voor jonge gezinnen, maar ook een leegstaand pand dat door Zuyd Hogeschool als dependance wordt gebruikt voor een zogenaamde ‘living lab’. Het laatstgenoemde wekt enthousiasme op, want Wessel, lead expert van het iPlace-project, roept onmiddelijk de Finse delegatie naar zich toe: “Look, this was your idea in Finland and they implemented the concept here in the Netherlands!”.

    Wessel Badenhorst

    Wessel Badenhorst – lead expert van iPlace – roept iedereen bijeen en geeft de opdracht om na te denken over wat ze tot nu toe hebben gezien in Heerlen: “wat is goed, wat moet je doorpakken, wat gaat minder, en waar moet je mee stoppen?” Veel gehoorde zinnen onder de deelnemers zijn: “ze hebben het hier goed voor elkaar, ze moeten niks veranderen en vooral zo doorgaan!

    Over iPlace

    Wessel Badenhorst 2

    Aanvullend aan het bezoek hebben we gesproken met Wessel Badenhorst en Melanie Cardoso, projectmanager van iPlace in Amarante, Portugal. In dit gesprek is dieper ingegaan op het iPlace-project, wat de steden van elkaar hebben geleerd en wat zij als trekkers hebben gedaan om het project echt van de grond te krijgen.

    Het iPlace-project gaat over kleinere steden die ideeën en concepten uitwisselen om de lokale economie nieuw leven in te blazen. De economische geschiedenis en locatie van de stad staan centraal, enerzijds om lessen te trekken uit wat de stad ooit groot heeft gemaakt, anderzijds om juist deze geschiedenis te benutten om nieuwe economische kansen te ontdekken en door te ontwikkelen. De achterliggende gedachte is dat elke stad – hoe klein die ook is – competitief kan zijn in de wereld. De steden hebben goed gekeken naar hun ‘strategische ligging’ in het gebied en zetten hierop in om ondernemers en instanties naar de stad te trekken.

    Over het proces

    Het eerste woord dat uitspringt is ‘familie’, Wessel en Melanie beschrijven hoe het netwerk met elkaar is verbonden als een soort familie en zo gedragen de steden zich naar elkaar toe. “Zelfs als er fysieke bijeenkomsten zijn gaan mensen door met hun conversatie zonder dat ze eerst (on)gemakkelijk met elkaar moeten kennismaken”, aldus Wessel. Ze beschrijven hoe ze hebben ingezet op het creëren van een atmosfeer waarin de drempel tot communicatie, leren en kennisdelen zo laag mogelijk is.

    In coronatijd werd alles vermoeilijkt, maar zelfs dan hebben we manieren gevonden om de verbinding met elkaar op te zoeken. Voor één van onze transnationale bijeenkomst had iedereen opeens een cadeautje in de brievenbus ontvangen. Tijdens de bijeenkomst hebben we de cadeautjes uitgepakt en dat zorgde voor een prachtige manier van verbinden ten tijde van lockdown”. Grappend biecht Melanie op dat zij de schuldige was, waar Wessel aangenaam door werd verrast: “so it was you who did this!”.

    Van buitenaf lijkt de verbondenheid alleen maar sterker, want de steden spreken elkaar aan alsof ze jarenlange vrienden zijn – iets wat ze inmiddels over het beloop van het project daadwerkelijk zijn geworden! Volgens Wessel is er nauwelijks formele organisatie meer nodig: "de steden nodigen elkaar uit om op bezoek te komen, de ene stad neemt juist haar bestuurders mee om hen te overtuigen dat de nieuwe ideeën voor hun stad elders al een succes is. Deze interactie helpt ook het bestuur om meer open te staan voor nieuwe ideeën en concepten, zeker als deze succesvol blijken in andere steden”.

    Van elkaar leren

    Waarom specifiek kleine steden? De EU bestaat niet alleen uit megasteden zoals Parijs en Berlijn, maar juist uit kleinere steden waar het gros van de EU-bevolking woont. De schaalgrootte van kleine steden brengt voordelen met zich mee: leren gaat sneller dan in grotere steden, er is meer integratie en je voelt meer dat je als gehele stad gezamenlijk aan iets werkt. “Things always happen in small cities”.

    Een voorbeeld van wat de steden van elkaar hebben geleerd is de eerdergenoemde living lab in Heerlen – naar het voorbeeld van Pori in Finland – om de hogere scholen en universiteiten naar Heerlen centrum te trekken. Tevens geeft de living lab de scholen een directe verbinding met de samenleving, de locatie is namelijk middenin het centrumgebied.

    Afsluitend geeft Wessel mee dat het uiteindelijk mensenwerk is. Hij benoemt in het bijzonder Richard van Beek van de gemeente Heerlen, die een belangrijke rol heeft gespeeld om de juiste sfeer te zetten voor de hele groep. Hij is altijd degene die hardop roept: “isn’t this trip fantastic? For us as the Netherlands we saw and learned so much!” Zo heeft hij de hele groep uit hun schulp weten te halen en is onze leercultuur ontstaan. Richard is momenteel ziek en strijdt voor zijn leven, waardoor hij afwezig is tijdens de excursie. Namens de NUP Nederland wensen we Richard en zijn familie en de gemeente Heerlen sterkte toe.

    iPlace wordt 8 juli 2022 afgesloten met een eindbijeenkomst in Amarante, Portugal. Er zijn ideeën om deze verbondenheid vast te houden, wellicht in een URBACT IV-call die dit najaar opent. Ben je benieuwd geworden naar iPlace? Of wil je meer voorbeelden wat de steden van elkaar hebben geleerd en ontwikkeld? Dan kun je het beste naar de iPlace-website: https://urbact.eu/iplace

     

  • KAIRÓS

    Summary

    LEAD PARTNER : Mula - Spain
    • Belene - Bulgaria
    • Heraklion - Greece
    • Sibenik - Croatia
    • Cesena - Italy
    • Ukmergė - Lithuania
    • Malbork - Poland

    Ayuntamiento de Mula - Plaza del Ayuntamiento, 8 - 30170 Mula Tel.: 968 637 510
    CONTACT US

    Timeline

    • KAIRÓS Baseline Study
    • Thematic Warm-ups
    • Integrated Action Plan Roadmaps

     

     

    • Thematic workshop on Economy: Cultural Heritage as a Driver for Innovation, Entrepreneurship and Job Creation
    • Thematic Workshop on Space: Valorisation and Adaptive Reuse in the Heritage City
    • Thematic Workshop on Attractiveness: Re-imagining the heritage city: from local identity to destination marketing
    • Thematic Workshop on Social Cohesion: Accessibility and inclusiveness in historic quarters
    • Peer-Review and study visit to Bologna
    • Re-thinking Malbork as a heritage city. On-site peer review. Malbork [PL] May 25-26 2022
    • The KAIRÓS journey on heritage-driven urban regeneration. KAIRÓS final conference. Mula [ES], 27-28 April 2022

     

     

    Outputs

    Integrated Action Plans

    Heraklion IAP From research ... TO ACTION

    Read more here

    Heraklion - Greece
    Taking Mula to new heights

    Read more here !

    Mula - Spain
    Revitalizing Ukmergė old town by giving voice to the local community

    Read more here !

    Ukmergė - Lithuania
    Converting Belene into a desirable place to live

    Read more here !

    Belene - Bulgaria
    Reinforcing a city perspective to heritage

    Read more here !

    Malbork - Poland
    IAP Šibenik Green, smart and inclusive Old Town

    Read more here !

    Šibenik - Croatia
    The City Gate

    Read more here !

    Cesena - Italy

    KAIRÓS is an URBACT Action Planning Network focused on cultural heritage as a driver for sustainable urban development and regeneration. In ancient Greek KAIRÓS means the propitious moment, and this is the moment to test an innovative policy framework, combining a sound integrated approach with a real transformation purpose. To meet this challenge, the KAIRÓS model pursues the proper assemblage of five key dimensions, namely: space, economy, social accessibility, attractiveness and governance.

    HERITAGE AS URBAN REGENERATION
    Ref nid
    13444
  • Tourism Friendly Cities

    Summary

    Lead Partner : Genoa - Italy
    • Braga - Portugal
    • Cáceres - Spain
    • Druskininkai - Lithuania
    • Dubrovnik - Croatia
    • Dún Laoghaire Rathdown - Ireland
    • Krakow - Poland
    • Rovaniemi - Finland
    • Venice - Italy

    Municipality of Genoa - International Affairs Department

    CONTACT US

    Watch all the Tourism Friendly videos here.

    Timeline

    • Kick-Off Meeting - Genoa - Phase I
    • TNS Meeting - Braga - Phase I
    • Online Kick-Off Meeting - Phase II
    • e-Dubrovnik meeting - Phase II
    • Online Meeting - Phase II
    • e-Druskininkai meeting - Phase II
    • TNS Meeting - Dun Laoghaire - Phase II
    • TNS Metting - Rovaniemi - Phase II
    • TNS Meeting - Krakow - Phase II
    • Final Meeting - Venice - Phase II

    Integrated Action Plans

    Dun Laoghaire Integrated Action Plan

    Read more here !

    Dun Laoghaire - Ireland
    Druskininkai Integrated Action Plan

    Read more here

    Druskininkai - Lithuania
    Integrated Action Plan for Sustainable Tourism – Cáceres

    Read more here

    Cáceres - Spain
    Braga Integrated Action Plan

    Read more here !

    Braga - Portugal
    Krakow Integrated Action Plan

    Read more here !

    Krakow - Poland
    Integrated Action Plan for Dubrovnik as a Sustainable Tourism Destination

    Read more here !

    Dubrovnik - Croatia
    Enhancing sustainable tourism in Venice

    Read more here !

    Venice - Italy
    LOCAL COMMUNITY AND TOURISTS TOGETHER FOR URBAN SUSTAINABILITY

    Read more here !

    Rovaniemi - Finland
    Integrated Action Plan for Sustainable Tourism

    Read more here !

    Genoa - Italy

    TOURISM-FRIENDLY CITIES is an Action Planning Network aimed at exploring how tourism can be made sustainable in medium-sized cities, reducing the negative impact on neighbourhoods and areas interested by different types of tourism and its related aspects through integrated and inclusive strategies keeping a balance between the needs of the local community, in terms of quality of life and of services available, and the promotion of sustainable urban development at environmental, social and economic level.

    Local community & tourists together for urban sustainability
    Ref nid
    13465
  • Find your Greatness

    Summary

    Lead Partner : Alba Iulia - Romania
    • Bragança - Portugal
    • Candelaria - Spain
    • Limerick - Ireland
    • 22nd district of Budapest (Budafok-Tétény) - Hungary
    • Perugia - Italy
    • Võru County - Estonia
    • Wroclaw - Poland

    Alba Iulia Municipality, Calea Motilor 5A, 510134, Romania

    CONTACT US

    Timeline

    Kick-Off Meeting

    2nd Transnational Meeting

    3rd Transnational Meeting in Alba Iulia

    4th Transnational Meeting in Wroclaw

    5th Transnational Meeting in Voru

    6th Transnational Meeting in Braganca

    7th Transnational Meeting in Alba Iulia

    8th Transational Meeting in Budafok

    9th Final Project Conference in Perugia

    Find your Greatness is a concept that reflects the most challenges addressed by AIM together with other EU local communities. Why Find your Greatness? Because the challenge is to build on the cities' potential. In the case of the partners of the project the need identified locally and which was built as a sustainable mechanism generating urban development, the need to explore and enhance the potential of the city, combining strategic marketing approach with innovative smart city tools.

    Europe's first strategic brand building program for smart cities
    Ref nid
    13509