Sărăcia energetică reprezintă o provocare majoră la nivel european, mai ales pentru orașele care se confruntă cu creșterea prețurilor la energie și cu necesitatea de a atinge obiectivele de decarbonizare. Tranziția energetică oferă o direcție către neutralitatea climatică, având ca scop reducerea impactului negativ asupra societății și economiei în procesul de trecere de la combustibilii fosili la sursele de energie regenerabilă.
Cum se desfășoară tranziția energetică în practică la nivel urban? Finanțarea joacă un rol crucial, fiind tema centrală a celui mai recent eveniment EU City Lab, organizat la București (RO) în perioada 20-21 noiembrie 2024. Pe parcursul celor două zile, evenimentul a reunit participanți din 11 state membre ale UE, incluzând numeroși practicieni interesați să înțeleagă și să dezvolte proiecte de tranziție energetică în orașele lor.
Continuați lectura pentru a descoperi principalele concluzii ale evenimentului și pentru a afla mai multe despre instrumentele utile în procesul de tranziție energetică a orașului dumneavoastră, inclusiv un nou instrument dezvoltat de URBACT.
4 Aspecte Esențiale
Situația finanțării energiei în Europa
EU City Lab de la București a oferit un cadru ideal pentru a analiza finanțarea energiei în Europa, pornind de la contextul politic al UE. Două directive esențiale contribuie treptat la deschiderea pieței energetice pentru cetățenii europeni: Directiva privind energia regenerabilă (UE) 2018/2001 (RED-II) și Directiva privind piețele interne de energie electrică (UE) 2019/944. Totodată, administrațiile municipale au tot mai multe oportunități de a sprijini comunitățile în producerea propriei energii electrice și în organizarea inițiativelor locale de economisire a energiei prin intermediul comunităților energetice. Aceste acțiuni pot juca un rol important în reducerea sărăciei energetice, care este adesea mai prevalentă în mediul urban.
În cadrul EU City Lab, prezentările principale au trecut în revistă principalele fonduri disponibile la nivelul UE și au ilustrat exemple de proiecte de succes. Printre aceste fonduri se numără și Mecanismul pentru o tranziție justă, cu o valoare estimată la aproximativ 55 de miliarde EUR pentru perioada 2021-2027.
Este important să ne amintim de apelurile pentru acțiuni inovatoare lansate de EUI, care pot oferi sprijin financiar pentru implementarea proiectelor inovatoare. A fost menționat apelul dedicat finanțării tranziției energetice, care s-a încheiat în luna octombrie. Printre alte cadre de finanțare se numără programul ELENA al Băncii Europene de Investiții și Mecanismul de finanțare a energiei regenerabile. Acestea sunt orientate în principal, dar nu exclusiv, către regiunile producătoare de cărbune. Totodată, aceste instrumente de finanțare urmăresc să atenueze impactul social și economic al tranziției, cum ar fi riscul de creștere a șomajului.
Eddy Adams susținând o prezentare la EU City Lab privind tranziția energetică din București. Credit foto: URBACT.
2 - Sunt atât de multe opțiuni de finanțare, dar de unde să încep?
La prima vedere, orașele par a fi eligibile pentru schemele menționate anterior. Totuși, deși aceste sume semnificative sunt disponibile, amploarea considerabilă a activităților necesare pentru tranziție face crucială mobilizarea altor surse de finanțare. În cadrul EU City Lab, au fost identificate mai multe surse alternative și complementare de finanțare.
În cadrul prezentării sale, Sylwia Słomiak, de la Eurocities și coordonator de proiect pentru Prospect+, a prezentat statistici, subliniind că multe orașe nu consideră viabile noi surse de finanțare fără un sprijin suplimentar. Ea a explicat cum pot orașele să utilizeze cu succes metode alternative de finanțare a proiectelor lor, printre care se numără:
Finanțare verde
Contracte de performanță energetică
Obligațiuni verzi
Fonduri de garantare
Fonduri regenerabile
Achiziții publice interne
Finanțare prin terți
Împrumuturi cu dobândă redusă
Finanțare mixtă sau hibridă
Sylwia a prezentat, de asemenea, exemple ale acestor noi mecanisme și a explicat cum proiectul Eurocities Prospect+ și resursele sale pot sprijini orașele.
Sylwia Słomiak, de la Eurocities și coordonator al proiectului Prospect+. Credit foto: URBACT.
Având la dispoziție atât de multe surse potențiale de finanțare, întrebarea esențială este „De unde să începem?”. Alokanda Nath de la Frankfurt School of Finance & Management a oferit un răspuns, prezentând un instrument de cunoștințe online disponibil pentru orașe pe portalul NetZeroCities. Acest ghid financiar, asociat cu activitățile din cadrul Misiunii UE pentru orașe, este structurat în jurul a cinci teme principale:
Mediul construit
Infrastructură verde și soluții bazate pe natură
Deșeuri și economie circulară
Transporturi
Sisteme energetice
Instrumentul recomandă cele mai adecvate surse de finanțare pentru proiectele orașului, cum ar fi: capital de risc, fonduri de asigurare, capital verde etc.
Alokanda Nath, de la Frankfurt School of Finance & Management. Credit foto: URBACT.
3 - Lecții învățate din București
EU City Lab a oferit un tur al proiectelor exemplare finanțate în Sectorul 6 din București:
Un nou sistem de încălzire pentru Universitatea Politehnică din București, finanțat inițial prin programul Orizont al UE, care include două pompe de căldură geotermale, completate de un panou solar fotovoltaic (PV). Sistemul utilizează aproximativ jumătate din energie pentru a încălzi instalațiile și redirecționează restul în sistemul de încălzire urbană al universității.
Un sistem de încălzire în valoare de 90 de milioane EUR, care utilizează o rețea de pompe de căldură geotermale subterane pentru serele din Parcul Drumul Taberei. Această inițiativă, finanțată în principal prin Fondul European de Dezvoltare Regională și completată cu surse locale, a permis reducerea costurilor de operare cu 70%. Echipa are în plan să elimine restul de 30% din costuri prin instalarea unei rețele solare fotovoltaice în anul următor.
Modernizarea clădirii Școlii Gimnaziale „Sfântul Andrei", în valoare de 40 de milioane de euro, și instalarea unui nou sistem de încălzire, finanțate prin fondul ELENA (Sectorul 6 fiind prima autoritate publică din România care a utilizat această opțiune de finanțare). Acest proiect important a transformat clădirea într-una net-zero, reducând semnificativ consumul de energie și apă, în timp ce furniza energie comunității locale în weekenduri și sărbători.
Vizită de studiu la Școala Gimnazială „Sfântul Andrei”. Credit foto: URBACT.
Informații suplimentare despre acestea și alte aspecte ale contextului Bucureștiului pot fi găsite aici, într-un articol redactat înainte de evenimentul EU City Lab.
Căutați alte surse de inspirație? Consultați raportul inițial al Urban Innovative Actions, „Bridging the gap: Exploring Innovative Financing Schemes in European cities”, care analizează diferite orașe europene și modul în care acestea au dezvoltat mecanisme de finanțare inovatoare ce au depășit sursele tradiționale și au stimulat inovarea. Rămâneți la curent pentru mai multe informații despre acest raport și studii de caz detaliate!
Vizită de studiu la EU City Lab privind finanțarea tranziției energetice. Sursa: URBACT.
4 - URBACT adaugă un nou instrument
Unul dintre cele mai importante momente ale evenimentului de la București a fost lansarea unui nou instrument de finanțare în domeniul energiei, creat de URBACT pentru a sprijini orașele în pregătirea propunerilor de finanțare pentru proiecte energetice la nivel local, regional și european. Acesta răspunde unei lacune identificate de finanțatori, care observă că primesc propuneri de proiecte „foarte bune”, dar care nu se aliniază întotdeauna cu criteriile lor, fiind astfel respinse în etapa de evaluare.
Un instrument pentru succes
Instrumentul URBACT este un model de finanțare structurat în jurul a 13 criterii (a se vedea figura de mai jos).
Primele 6 criterii descriu ceea ce orașul intenționează să realizeze, pentru cine și în ce termen. Celelalte 7 criterii se concentrează pe finanțarea necesară, riscurile potențiale și economiile de carbon care ar putea fi obținute.
Deși cele 13 întrebări ale modelului pot părea simple, reacțiile participanților la EU City Lab au demonstrat că acest lucru nu înseamnă că răspunsurile sunt ușor de formulat. În urma testării, participanții au subliniat valoarea adăugată a acestui instrument.
Noi etape
Instrumentul este aproape finalizat. La începutul anului 2025, o notă de orientare, care va include formularul cu cele 13 criterii și documentele justificative, va fi disponibilă pe site-ul URBACT.
Acest instrument va fi inclus în URBACT Toolbox și va constitui un sprijin suplimentar care leagă dezvoltarea unei idei de proiect cu prioritățile finanțatorilor ce ar putea să o susțină. De asemenea, acesta va completa alte instrumente existente. De exemplu, după ce primele șase întrebări referitoare la conceperea și direcționarea proiectului orașului sunt abordate, orașul poate utiliza mai eficient resursele disponibile prin NetZeroCities și Prospect+, așa cum s-a menționat anterior. În acest sens, URBACT își propune să îmbunătățească setul de resurse disponibile pentru orașele care doresc să finanțeze proiecte energetice, fără a duplică sau înlocui instrumentele deja existente.
EU City Lab privind tranziția energetică. Sursa: URBACT.
Unde ne va duce tranziția energetică și ce pot face orașele?
Participanții au părăsit Bucureștiul cu o mulțime de informații utile și instrumente care îi vor ajuta să elaboreze propuneri de finanțare mai puternice, care să atragă atenția finanțatorilor la nivel local, regional și european. Totuși, acesta este doar începutul! Răsfoiți prezentările din București. EU City Lab de la București a fost ultimul eveniment din 2024, dar puteți rămâne la curent cu următoarele evenimente EU City Lab. Vor urma mai multe evenimente EU City Lab, axate pe diferite domenii tematice.
Cum puteți susține tranziția în orașul dumneavoastră? URBACT pune la dispoziție resurse utile:
Citiți despre proiectele de finanțare pentru tranziția energetică ale URBACT și EUI, inclusiv metodele inovative prezentate de Eurocities în cadrul evenimentului, alături de acțiunile inovative ale EUI, suportul și rețelele de colaborare. De asemenea, puteți obține mai multe informații pe Portico, unde găsiți peste 140 de resurse despre tranziția energetică din diverse orașe.
Exprimați-vă opinia completând consultarea Comunității de Practică Prospect+ despre atitudinea autorităților publice față de utilizarea instrumentelor financiare inovative!
Bucureștiul va reveni în prim-plan… în aprilie! Bună Practică a orașului va fi una dintre cele 116 Bunuri Practici URBACT prezentate la următorul Festival al Orașelor URBACT din Wroclaw (PL), care va avea loc între 8-10 aprilie 2025. Căutați soluții la provocările orașului dumneavoastră? Înscrieți-vă acum!