Circuitul EU City Lab: Povestea tranziției energetice a Bucureștiului

Edited on 08/11/2024

1

Sectorul 6 al Municipiului București

De ce fel de sprijin au nevoie orașele pentru a realiza tranziția energetică? Care este povestea de succes a orașului București? Aflați mai multe la următorul EU City Lab!

În zilele de 20 și 21 noiembrie 2024, URBACT alături de Inițiativa Urbană Europeană (IUE), vor organiza la București cel de-al doilea EU City Lab dedicat tranziției energetice. Inspirat de succesul primului eveniment care a avut loc la Viladecans (ES) acum aproape un an, acest laborator va oferi orașelor sfaturi și instrumente practice pentru a le ajuta să își finanțeze planurile de tranziție energetică. Obținerea finanțării pentru tranziția energetică rămâne o provocare majoră pentru numeroase orașe europene.

Fie că ați urmărit sau nu discuțiile despre EU City Labs (laboratoarele urbane ale UE), probabil cunoașteți că aceste evenimente imersive de împărtășire a cunoștințelor sunt concepute pentru a explora în profunzime diverse teme urbane. De ce este esențială finanțarea în procesul tranziției energetice în Europa? Cum arată povestea de succes a Bucureștiului? Ce instrumente și oportunități de networking vor avea la dispoziție participanții? Pe măsură ce ne apropiem de următorul EU City Lab, putem împărtăși câteva detalii generale și răspunsuri la aceste întrebări, alături de informații exclusive din programul evenimentului.

Sunt orașele pregătite să suporte costurile implicate de ambițiile Europei în domeniul energiei verzi?

 În ultimii ani, investițiile într-un viitor verde au reprezentat o prioritate majoră în cadrul politicilor și inițiativelor UE care implementează Pactul verde european. Circa 30 % din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2028 și din instrumentul NextGenerationEU au fost alocate investițiilor verzi. O parte semnificativă a acestor eforturi este concentrată pe susținerea administrațiilor locale și regionale, precum și a municipalităților. Comisia Europeană a identificat, de asemenea, mai mult de 100 de orașe europene care vor susține tranziția către neutralitatea climatică. Aceste „orașe-misiune” beneficiază de sprijin sub formă de resurse, expertiză și schimburi de cunoștințe între orașe. Datorită acestui sprijin, aceste orașe vor deveni un model pentru alte orașe europene după 2030, facilitând în cele din urmă o tranziție verde colectivă. 

La prima vedere, orașele par să aibă astăzi mai multe oportunități ca niciodată de a obține sprijin din partea UE și a regiunilor pentru tranziția lor energetică. Totuși, un număr tot mai mare de dovezi sugerează contrariul. Desigur, orașele diferă semnificativ în ceea ce privește experiența și capacitatea de a atrage investitori, de a gestiona și monitoriza fonduri complexe și de a implementa aceste proiecte. Totuși, transformarea acestor oportunități în fonduri substanțiale nu este întotdeauna un proces facil.

Cercetările finalizate în 2023 privind propria comunitate URBACT evidențiază unele dintre obstacolele cu care se confruntă. Mai precis, accesul la finanțare a fost identificat ca fiind cel mai mare obstacol în calea implementării Tranziției Verzi. În plus, chiar dacă fondurile sunt disponibile, orașele nu au adesea expertiza necesară pentru a aduna și gestiona oferte financiare complexe.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Credit foto: Sectorul 6 al Municipiului București                                                                                                                                        

O lipsă de încredere și un nivel scăzut de experiență sunt, de asemenea, identificate ca bariere semnificative în cercetarea efectuată de proiectul Prospect + finanțat de UE. Rezultatele lor sunt prezentate într-un document de poziție ce rezumă discuțiile din cadrul webinarului și confirmă descoperirile cercetărilor realizate de URBACT. Respondenții la sondaj (orașe de toate dimensiunile) au subliniat necesitatea de a spori capacitatea (cunoștințele și timpul) pentru a putea accesa opțiuni de finanțare inovatoare (96,7 %), aproape trei sferturi dintre aceștia solicitând modificări legislative, în special la nivel național. De asemenea, un risc perceput asociat utilizării acestor instrumente financiare inovatoare a fost semnalat ca un factor descurajant. 

Acesta reprezintă punctul de plecare pentru următorul EU City Lab: o recunoaștere a provocărilor legate de finanțarea tranziției energetice și angajamentul de a furniza orașelor de toate dimensiunile instrumente practice pentru a le sprijini în rezolvarea acestora.

 

 Cum a reușit Bucureștiul să facă tranziția?

Bucureștiul se confruntă cu multe dintre provocările menționate anterior, ceea ce îl transformă într-o locație strategică pentru organizarea următorului EU City Lab. În primul rând, similar altor orașe din Europa Centrală și de Est, orașul dispune de o infrastructură învechită, un număr mare de blocuri de locuințe vechi și ineficiente energetic, un grad ridicat de utilizare a autoturismelor personale și o dependență continuă de combustibilii fosili.

În al doilea rând, ne conduce într-o regiune a Europei unde Fondurile semnificative de Coeziune ale UE mențin dependența de granturi ca normă, iar stimulentele pentru explorarea noilor instrumente financiare pot părea limitate.

Credit foto: Sectorul 6 al Municipiului BucureștiEste recunoscut faptul că doar fondurile publice sunt insuficiente pentru a implementa schimbările necesare în procesul de decarbonizare a orașelor noastre. Prin urmare, autoritățile municipale trebuie să își consolideze capacitatea de a atrage fonduri din surse mai ample. Această provocare – și abordarea ei – vor fi esențiale pentru EU City Lab de la București. 

În al treilea rând, Bucureștiul are propria sa poveste în procesul de tranziție energetică. În centrul acestei povești se află Școala Gimnazială Sfântul Andrei, care a implementat o abordare multidimensională, ce include modernizarea clădirii principale și construirea unei noi facilități cu emisii zero de dioxid de carbon, precum și dotarea cu echipamente de predare de ultimă generație. Impactul a constat într-o reducere cu 40 % a consumului de energie, o scădere cu 35 % a consumului de apă și reducerea problemelor respiratorii pentru cei 1.640 de membri ai comunității școlii, datorită creșterii calității aerului.

 Credit foto: Sectorul 6 al Municipiului Bucureșt

Toate acestea contribuie la planurile de dezvoltare a unei serii de „districte energetice pozitive” în întregul oraș, finanțate printr-un pachet care a inclus fondurile Politicii de Coeziune a UE (de exemplu, Fondul European de Dezvoltare Regională), împreună cu Orizont Europa și fondurile Europene de Asistență pentru Energie Locală. 

De asemenea, merită menționat faptul că această inovație a fost propusă de capitala României către URBACT ca o potențială bună practică, ca răspuns la cererea recentă de propuneri a programului.

 Aprofundarea agendei EU City Lab: oportunități de colaborare în rețea, noi instrumente și multe altele

În general, IUE și URBACT EU City Labs urmăresc să prezinte practici urbane eficace și să întărească capacitatea participanților din orașele noastre. Un aspect esențial al acestei experiențe este identificarea celor mai eficiente soluții și, mai ales, posibilitatea de a le explora în detaliu. Bucureștiul dispune de multe dintre aceste soluții, iar participanții la City Lab vor avea ocazia să le exploreze pe parcursul celor două zile de program.

Analizând agenda evenimentului de la București, acesta va fi împărțit în trei părți. La început, câțiva dintre cei mai bine informați experți din Europa în domeniul finanțelor și al energiei vor contribui la stabilirea contextului și ne vor împărtăși cunoștințele lor aprofundate. Sylwia SlomiakNZC în EUROCITIES & Coordonator de proiect pentru Prospect+, va deschide evenimentul, oferind perspective asupra provocărilor, dar, mai important, exemplele de succes cu care a lucrat în acest domeniu important al politicii. Abordarea lui Sylwia asupra peisajului financiar pentru tranziția energetică va fi completată de Alokananda NathȘcoala de Finanțe și Management din Frankfurt. Ea va prezenta, de asemenea, un instrument practic, rețeaua Finance Tool, în care a fost implicată, pentru a ajuta orașele să navigheze prin labirintul finanțării. Participanții vor avea ocazia să testeze instrumentul alături de Alokananda și să afle cum unele orașe îl utilizează eficient.

https://urbact.eu/sites/default/files/styles/bp_para_gauche_droit_desk/public/2024-10/Picture3.png?itok=UfVaAp1e

Așa cum se întâmplă în cadrul altor EU City Labs, vor fi organizate vizite la fața locului în București, iar participanții vor primi informații de la alte orașe aflate în fruntea clasamentului, care își doresc să împărtășească experiențele lor valoroase pe această temă.

În final, participanții vor beneficia de o introducere exclusivă și vor avea ocazia să exploreze un nou instrument de finanțare a energiei, creat de URBACT pentru a sprijini orașele în identificarea și accesarea de fonduri, în special din surse de finanțare care depășesc granturile.

 

Credit foto: Sectorul 6 al Municipiului București

 

 Rămâneți la curent și conectați

Sperăm că acest articol a oferit răspunsuri la câteva dintre întrebările dumneavoastră legate de tema și locația următorului EU City Lab. Evenimentul va oferi sesiuni interactive, cu intervenții directe și un focus pe soluțiile care dau rezultate în practică. Dacă sunteți implicat în dezvoltarea, finanțarea și implementarea proiectelor de tranziție energetică ale orașului dumneavoastră, atunci faceți parte din publicul nostru țintă. Iar dacă sunteți în căutarea unor sugestii și sfaturi practice, împreună cu instrumente utile pentru a sprijini munca dumneavoastră, atunci nu trebuie să lipsiți de la evenimentul din București din noiembrie. 

Înregistrați-vă acum pentru a vă alătura URBACT și IUE la București în perioada 20-21 noiembrie!

V-ați înregistrat deja? Citiți mai multe despre ceea ce s-a discutat în cadrul primului laborator urban al UE privind tranziția energetică din 2023. Sau puteți afla mai multe despre conceptul de „EU City Labs” aici.

Submitted by Simona Arghire on 07/11/2024
author image

Simona Arghire

See all articles