Over het Nationaal URBACT Punt in Nederland

Platform31 is verantwoordelijk voor het Nationaal URBACT Punt (NUP) in Nederland. Als kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio helpen wij URBACT om de verbinding te leggen met Nederlandse steden. Andersom helpen wij Nederlandse steden bij het vinden van gelijkgestemde steden in Europa tijdens calls voor nieuwe URBACT netwerken.

Martijn Kramer en Ka-chun Lo zijn de contactpersonen van NUP Nederland. U kunt bij ons terecht met al uw vragen over URBACT en aankomende 'call for networks'. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via urbact@platform31.nl of de contactgegevens onderaan de pagina 

 

 

National URBACT Point - Netherlands

Laatste nieuws & artikelen

 • Alles over URBACT IV in een notendop

  URBACT is in haar vierde iteratie van het programma en loopt al meer dan 20 jaar! In die tijd is URBACT langzaam met de tijd veranderd. Bekijk hieronder de infographic voor alle belangrijke informatie over URBACT IV!

  URBACT punt Nederland

  See more
 • Heerlen City Entrance from Train Station

  NUP op stap in Heerlen

  Als National Urbact Point van Nederland proberen we het verbindstuk te zijn tussen URBACT en de Nederlandse gemeenten. Wat wij vooral zien van de Nederlandse Urbact steden zijn de rapportages, artikelen en verslagen die in de verschillende Urbact-projecten verschijnen. Zodoende waren we aangenaam verrast toen Yvette Petit van Gemeente Heerlen ons uitnodigde om een dag mee te lopen met een excursie van het iPlace-project, waar Heerlen partner city in is, samen met Amarante (lead partner, Portugal) Gabrovo (Bulgarije), Medina del Campo (Spanje), Saldus (Letland), Kočevje (Slovenië), Balbriggan (Ierland), Grosseto (Italië), Pori (Finland), en Pärnu (Estland).

  URBACT punt Nederland

  See more
 • ACCESS maakt de culturele sector toegankelijk voor heel Amsterdam

  Acht Europese hoofdsteden - Amsterdam, Dublin, Lissabon, Londen, Sofia, Riga, Tallinn, Vilnius - werken samen om nieuw beleid voor culturele integratie te creëren. Het doel is om een echte verschuiving teweeg te brengen in de culturele beleidsvorming in Europa en daarmee de toegang tot cultuur voor alle burgers te verzekeren. Het netwerk brengt praktijkmensen, stadsbestuurders, gekozen vertegenwoordigers, ngo's, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld samen.

  Wat kan de gemeente Amsterdam doen om cultuur in Nieuw West, Noord en Zuidoost mogelijk te maken en te ontwikkelen door een inclusieve benadering van cultuur in de hele stad te creëren?

   

  URBACT punt Nederland

  See more
 • 30 Action Planning Netwerken goedgekeurd!

  Na de URBACT IV Monitoring Committee bijeenkomst van 31 mei 2023 werd de nieuwe netwerkronde voor Action Planning Netwerken goedgekeurd. In deze netwerkperiode doen 4 Nederlandse gemeenten mee: Utrecht (LP), Eindhoven (LP), Breda, en 's Hertogenbosch. NUP Nederland wenst jullie succes de komende 2,5 jaar!

  URBACT punt Nederland

  See more
 • Breda wordt in 2030 een stad in het park: zo gaat dat gebeuren!

  URBACT Health & Greenspace

  Breda (NL) wil in 2030 als eerste Europese stad een stad in een park zijn en doet aan Urbact mee met het planproces voor de herontwikkeling van het huidig kazerneterrein Seelig-Zuid naar een openbaar stadspark: het Seelig Park. Om deze ambitie waar te maken, zullen echter concrete maatregelen moeten worden genomen, deze zijn te lezen in het nieuwe Groenkompas. Het Groenkompas is de uitwerking van één van de pijlers van het Verhaal van Breda, Groen, Grenzeloos en Gastvrij en een belangrijk onderdeel van de Omgevingsvisie. Daarin wordt onder meer uitgelegd hoe straten bij renovatie altijd 10% groener moeten, hoe bij nieuwbouw minimaal 20% van de nieuwe wijk openbaar groen moet zijn en welke nieuwe parken Breda de komende jaren rijker gaat worden.

  URBACT punt Nederland

  See more
 • Pionierende URBACT Netwerken: URGE Utrecht - Interview met Harry Hofman

  In het URBACT programma zijn verschillende netwerken actief waarin verschillende Nederlandse steden deelnemen. In de reeks ‘pionierende URBACT Netwerken’ lichten we verschillende URBACT netwerken met Nederlandse partners uit. In dit artikel staat het Action Planning Netwerk URGE (circUlaR buildinG citiEs) centraal. Utrecht is een de lead partner van dit netwerk. Het URGE netwerk werkt aan Action Plans om circulariteit in de bouw te promoten. Utrecht is de thuisbasis van veel bedrijven die vooroplopen op het gebied van circulair bouwen. Sommige bedrijven zijn al meer dan 10 jaar actief! Eén van deze bedrijven is GBN, een bouwbedrijf dat werkt aan het hergebruik van bouwmaterialen en elementen. Het URGE-netwerk Utrecht sprak met Harry Hofman – directeur circulaire materialen bij GBN – over het verleden, het heden en de toekomst van de circulaire bouw in Utrecht.

  Door Merel Limbeek, vertaald door Annemiek van Tol

  URBACT punt Nederland

  See more
 • Alphen aan den Rijn: op weg naar een Groen-Blauwe stad!

  Alphen aan den Rijn is een gemeente in Zuid-Holland. De gemeente kent haar oorsprong in de Romeinse tijd en industrialiseerde in de negentiende en twintigste eeuw. Het uitgestrekte gebied en de omliggende dorpen zijn agrarisch gecentreerd, waaronder ook Boskoop valt, die vooral bekend staat om haar 560 kwekerijen. Deze groene achtertuin is een belangrijke economische pilaar en speelt een belangrijke rol in de toekomstige healthy city planning van Alphen aan den Rijn.

  URBACT punt Nederland

  See more
 • Vervoerregio Amsterdam

  Our partner Vervoerregio Amsterdam Transport Authority connects 15 municipalities working together on a region where people and places are effectively connected so that everybody can easily reach their destination. 

  Stela Salinas

  See more

Contact

Martijn Kramer
Martijn Kramer 
Martijn.kramer@platform31.nl
+316 8317 1481
Ka-chun Lo
Ka-chun Lo
Ka-chun.lo@platform31.nl 
+316 5794 2169

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van URBACT voor uw stad? Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Good Practices and Networks

 • Resourceful Cities

  RESOURCEFUL CITIES is an URBACT Action Planning Network of ten European cities. This project seeks to develop the next generation of urban resource centres, so

 • Freight TAILS

  Devoted to discovering Tailored and Innovative Logistic Solutions (TAILS) for the successful management of freight, this Action Planning network aimed on

 • Procure

  The goal of this Action Planning network was to explore how to harness the spending power through procurement of public and anchor institutions in the partner