Over het Nationaal URBACT Punt in Nederland

Platform31 is verantwoordelijk voor het Nationaal URBACT Punt (NUP) in Nederland. Als kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio helpen wij URBACT om de verbinding te leggen met Nederlandse steden. Andersom helpen wij Nederlandse steden bij het vinden van gelijkgestemde steden in Europa tijdens calls voor nieuwe URBACT netwerken.

Martijn Kramer (Martijn.kramer@platform31.nl) is de contactpersoon van NUP Nederland. U kunt bij hem terecht met al uw vragen over URBACT en aankomende 'call for networks'. 

 

URBACT heeft uw hulp nodig voor de toekomst van haar programma. Vul de vragenlijst in van de Europese Commissie via  https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/URBACT_consultation_2024 

 

National URBACT Point - Netherlands

Evenementen & bijeenkomsten

Laatste nieuws & artikelen

  • Vergroening als weg naar veerkracht in stedelijk gebied

    Groene plekken in steden kunnen gezondheid en geluk enorm verbeteren. Met één kanttekening: groen is niet altijd goed voor iedereen. 

    URBACT punt Nederland

    See more
  • Event
    EU City Lab

    EU City Lab Boekarest: financiering van de energietransitie

    De EU City Lab in Boekarest op 20 en 21 november is voor iedereen die meer wil weten over financieringsmogelijkheden voor de energietransitie binnen de Europese gemeenschap.

     

  • Lees over de laatste updates van de Action Planning Networks!

    Wat doen verschillende Europese steden met URBACT Action Planning Networks?

    URBACT punt Nederland

    See more
  • Bepaal de toekomst van URBACT!

    Nieuwe INTERREG-consultatie over territoriale samenwerking na 2027: laat uw mening horen en zet steden centraal!

    URBACT punt Nederland

    See more
  • Event
    FOOD_Urban garden

    Infosessie 17 april 2024: Praktijkvoorbeelden uitwisselen met Europese steden – URBACT en EUI financieren het!

    Wil je als gemeente leren van voorbeelden en innovaties uit andere Europese steden of met hen je eigen project verder brengen? Het Urbact en EUI programma hebben verschillende mogelijkheden om kennis en ervaring uit te wisselen om je stad duurzaam te ontwikkelen. In deze bijeenkomst informeren we je over de Urbact Good Practice Call voor Transfer Netwerken en de EUI City to City exchanges en Peer Reviews. Allemaal mogelijkheden om met Europees geld korte of langere uitwisselingstrajecten uit te voeren met andere steden in de EU.

     

  • Call voor Innovation Transfer Networks

    Op 20 maart 2024 is de deadline voor de Call for Innovation Transfer Network. Hoe kan mijn stad meedoen? 

    URBACT punt Nederland

    See more
  • Alles over URBACT IV in een notendop

    URBACT is in haar vierde iteratie van het programma en loopt al meer dan 20 jaar! In die tijd is URBACT langzaam met de tijd veranderd. Bekijk hieronder de infographic voor alle belangrijke informatie over URBACT IV!

    URBACT punt Nederland

    See more
  • Heerlen City Entrance from Train Station

    NUP op stap in Heerlen

    Als National Urbact Point van Nederland proberen we het verbindstuk te zijn tussen URBACT en de Nederlandse gemeenten. Wat wij vooral zien van de Nederlandse Urbact steden zijn de rapportages, artikelen en verslagen die in de verschillende Urbact-projecten verschijnen. Zodoende waren we aangenaam verrast toen Yvette Petit van Gemeente Heerlen ons uitnodigde om een dag mee te lopen met een excursie van het iPlace-project, waar Heerlen partner city in is, samen met Amarante (lead partner, Portugal) Gabrovo (Bulgarije), Medina del Campo (Spanje), Saldus (Letland), Kočevje (Slovenië), Balbriggan (Ierland), Grosseto (Italië), Pori (Finland), en Pärnu (Estland).

    URBACT punt Nederland

    See more
  • ACCESS maakt de culturele sector toegankelijk voor heel Amsterdam

    Acht Europese hoofdsteden - Amsterdam, Dublin, Lissabon, Londen, Sofia, Riga, Tallinn, Vilnius - werken samen om nieuw beleid voor culturele integratie te creëren. Het doel is om een echte verschuiving teweeg te brengen in de culturele beleidsvorming in Europa en daarmee de toegang tot cultuur voor alle burgers te verzekeren. Het netwerk brengt praktijkmensen, stadsbestuurders, gekozen vertegenwoordigers, ngo's, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld samen.

    Wat kan de gemeente Amsterdam doen om cultuur in Nieuw West, Noord en Zuidoost mogelijk te maken en te ontwikkelen door een inclusieve benadering van cultuur in de hele stad te creëren?

     

    URBACT punt Nederland

    See more
  • 30 Action Planning Netwerken goedgekeurd!

    Na de URBACT IV Monitoring Committee bijeenkomst van 31 mei 2023 werd de nieuwe netwerkronde voor Action Planning Netwerken goedgekeurd. In deze netwerkperiode doen 4 Nederlandse gemeenten mee: Utrecht (LP), Eindhoven (LP), Breda, en 's Hertogenbosch. NUP Nederland wenst jullie succes de komende 2,5 jaar!

    URBACT punt Nederland

    See more
  • Breda wordt in 2030 een stad in het park: zo gaat dat gebeuren!

    URBACT Health & Greenspace

    Breda (NL) wil in 2030 als eerste Europese stad een stad in een park zijn en doet aan Urbact mee met het planproces voor de herontwikkeling van het huidig kazerneterrein Seelig-Zuid naar een openbaar stadspark: het Seelig Park. Om deze ambitie waar te maken, zullen echter concrete maatregelen moeten worden genomen, deze zijn te lezen in het nieuwe Groenkompas. Het Groenkompas is de uitwerking van één van de pijlers van het Verhaal van Breda, Groen, Grenzeloos en Gastvrij en een belangrijk onderdeel van de Omgevingsvisie. Daarin wordt onder meer uitgelegd hoe straten bij renovatie altijd 10% groener moeten, hoe bij nieuwbouw minimaal 20% van de nieuwe wijk openbaar groen moet zijn en welke nieuwe parken Breda de komende jaren rijker gaat worden.

    URBACT punt Nederland

    See more
  • Vervoerregio Amsterdam

    Our partner Vervoerregio Amsterdam Transport Authority connects 15 municipalities working together on a region where people and places are effectively connected so that everybody can easily reach their destination. 

    Stela Salinas

    See more
  • Pionierende URBACT Netwerken: URGE Utrecht - Interview met Harry Hofman

    In het URBACT programma zijn verschillende netwerken actief waarin verschillende Nederlandse steden deelnemen. In de reeks ‘pionierende URBACT Netwerken’ lichten we verschillende URBACT netwerken met Nederlandse partners uit. In dit artikel staat het Action Planning Netwerk URGE (circUlaR buildinG citiEs) centraal. Utrecht is een de lead partner van dit netwerk. Het URGE netwerk werkt aan Action Plans om circulariteit in de bouw te promoten. Utrecht is de thuisbasis van veel bedrijven die vooroplopen op het gebied van circulair bouwen. Sommige bedrijven zijn al meer dan 10 jaar actief! Eén van deze bedrijven is GBN, een bouwbedrijf dat werkt aan het hergebruik van bouwmaterialen en elementen. Het URGE-netwerk Utrecht sprak met Harry Hofman – directeur circulaire materialen bij GBN – over het verleden, het heden en de toekomst van de circulaire bouw in Utrecht.

    Door Merel Limbeek, vertaald door Annemiek van Tol

    URBACT punt Nederland

    See more
  • Alphen aan den Rijn: op weg naar een Groen-Blauwe stad!

    Alphen aan den Rijn is een gemeente in Zuid-Holland. De gemeente kent haar oorsprong in de Romeinse tijd en industrialiseerde in de negentiende en twintigste eeuw. Het uitgestrekte gebied en de omliggende dorpen zijn agrarisch gecentreerd, waaronder ook Boskoop valt, die vooral bekend staat om haar 560 kwekerijen. Deze groene achtertuin is een belangrijke economische pilaar en speelt een belangrijke rol in de toekomstige healthy city planning van Alphen aan den Rijn.

    URBACT punt Nederland

    See more

Contact

Martijn Kramer
Martijn Kramer 
Martijn.kramer@platform31.nl
+316 8317 1481

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van URBACT voor uw stad? Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Good Practices and Networks

  • NextGen YouthWork

    NextGen YouthWork aims to develop further and improve online youth work through innovative digital solutions at the city level. By this, the network works

  • WELDI

    In order to build more inclusive and resilient societies, local authorities need to ensure that migrant reception and support policies guarantee that migrants

  • BiodiverCity

    In ten European cities URBACT Local Groups will work out community-based approaches to valorise, measure and account biodiversity and related ecosystem services