Edited on 11/12/2024

Lees over de laatste updates van de Action Planning Networks!

Netwerken in cijfers 

Vanaf 1 juni 2023 tot 31 december 2025 werken 252 individuele partners uit 28 Europese landen aan 30 Action Planning Networks (APN), onder het URBACT IV programma. Binnen hun URBACT-traject willen ze hun kennis en vaardigheden opbouwen om samen hun lokale uitdagingen aan te pakken.  

Elk netwerk bestaat uit een Lead Partner en nog eens 8 tot 10 projectpartners. Van de 252 partners is de helft nieuwkomer in het programma, terwijl de andere helft al ervaring heeft met URBACT III (2014-2020). 

Netwerken goedgekeurd door het URBACT IV Monitoringcomité. Bron: URBACT


Alle goedgekeurde URBACT-actieplanningnetwerken (2023-2025) zijn afgestemd op het EU-cohesiebeleid en zullen bijdragen aan de vijf specifieke beleidsdoelstellingen (PO's):  

  • een competitiever en slimmer Europa;  

  • een groener Europa;  

  • een meer verbonden Europa;  

  • een socialer en inclusief Europa;  

  • PO5 Een Europa dichter bij de burgers. 

 

Naast hun geografische diversiteit vallen de 30 netwerken ook op door hun grote verscheidenheid aan onderwerpen. De URBACT-methode zorgt ervoor dat er een geïntegreerde aanpak wordt toegepast. Simpel gezegd: ongeacht het onderwerp wordt rekening gehouden met de sociale, economische, ecologische en territoriale aspecten. 

Hieronder een lijst van de 30 netwerken, ingedeeld in vijf thema’s: participatief bestuur, stedelijke planning, lokale ontwikkeling, klimaatactie en sociale cohesie

Netwerken onder het thema participatief bestuur richten zich op een breed scala aan onderwerpen, waaronder burgerbetrokkenheid, gezondheid, het vertalen van de Sustainable Development Goals naar lokale doelen en nog veel meer. 

Onder leiding van Genk (BE) bevordert Agents of Co-Existence innovatieve benaderingen van maatschappelijke uitdagingen, en streeft het naar inclusief lokaal beleid met actieve betrokkenheid van de gemeenschap door de vaardigheden en competenties van ambtenaren te versterken en door nieuwe te creëren. 

Het ontwikkelen van lokaal aangepaste bestuursprocessen is de hoofddoelstelling van Cities for Sustainability Governance, met Espoo (FI) als hoofdpartner, maar specifiek door de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN als strategisch voertuig te gebruiken. 

Vanuit het hart van Parijs (FR) werken de Europese steden die betrokken zijn bij CITIES@HEART aan een evenwichtig en inclusief stadscentrum voor alle gebruikers, waardoor het verlies aan aantrekkelijkheid van centra wordt teruggedraaid voor steden van verschillende groottes en achtergronden. 

Het One Health 4 Cities-netwerk, geleid door Lyon (FR), heeft als doel de integratie van de One Health-aanpak in stedelijke strategieën en projecten te bevorderen. Er worden instrumenten ontwikkeld die besluitvormers en operationele teams in staat stellen de positieve impact van stedelijke projecten op de samenleving te vergroten met betrekking tot welzijn en gezondheid van mens, dier en milieu. 


Stedelijke planning 

Stedelijke planningnetwerken behandelen een reeks actuele onderwerpen zoals mobiliteit, toegankelijkheid, duurzaamheid, openbare ruimte, ruimtelijke verbindingen en territoriale cohesie. 

PUMA (Planning Urban Mobility Actions) helpt steden (Lead Partner Liepaja, LV), geïntegreerde mobiliteitsactieplannen te ontwikkelen om klimaatneutrale en duurzame mobiliteit in kleine en middelgrote steden te bereiken. Het is mensgericht en geeft prioriteit aan de behoeften en het welzijn van individuen. 

Het S.M.ALL-netwerk draait om “Het delen van stedelijke oplossingen voor toegankelijke, duurzame mobiliteit voor iedereen.” Onder leiding van Ferrara (IT) navigeren ze door de complexiteit van twee URBACT-mobiliteitsparadigma's: inclusiviteit en duurzaamheid. 

Romagna Faentina (IT) loopt voorop bij ECONNECTING - Greener & closer communities is een netwerk dat zich richt op duurzame mobiliteitsoplossingen tussen stad en platteland binnen het 30-minutengebied, waarbij nabijheidsstrategieën voor functionele gebieden tussen platteland en stad worden ontworpen en geïmplementeerd. 

SCHOOLHOODS zet de gezondheid en veiligheid van kinderen op het menu van een veilige, groene en gelukkige weg naar school. Onder leiding van Rethymno (EL) werken de steden die deel uitmaken van dit URBACT-netwerk hand in hand met leerlingen, ouders en leerkrachten om samen oplossingen te creëren waardoor leerlingen actief en zelfstandig naar school kunnen gaan. 

Van Balbriggan (IE) tot aan de grenzen van Europa is het belangrijkste doel van het EcoCore-netwerk het versnellen van de groene transitie. Dit gaat vooral om de werkomgevingen van de industriële gebieden van de partnersteden, die overstappen op koolstofarme energiebronnen voor transport, verwarming en elektriciteit. 

In een missie om gemeenschappen tussen stad en platteland te verbinden, leidt Creacció Agència d'Emprenedoria uit Vic (ES) momenteel het Beyond the Urban-network. Dit netwerk probeert de mobiliteit tussen stad en platteland te bevorderen door middel van het testen en implementeren van duurzame, toegankelijke en geïntegreerde mobiliteitsoplossingen. Dit gebeurt met een focus op intermodaliteit, bestuur op meerdere niveaus, inclusie, gendergelijkheid en digitale hulpmiddelen. 

Lokale ontwikkeling 

Lokale economie, territoriale marketing en digitale transformatie zijn enkele van de onderwerpen die door de lokale ontwikkelingsnetwerken worden behandeld. 

C4TALENT, waarvan de hoofdpartner Nyíregyháza City met County Rights (HU) is, streeft naar een bedrijfs- en startup-vriendelijke omgeving in steden om de effecten van braindrain te verminderen en getalenteerde jonge professionals aan te trekken en te behouden. 

Nadat de COVID-19-pandemie de transformatie van de manier waarop werk wordt georganiseerd heeft versneld, heeft Dubrovnik Development Agency (HR) Remote-IT geïnitieerd. Dit is een netwerk dat de nieuwe uitdagingen aanpakt die steden ervaren in verband met de toekomst van werk. Dit gebeurt door het op afstand en hybride werken voor werknemers te faciliteren voor bloeiende steden. 

Een andere Kroatische stad leidt een lokaal netwerk voor ontwikkelingsactiviteiten. Sibenik (HR) staat aan het hoofd van de inwoners van de toekomst, waarin het probleem van stedelijke ontvolking in kleine en middelgrote steden wordt aangepakt. 

Met Fundão (PT) als hoofdpartner is het belangrijkste doel van METACITY het vergroten van het concurrentievermogen van kleine en middelgrote technologiebewuste steden, waarbij ze profiteren van de mogelijkheden die de metaverse biedt om de service-efficiëntie en de burgertevredenheid te verbeteren. 

NextGen YouthWork, onder leiding van Eindhoven (NL), draagt ook bij aan de digitale transformatie, door een stap verder te gaan en het online jeugdwerk te verbeteren via innovatieve digitale oplossingen op stedelijk niveau. 

Het stimuleren van no-tech en digitale lokale gemeenschappen, die worden geconfronteerd met specifieke uitdagingen op het gebied van diversiteit, gendergelijkheid en inclusie, is de doelstelling van TechDiversity, een netwerk bestaande uit kleine en middelgrote Europese steden en geleid door Trikala (EL). 

Onder leiding van Mollet del Vallès (ES) bevordert DIGI-INCLUSION inclusie door middel van digitale hulpmiddelen. Hierbij wordt sociale uitsluiting aangepakt en digitale inclusie gestimuleerd. Niet alleen door toegang te verlenen tot technologie, maar ook door mensen in staat te stellen de noodzakelijke vaardigheden en ‘empowerment’ te ontwikkelen om te profiteren van de mogelijkheden die de digitale wereld biedt. 

Het leven in steden gaat zelfs in het donker door. Dit is het belangrijkste uitgangspunt van het netwerk Cities After Dark. Onder leiding van Braga (PT) promoot dit netwerk de 'Nachteconomie', - activiteiten die essentieel zijn voor een stad om 24 uur per dag te functioneren en een belangrijke rol te spelen in de wereldeconomie. 

Klimaatactie 

Klimaatactienetwerken pakken verschillende problemen aan, onder andere; groene transitie, circulaire economie, groene financiering en herbestemming van ruimtes. 

Het COPE-netwerk (Coherent Place-based Climate Action), aangestuurd door Kopenhagen (DK), ontsluit het groene potentieel van burgeractie door middel van een plaatsgebonden aanpak, waarbij burgers en lokale actiegroepen worden erkend als fundamentele belanghebbenden die werken aan het versnellen van de groene transitie. 

Onder leiding van München (DE), LET'S GO CIRCULAR!-steden richten zich op de circulaire transitie van steden. Dit netwerk behandelt alle kwesties die relevant zijn voor een holistische strategie van circulaire stadsecosystemen en bevordert innovatieve oplossingen. 

De BiodiverCity-partners, met de steun van Dunaújváros (HU) als hoofdpartner, ondersteunen gemeenschappen en stellen hen in staat krachtige, op de natuur gebaseerde oplossingen te plannen, milieuvriendelijk burgergedrag te bevorderen en stedelijke vergroeningsplannen op te stellen. Hiermee dragen ze bij aan de verwezenlijking van de EU-biodiversiteitsstrategie. 

In4Green is een samenwerkingsnetwerk van industriële steden, geleid door Avilés (ES), met een gedeeld engagement: de groene transitie in industriële gebieden/steden implementeren en tegelijk concurrerend en inclusief blijven. 

‘Vergeten’ stedelijke gebieden herstellen tot waardevolle plekken voor en met bewoners is de missie van GreenPlace. Dit door Wroclaw geleide (PL) netwerk heeft tot doel stedelijke ruimtes te herstellen en deze vriendelijk te maken voor zowel de bewoners als het milieu. Dit gebeurt door het gebruik van bestaande hulpbronnen te optimaliseren in de context van de ecologische crisis en de financiële en geopolitieke situatie. 


Sociale cohesie 

De thematische netwerken voor sociale cohesie behandelen een verscheidenheid aan onderwerpen, van stadsvernieuwing en placemaking tot gender, gelijkheid, diversiteit en inclusie. 

Onder leiding van Clermont Auvergne Métropole (FR) is het doel van FEMACT-Cities het ondersteunen van het opstellen van acht “Lokale Actieplannen voor Gendergelijkheid” over de belangrijkste uitdagingen met betrekking tot de vrijheid en empowerment van vrouwen, door middel van bescherming, onderwijs, emancipatie en economische autonomie. 

GenProcure houdt zich ook bezig met gendergelijkheid, met de nadruk op gender-responsieve overheidsopdrachten, en wordt geleid door Vila Nova de Famalicão (PT). Dit netwerk bevordert gendergelijkheid bij zakelijke aankopen, leveringen en diensten in de publieke sector. 

Re-Gen is een Europees netwerk van steden onder leiding van Verona (IT) dat tot doel heeft duurzame stedelijke ontwikkeling en sociale inclusie te ondersteunen door middelbare scholieren tussen 10 en 18 jaar, uit kansarme milieu een belangrijke rol te geven. 

De door Cinisello Balsamo (IT) geleide U.R. Impact geeft prioriteit aan sociale impact bij stadsvernieuwing en zorgt voor sociale inclusie en gemeenschapsontwikkeling tijdens stadsvernieuwing. Zij plaatsen burgers en hun sociale, economische en ecologische welzijn centraal in de processen. Het hoofddoel van Breaking Isolation, een netwerk aangedreven door Agen (FR) dat strijdt tegen isolatie door sociale banden en verbindingen tussen jongeren en ouderen te creëren en sociale diversiteit te bevorderen. 

Om meer inclusieve en veerkrachtige samenlevingen op te bouwen, stelt WELDI lokale autoriteiten in staat te zorgen voor een waardige integratie van nieuw aangekomen migranten. Om dit doel te bereiken werken steden van dit netwerk, onder leiding van Utrecht (NL), samen met migranten en andere inwoners, maar ook met lokale, nationale en internationale partners. 

Het ARCHETHICS-netwerk brengt Europese steden samen gemeen hebben dat ze erfgoed hebben dat verband houdt met een complex en controversieel historisch verleden (totalitaire regimes, controversiële grenzen, enzovoort), zoals hoofdpartner Cesena (IT). Hun doel is om het erfgoed te transformeren tot plekken waar de lokale bevolking en bezoekers kennis kunnen delen en kunnen komen tot een multi-perspectief begrip van het verleden en nieuwe visies voor de toekomst. 

Volg de APN’s 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de URBACT Action Planning Networks. Blijf op de hoogte van de Lead Experts en partnersteden! Je kunt de netwerken volgen op hun projectpagina's en sociale media. Profiteer van de geleerde lessen en pas ze toe in je eigen stad.

Submitted by URBACT punt Nederland on 05/11/2024
author image

URBACT punt Nederland

See all articles