Dobrodošli na crnogorsku stranicu programa URBACT IV!

 

OTVOREN POZIV ZA KREIRANjE MREŽA ZA PRENOS INOVACIJA! 

 

Poziv je otvoren za dostavljanje aplikacija u periodu od 10. januara do 20. marta 2024. godine, a predstavlja priliku za evropske gradove da prenesu i prilagode svom lokalnom kontekstu inovativni projekat sproveden u okviru Urbanih inovativnih akcija.

Planirano je kreiranje 10 mreža za prenos inovacija, dok budžet jedne mreže može iznositi najviše 550.000,00 eura. Broj partnera je ograničen na 5 do 7, uključujući i vodećeg partnera odnosno jedan od gradova koji si sproveli projekat u okviru Urbane inovacione akcije. U jednoj mreži može učestvovati samo jedan partner iz zemlje korisnice Ipe.

Ministarstvo evropskih poslova organizuje Info Dan na temu ovog poziva 7. februara 2024, o kojem se možete bliže informisati putem mail-a borka.ljeskovic@mep.gov.me

Detalje o Pozivu, kao i alat za pronalaženje partnera, možete naći na internetskoj stranici programa URBACT IV.

 

 

Ovdje možete pronaći informacije, vijesti i članke o URBACT-u

URBACT je program kojim se podstiče međuregionalna saradnja i doprinosi održivom urbanom razvoju, boljem upravljanju i povezivanju gradova na evropskom nivou. Tokom perioda 2021-2027, četvrti ciklus programa biće usmjeren na politike kojima se podstiče održivi urbani razvoj sa naglaskom na digitalnu transformaciju, zaštitu životne sredine i rodnu ravnopravnost. Urbact IV ima za cilj da podstakne integrisani održivi razvoj urbanih sredina u Evropi podržavajući mreže gradova i razmjenu dobrih praksi i ideja. 

Crnogorske opštine učestvuju u četiri od ukupno 30 Mreža za akciono planiranje, odobrenih u okviru I Poziva za dostavljanje projektnih predloga:

Berane - Econnecting 

Bijelo Polje - Breaking Isolation i In4Green

Budva - Cities After Dark  

Pratite pozive programa URBACT IV i uključite se!

 

""

Vlada CG: Info dan o Prvom poziv programa URBACT IV

Ministarstvo evropskih poslova i Zajednica opština Crne Gore organizuju info dan o Prvom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa URBACT IV u četvrtak 2. februara 2023. godine sa početkom u 10 časova, u prostorijama Zajednice opština Crne Gore.

Vlada CG: Veliko interesovanje opština za učešće u programu URBACT

Crna Gora po prvi put ima priliku da učestvuje u programu URBACT, kojim se podstiče povezivanje gradova iz čitave Evrope i doprinosi održivom urbanom razvoju i boljem upravljanju. Kroz zajedničke projekte, gradovi i opštine imaju priliku da sarađuju, razmjenjuju dobre prakse i podstiču učešće građana u kreiranju politika, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić otvarajući info dan o Prvom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa URBACT.

ME4EU: Prvi poziv za program URBACT početkom januara 2023.

Prvi poziv za program URBACT biće objavljen početkom januara 2023. godine, a ovaj program će po prvi put uključiti gradove iz država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

CdM: Veliko interesovanje opština za učešće u programu URBACT

Na info danu, predstavnici opština iz cijele Crne Gore imali su priliku da dobiju više informacija o Prvom pozivu od Kristijana Radojčića iz Sekretarijata Programa URBACT. Osim toga, kako dalje dodaju, načelnica Direkcije za inter-regionalne programe i makro-regionalnu saradnju u Ministrstvu evropskih poslova, Irena Bošković upoznala je prisutne sa svim programima evropske teritorijalne saradnje u kojima učestvuje Crna Gora.

 

Gradski.me: Veliko interesovanje za učešće u programu URBACT

Ministarstvo evropskih poslova, u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore, želi da ohrabri opštine i druge lokalne subjekte iz Crne Gore da izgrade partnerstva izvan granica države i zajedničkim projektima unaprijede kvalitet života u svojim zajednicama u okviru programa URBACT IV. 

Vlada CG: Informacija o Predlogu sporazuma o sadržaju URBACT IV

Informacija o Predlogu sporazuma o sadržaju URBACT IV programa za period 2021-2027 s Predlogom sporazuma - zaključci

CdM: Crnogorske opštine uključene u četiri projekta programa URBACT

Opštine Berane, Bijelo Polje i Budva biće pojedinačno uključene u četiri projekta kojima se uspostavljaju mreže za planiranje aktivnosti u sklopu prvog poziva programa međuregionalne saradnje URBACT IV. One će u saradnji sa partnerskim gradovima iz različitih područja Evrope raditi na rješavanju zajedničkih izazova od značaja za lokalni urbani razvoj, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

RTV Budva: Opština Budva dio velike porodice evropskih gradova kroz program URBACT IV

Opština Budva je i zvanično kroz projekat Cities After Dark ( CAD ) postala dio velike porodice evropskih gradova kroz program URBACT IV, saopšteno je iz Kancelarije za evropske integracije i saradnju Opštine Budva.

Primorski.me: Opština Budva dio projekta Cities After Dark

Opština Budva i zvanično je kroz projekat Cities After Dark ( CAD ) postala dio velike porodice evropskih gradova kroz program URBACT IV. Urbact program je ove godine prvi put otvoren za zemlje Zapadnog Balkana, i tri opštine iz Crne Gore, među kojima je i Budva (uz Berane i Bijelo Polje), dobile su mogućnost da u naredne tri godine rade na kreiranju integrisanih akcionih planova u oblastima urbanog menadžmenta.

Mina.news: Crnogorske opštine dio programa URBACT

“Počev od juna ove godine pa do decembra 2025, partneri će u okviru svoje mreže imati priliku da uče jedni od drugih, jačaju kapacitete i razvijaju integrisane akcione planove kako bi odgovorili na lokalne izazove i podstakli održivi urbani razvoj”, rekli su iz Vlade.

Pobjeda: Veliko interesovanje crnogorskih opština za URBACT

Program URBACT prepoznaje ulogu koju gradovi imaju u rješavanju kompleksnih društvenih izazova i pomaže lokalnim samoupravama da budu pokretači promjena, zbog čega je participacija važna karakteristika ovog programa.

RTV Budva: Crnogorske opštine uključene u četiri projekta programa URBACT

U okviru prvog poziva programa URBACT IV podržano je ukupno 252 partnera iz 28 evropskih država. Projekte sufinansira Evropska unija, a gradovi iz zemalja kandidata za članstvo po prvi put imaju priliku da učestvuju u programu URBACT, koji se sprovodi više od 20 godina. Opštine Berane, Bijelo Polje i Budva biće pojedinačno uključene u četiri projekta kojima se uspostavljaju mreže za planiranje aktivnosti u sklopu prvog poziva programa međuregionalne saradnje URBACT IV.

ZOCG: Opštine će sarađivati sa evropskim gradovima kroz program URBACT

Pomoćnica za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Zajednici opština Crne Gore, Vanja Starovlah, otvarajući info dan, objasnila je da je zamisao poziva da se formiraju mreže od 8 do 10 gradova,  koje će na raspolaganju imati do 850 hiljada eura za planiranje aktivnosti. „U okviru svake mreže, gradovi će razmjenjivati iskustva i učiti jedni od drugih kako bi odgovorili na lokalne izazove i podstakli održivi urbani razvoj“, naglasila je Starovlah.

ME4EU: Crnogorske opštine postale dio programa URBACT

Opštine Berane, Bijelo Polje i Budva biće pojedinačno uključene u 4 projekta kojima se uspostavljaju mreže za planiranje aktivnosti u sklopu prvog poziva programa međuregionalne saradnje URBACT IV.. Počev od juna 2023. pa do decembra 2025. godine, partneri će u okviru svoje mreže imati priliku da uče jedni od drugih, jačaju kapacitete i razvijaju integrisane akcione planove kako bi odgovorili na lokalne izazove i podstakli održivi urbani razvoj.

OBP: Bijelo Polje dio programa URBACT

Opština Bijelo Polje dio velike porodice evropskih gradova kroz program URBACT IV: Potpisivanjem Zajedničke konvencije i Ugovora o partnerstvu sa osam gradova Evropske unije, Opštine Bijelo Polje je postala dio velike porodice evropskih gradova kroz program URBACT IV.

Good Practices and Networks