Razpis: Mreže za prenos inovacij

URBACT je objavil razpis za mreže za prenos inovacij. Prijave so mogoče do 20. marca 2024. Nacionalna URBACT točka 25. januarja 2024 ob 9. uri. Več ...

 • Action Planning Networks in the URBACT City Festival 2022

  Pozdravljamo nova URBACT akcijska omrežja!

  Odobrenih je bilo 30 novih URBACT akcijskih omrežij, v katerih sodelujejo tudi slovenska mesta!

  opoetra

  See more
 • Lokalni heroji

  V rubriki Lokalni heroji predstavljamo javne uslužbence, ki so svojemu delu posebej predani in ga dojemajo kot neke vrste poslanstvo.

  opoetra

  See more
 • maribor mala trznica gregor salobir

  MESTA >> MESTOM

  Mesta mestom je serija katalogov, v katerih so zbrane dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja. Istočasno je Mesta mestom tudi platforma, namenjena izmenjavi izkušenj in medsebojni podpori med slovenskimi mesti.

  opoetra

  See more

   

Več informacij

NUP SI PetraNacionalna URBACT točka

Petra Očkerl, IPoP

urbact@ipop.si

(+386) 41/880-165

 

 

 

NUP SI Nina

 

Nacionalna URBACT točka

Nina Plevnik, IPoP

urbact@ipop.si

(+386) 40/342-811

 

 

MC SI Tomaz

Nadzorni odbor (Monitoring Committee)

Tomaž Miklavčič, Ministrstvo za naravne vire in prostor

Tomaz.Miklavcic1@gov.si

 

 

 

SI coat of arms

 

Prvostopenjska kontrola

Natalija Gracej, Ministrstvo za naravne vire in prostor

Natalija.Gracej@gov.si

 

URBACT v Sloveniji

Trenutno se izvaja četrta različica programa  URBACT IV (2021–2027). Junija 2023 je z delom začela prva skupina omrežij v okviru programa URBACT IV. V 10 akcijskih omrežjih sodeluje tudi 8 slovenskih mest.

 

V obdobju URBACT III (2014–2020) je bilo v program vključenih 9 slovenskih mest, ki so sodelovala v 14 omrežjih. Ob tem je med junijem 2021 in decembrom 2022 šest slovenskih mest sodelovalo pri Pobudi za prenos dobre prakse – pobudi razširjanja dobrih praks URBACT mest na nacionalni ravni.

 

V programu URBACT delujejo nacionalne točke (National URBACT Point – NUP), katerih naloge so obveščanje o programu in informiranje potencialnih upravičencev; širjenje rezultatov programa; spodbujanje dialoga med lokalnimi, regionalnimi in nacionalnimi akterji na področju urbanega razvoja in podpora sekretariatu pri izvajanju aktivnosti za krepitev zmogljivosti.

 

V Sloveniji nalogo nacionalne URBACT točke opravlja IPoP – Inštitut za politike prostora. IPoP je nevladna, svetovalna in raziskovalna organizacija, ki deluje na področju trajnostnega urejanja prostora. Osrednji rezultati organizacije so politike, kampanje, študije, platforme in procesi, ki izboljšujejo kakovost bivanja v mestih.

 

logo pop

URBACT v letu 2024

 

URBACT IV (2021-2027)

 

 

Več o programu URBACT IV (2021−2027)

Pobuda za prenos dobre prakse − Mestna dnevna soba

pobuda
Šest slovenskih občin po zgledu Idrije povezalo lokalno skupnost

Občine Bohinj, Bovec, Ormož, Podlehnik, Radenci in Razkrižje so decembra 2022 zaključile prenos dobre prakse mestne dnevne sobe v svoje lokalno okolje.
Cel članek tukaj.

 

Povezane skupnosti in njihovi prostori ustvarjajo bolj sodelujoča, pravična in odporna mesta

Gosti z različnih koncev Evrope so spregovorili o pomenu sodelovanja med mesti in civilno družbo, ki je ključno za kakovost življenja in storitev v mestih ter za učinkovito odzivanje na izzive. Cel članek tukaj.

Peto srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse v Razkrižju in Radencih

Partnerji so se udeležili delavnice na temo vključevanja ranljivih skupin v načrtovanje aktivnosti v lokalnem okolju, razmišljali o tem, kako nagovoriti različne ciljne skupine in se preizkusili v kreativnem načinu iskanja finančnih virov za svoje projekte in aktivnosti. Cel članek tukaj.

Četrto srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse v Ormožu

Partnerji so se udeležili delavnice o deležnikih in ključnih skupinah, razmišljali o komuniciranju na socialnih omrežjih in si ogledali nekaj dobrih praks v Ormožu. Cel članek tukaj.

Good Practices and Networks

 • Creation of a new NGO platform

  The new ‘Towns’ Living Room’, established by the municipality in a vacant building, involves the heads of the city administration, active citizens, social

 • CREATIVE SPIRITS

  The partner cities from this Implementation network have a common need to improve the implementation of their existing integrated urban strategies and action

 • CityCentreDoctor

  The cities of this Action Planning network were challenged to identify the urban issues relate to their city centre, analyse perceptions and reality of those