Call voor Innovation Transfer Networks

Edited on 26/02/2024

Op 20 maart 2024 is de deadline voor de Call for Innovation Transfer Network. Hoe kan mijn stad meedoen? 

Op 1 februari 2024 heeft Platform31 als Nationaal Contact Punt voor URBACT een informatief webinar georganiseerd voor steden die geïnteresseerd zijn om zich aan te melden voor een partnership in een Innovation Transfer Network (ITN). De bijeenkomst is terug te zien en bevat informatie over de call en over hoe je mee kunt doen. De Gemeente Utrecht vertelde in het webinar over hun motivatie voor deelname als Lead Partner in een ITN en wat partnersteden aan zo'n netwerk kunnen hebben. Ook is er een overzicht gegeven van de mogelijke netwerken waaraan je als Nederlandse stad kunt meedoen.  

 

Wat is een ITN?  

Een Innovation Transfer Network (ITN) is één van de drie types netwerken die URBACT financiert om steden te verbinden in het vinden van oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Het gaat hierbij om stedelijke verduurzaming op verschillende onderwerpen waaronder het aanpassen van gebouwen, duurzame mobiliteitsvraagstukken maar ook sociale, maatschappelijke en economische uitdagingen zijn onderdeel van URBACT-netwerken. Een ITN richt zich specifiek op het aanpassen en overdragen naar andere steden van een innovatie die al is ontwikkeld in het Urban Innovative Actions (UIA) programma. In een ITN wordt voor iedere deelnemende partnerstad een investeringsplan ontwikkeld. 

 

Aanmelden doe je samen met andere Europese steden waarmee je het netwerk gaat vormen onder leiding van een Lead Partner. Netwerken bestaan uit 5 tot 7 partner steden, inclusief de Lead Partner die meedeed aan UIA. De Lead Partners die een netwerk willen vormen zijn al bekend en geïnteresseerde partnersteden kunnen zich bij hen aanmelden via de Partner search tool. De maximale duur van het hele ITN-project is 24 maanden. Goedgekeurde netwerken beginnen vanaf 1 september 2024. De voorwaarden zijn te vinden op de website van URBACT. 

 

Waarom zou ik mee willen doen met een ITN? 

Er zijn veel verschillende redenen waarom steden mee zouden willen doen met een ITN:  

  • Nederland is niet altijd koploper: we kunnen van andere steden leren, maar moeten wel naar het juiste schaalniveau vertalen voor uw stad.  

  • EU-beleid werkt steeds meer en sneller door in nationaal beleid.  
    Door mee te doen kun je EU-bewust beleid ontwikkelen voor je stad. 

  • De rol van steden in Europa wordt groter. Er komt meer geld vrij en voor het ontwikkelen van stedelijk beleid en kennis. Hier kun je van profiteren. 

  • Kennis is belangrijk voor het ontwikkelen van succesvol duurzaam stedelijk beleid en strategieën. In een ITN ontwikkel je dit. 

  • EU-samenwerking zet uw regio op de kaart. 

  • Door EU-financiering in bestaand beleid en plannen op te nemen verhoog je de kans op slagen. 

 

Geïnteresseerd om in een netwerk te mee te doen? Je kunt je nog aanmelden voor een Innovation Transfer Network. Belangrijk om te weten: de Call for Innovation Networks is open vanaf 10 januari t/m 20 maart 2024. Wees er dus snel bij als je nog mee wilt doen met een ITN-partnership, het zoeken van een ITN-netwerk en het aanmelden van een netwerk kan een tijdrovend proces zijn.  

 

Ga naar de URBACT Partner Search Tool om steden te vinden die mogelijk je partner kunnen worden! https://urbact.eu/partnersearchtool 

Wil je de opname van de bijeenkomst op 1 februari bekijken? Die vind je hier: 

Submitted by URBACT punt Nederland on 26/02/2024
author image

URBACT punt Nederland

See all articles