Mechelen werd geselecteerd binnen de 14 steden na de eerste oproep van het Europees stedelijk initiatief

Edited on 27/06/2023

De EUI werd ontworpen om stedelijke innovatie te ondersteunen, de capaciteit van steden te versterken en duurzame stedelijke ontwikkeling te ondersteunen. De eerste EUI-oproep zocht naar voorstellen op het gebied van circulaire economie, koolstofneutraliteit, behoud van cultureel erfgoed en aanpassing van gebouwen voor betaalbare huisvestingsoplossingen of regeneratie van stedelijke ruimten.

De oproep trok veel belangstelling uit de hele Europese Unie, met 99 aanvragen uit 21 EU-lidstaten. De 14 geselecteerde projecten komen uit verschillende Europese stedelijke contexten, niet alleen qua omvang (8 projecten bevinden zich in kleine en middelgrote steden met minder dan 250.000 inwoners), maar ook geografisch (12 EU-lidstaten).

De projecten werden niet alleen gekozen vanwege hun innovatief karakter, maar ook vanwege hun potentieel om overgedragen te worden naar andere steden in de EU en hun vermogen om stevige lokale partnerschappen op te zetten.

Mechelen krijgt daarom een budget van 4.799.328 euro om het WATSUPS-project uit te voeren. Het WATSUPS-project wil het risico op gentrificatie beperken door een nieuwe openbare ruimte langs de Dijle te ontwikkelen. Het idee is om gebruik te maken van de principes van het Nieuwe Europese Bahaus en innovatieve oplossingen voor te stellen die het bewustzijn over waterecosystemen en biodiversiteit vergroten.

Het creëren van een blauw-groene corridor zal mensen, water en natuur met elkaar verbinden en de toegang tot water voor alle burgers garanderen. Er zijn ook plannen om een permanente badzone in de open lucht, rivierterrassen en verlaagde oevers te creëren. De sociale cohesie zal ook worden versterkt door de ontwikkeling van nieuwe openbare parken en een efficiëntere verbinding tussen voetgangers- en fietsgebieden, die momenteel gefragmenteerd zijn.

Naast Mechelen zijn Aarhus, Boedapest, Burgas, Egaleo, Fuenlabrada, Lille, Montesacro, Rovereto, Tallinn, Turku, Varaždin en Viana do Castelo de EUI-winnaars. In de komende maanden krijgt elk geselecteerd project een speciale webpagina met informatie over hun specifieke uitvoering.

Meer informatie

Submitted by Fabian Massart on 27/06/2023
author image

Fabian Massart

See all articles