De ce contează planurile de acțiuni integrate: cazul orașului Torino

Edited on 28/03/2023

Why Integrated Action Plans matter the case of Torino - COVER

Cu ocazia FORUMULUI ORAȘELOR, să aruncăm o privire mai atentă asupra orașului gazdă și a poveștii sale URBACT.

În ultimele zile, practicieni din domeniul urbanismului, factori de decizie și reprezentanți ai instituțiilor din întreaga Europă au fost în drum spre Torino (IT). După trei ani plini de evenimente, CITIES FORUM se întoarce în sfârșit la cea de-a 5-a ediție. Organizat de Comisia Europeană, evenimentul va marca lansarea oficială a Inițiativei Urbane Europene, iar așteptările nu puteau fi mai mari în rândul tuturor participanților. Ceea ce unii ar putea să nu știe însă este că Torino are un parcurs emblematic în ceea ce privește cooperarea teritorială a UE, cu o rețea de planificare a acțiunilor URBACT ca punct de cotitură pentru oraș.

Având în vedere apelul pentru rețelele URBACT în desfășurare, cele mai recente rezultate ale studiului privind planurile de acțiuni integrate și Forumul orașelor care va avea loc, nu există un moment mai bun decât prezentul pentru a ne aminti de povestea de succes a orașului Torino.

Să începem cu începutul: ce este un plan de acțiuni integrate

TorinoIAP

   

Conceput împreună cu locuitorii, grupurile interesate și alți actori relevanți, un plan de acțiuni integrate este o strategie locală pe termen lung, un produs obligatoriu pentru toți partenerii de proiect care sunt implicați într-o rețea de planificare a acțiunilor - municipalități, agenții de dezvoltare și autorități metropolitane etc. Este o modalitate eficientă de a experimenta soluții, de a transforma ideile în acțiuni concrete și, cel mai important, de a da o voce unei diversități sociale și de a determina diferite departamente municipale să lucreze împreună.

În urma mai multor apeluri pentru rețele URBACT III (2014 - 2021), de-a lungul anilor au fost elaborate aproximativ 400 de planuri de acțiune integrate. În 2022, a fost comandat un studiu pentru a furniza informații utile atât cu privire la conținutul, cât și la metodele utilizate în cadrul planurilor: identificarea tendințelor, a capcanelor și a exemplelor de bune practici, precum și a informațiilor privind durabilitatea și punerea în aplicare a acestor documente. Acesta a inclus, de asemenea, modul în care acestea vor fi utilizate și vor dispune de resurse, precum și modul în care se leagă de strategiile locale și regionale mai ample.

Constatările acestui studiu alimentează cadrul viitoarelor rețele de planificare a acțiunilor (2023 - 2025), punând în același timp în lumină cazuri remarcabile, precum Planul de acțiuni integrate din Torino din cadrul BoostInno (2015 - 2018) - o rețea care a avut ca scop stimularea inovării sociale. Citiți mai departe pentru a vedea câteva dintre concluziile studiului și parcursul orașului Torino.

Când planurile de acțiuni integrate declanșează schimbări reale pe teren

 

La patru ani de la prezentarea și aprobarea Planului său de acțiuni integrate, odată cu încheierea proiectului BoostInno în 2018, municipalitatea din Torino a avut timp să pună în aplicare un număr mare din cele 37 de acțiuni inițiale. Planul s-a axat pe modul de valorificare a potențialului de inovare socială în oraș în beneficiul dezvoltării urbane durabile, utilizând cinci puncte de intrare cheie: instrumente pentru inovarea socială, acțiuni colective, acțiuni de implicare și de consolidare a capacităților,  tehnologii civice, precum și pentru finanțare și evaluarea impactului. Orașul estimează că a pus în aplicare aproximativ 80% din acțiuni până în prezent, datorită atragerii cu succes a fondurilor naționale și europene.

De exemplu, Torino a primit 1,5 milioane de euro de la Fondul Social European (FSE) pentru a realiza "Fabrica socială din Torino", concepută pentru a dezvolta capacitatea întreprinderilor sociale locale. De asemenea, a fost atrasă o sumă suplimentară de 50 000 EUR din FSE pentru înființarea "Civic Crowdfunding Academy", al cărei scop este de a sprijini serviciile și proiectele inovatoare cu un impact social ridicat. Astfel de investiții au asigurat îndeplinirea mai multor obiective, precum consolidarea capacităților și acțiunile colective.

Cu toate acestea, impactul trebuie înțeles ca parte a unui proces mai lung

La fel ca în orice rețea URBACT, orașele nu dezvoltă sau implementează planurile lor de acțiuni integrate "în vid". Planurile lor trebuie să se bazeze întotdeauna - și în mod necesar - pe strategiile, activitățile și finanțările disponibile sau viitoare. Unele activități planificate pot fi complet noi. Cu toate acestea, alte acțiuni pot fi modificări sau evoluții ale unor activități sau abordări existente. Unele planuri de acțiune integrate pot avea ca scop principal schimbarea abordărilor existente în legătură cu un subiect sau o provocare. De exemplu, mai multe dintre punctele care au fost abordate în timpul experienței din Torino cu BoostInno au fost planificate și în cadrul programului PON Metro Torino 2014-2020 existent, care este cofinanțat de fondurile structurale europene.

Torino a implementat cu succes un proiect Urban Innovative Action (UIA) numit Co-City, care a primit 4,1 milioane de euro din fondurile FEDR pentru a lucra la noi forme de participare activă a cetățenilor în gestionarea colaborativă a bunurilor comune urbane pentru a contracara sărăcia și polarizarea socio-spațială. Acesta este inclus ca una dintre acțiunile abordării integrate prezentate în PAI, chiar dacă proiectul a fost lansat în martie 2017 - în paralel cu elaborarea Planului de acțiune integrat. Prin urmare, impactul său poate fi mai bine înțeles în ceea ce privește capacitatea de a utiliza fondurile UE în modul cel mai strategic pentru o implementare pe termen lung (până la 10 ani), mai degrabă decât în ceea ce privește valoarea finanțării și a bugetului care este mobilizat.

TorinoIAPtimeframe

Succesul punerii în aplicare nu se limitează la activitățile din planul de acțiuni integrate

Punerea în aplicare a acțiunilor este un proces complex care nu poate fi redus la un exercițiu liniar de verificare a faptului că planurile exacte au fost puse în aplicare "la literă". Studiul a confirmat faptul că planurile de acțiune integrate nu ar trebui să fie în mod obișnuit înțelese sau evaluate ca planuri de investiții sau instrumente de gestionare a proiectelor. Acestea sunt, în schimb, documente vii care pot contribui la dezvoltarea de noi activități care nu au fost prevăzute în mod explicit la momentul încheierii planului.

În urma aprobării Planului său de acțiuni integrate privind inovarea socială, Torino a dezvoltat cu succes o a doua acțiune urbană inovatoare - de data aceasta numită To-Nite, pe tema securității urbane comunitare. Acest proiect se încadrează în viziunea generală a Planului de acțiuni integrate BoostInno și se leagă de acțiunea de stimulare a acțiunilor colective și de "instalarea de rețele de senzori care să colecteze variabile de mediu și să dezvolte soluții publice în domeniul mobilității și al siguranței".

Unii parteneri ai proiectului To-Nite au fost membri activi ai Grupului local URBACT – co-autori ai Planului de acțiuni integrate. Cu toate acestea, proiectul merge mult mai departe decât planurile inițiale, cu o co-definire consolidată a soluțiilor de către comunitate. Cele 4,6 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) mobilizate pentru acest proiect nu se referă, prin urmare, la implementarea directă a unei acțiuni planificate, dar sunt totuși direct legate de impactul abordării și viziunii definite de localnicii care au fost implicați în BoostInno.

Dacă limităm planurile de acțiune integrate la cuvintele scrise la încheierea Rețelei URBACT, atunci astfel de activități nu ar putea fi socotite drept succese de implementare. Cu toate acestea, dacă îl înțelegem ca pe un document viu care continuă să evolueze, atunci pare destul de rezonabil să înțelegem că aceste acțiuni fac parte, de asemenea, din impactul general al Rețelei de planificare a acțiunilor.

Rețelele de planificare a acțiunilor, o ușă deschisă către nenumărate oportunități

Experiența de la Torino este o mărturie a ceea ce se poate face atunci când se creează un mediu favorabil și se oferă sprijin politic. Elaborarea și validarea planului de acțiune integrat a fost un element catalizator în acest proces. Pe lângă alte realizări URBACT, inclusiv participarea la diferite rețele, acordarea a două etichete de Bune Practici - dintre care una, competiția Innova-TO care a fost prevăzută în plan și care a devenit ulterior Rețeaua de transfer InnovaTO-r - prima sa experiență cu acțiunile urbane inovatoare, Co-City, s-a transformat într-un pilot URBACT: mecanismul de transfer CO4CITIES, o încercare de a împărtăși rețeta secretă a orașului Torino cu alte trei orașe.

În mod clar, călătoria acestui oraș este departe de a se încheia și așteptăm cu nerăbdare să vedem ce va urma. Apelul deschis pentru rețelele de planificare a acțiunilor ar putea fi începutul unui nou capitol pentru Torino, dar și un punct de plecare pentru propriul dvs. oraș.

Torino_IAP

 

CF2023 

 

Participați la #CitiesForum? Nu uitați să vizitați echipa noastră în standul URBACT! Dacă nu ați putut veni la Torino de data aceasta, puteți urmări în continuare sesiunile transmise în direct.

Submitted by Mihaela Florea on 28/03/2023
author image

Mihaela Florea

See all articles