Културно наследство и творчески индустрии

Добри примери от общините Брезово и Горна Малина

Брезово отбеляза 120 години от рождението на Златю Бояджиев

На 22.10 в родната къща на Златю Бояджиев в гр. Брезово бе отбелязана 120-годишнина от неговото рождение. Общината, Сдружение „Творческо средище – Родна къща Златю Бояджиев“, което стопанисва къщата, и читалището в града организираха богата програма по повод юбилея.

Празничният ден започна с детско арт-ателие и изложение на занаяти в двора на родната къща на твореца. Картините на младите му последователи и калиграфските им дарби показаха особената творческа мая на региона и зарадваха окото и душата на гостите от близо и далеч.

Похвални са усилия на местната общност от последните няколко години да възстанови традицията и да организира редовни пленери и събития, посветени на плеядата световно известни художници, родом от Брезово.

Нека да си припомним, че къщата на Зл. Бояджиев бе откупена от родолюбив местен бизнес, дарена на Сдружение „Творческо средище“ и с всеобщи усилия на местната общност и ръководството на общината бе възстановена в автентичен вид и превърната в културен център. 

яаяя

ррвв

След детския пленер бе открита изложба на знаковите пловдивски живописци Вихра Григорова, Ангел Гешев, Матей Матеев и Станимир Видев, и скулптора Димитър Рашков. Творците, със спонсорството на общината, са посетили и създали своите произведения на местата, вдъхновявали някога и Златю Бояджиев. Творбите им остават дарение за Брезово.

Откриването на изложбата им бе съпроводено от изпълнение на цигуларя Мичо Димитров – концертмайстор на Опера Пловдив. За финал вечерта бе прожектиран филм за Златю Бояджиев от архива на Българска национална телевизия, предоставен специално на Сдружение "Творческо средище".

Гостите на събитието посетиха и сградата на общинската администрация, която чрез подобни инициативи и усет към местното културно наследство е превърната в истинска художествена галерия.

ггдд

ьь

От „Ботев“ на Зл. Бояджиев до „Бетховен“ на М. Кацаров – гении, рисувани от гении.

 

Художествената мая на Брезово е жива – от наследството на траките, през Аджарската книжовна школа и възрожденските борби до Златю Бояджиев, Минчо Кацаров, Христо Станчев, Генко Генков и техните днешни последователи. 

 

Новата галерия към Арт център "Вихрони" в с. Долно Камарци, община Горна Малина

Снимка: Асен Емилов

Арт център „Вихрони“ е създаден през 1998 година, намира се в село Долно Камарци на 40 км от София и предлага арт тyризъм за деца, квалификационни курсове по живопис, керамика, текстил, дърворезба, металопластика и др. Организира тематични и международни пленери, тийм билдинги и стyдентски практики, срещи между изтъкнати автори и колекционери. В Арт центъра може да видите постоянна експозиция на гостувалите посетители, а на разположение на гостите са зала за дебати с 50 места, изложбена зала от 50 кв.м, керамично ателие с две пещи по 1 000 литра, открита изложбена площ 1 000 кв.м, 5 открити ателиета за приложно изкуство и 6 двойни стаи за настаняване със самостоятелни бани.
 
Разширяването на Арт център “Вихрони” представлява реконструкция на бившия училищен стол в с. Долно Камарци, превръщайки го в галерия и културен център. Архитект е малката дъщеря на професора - Ева Попнеделева. Помага съпругът й, който е инженер-конструктор и строителен предприемач. Изпълнението на сградата е изцяло лична инвестиция и е реализирано с подкрепата на ProCredit Bank, както и на всички колекционери, които с годините са подкрепяли проф. Попнеделев.