Gradske laboratorije Evropske unije - EU City Lab #2

Edited on 29/03/2024

Pridružite nam se u Liježu i saznajte više o tome kako javna nabavka može postati poluga za održivije lokalne prehrambene sisteme!
EU City Lab o lokalnim prehrambenim sistemima #2 je događaj za razmjenu znanja u organizaciji URBACT-a i Evropske urbane inicijative (EUI), uz podršku opštine Lijež (Belgija) koja je domaćin ovog događaja. Održaće se od 29. do 30. maja 2024. godine.
Događaj će se fokusirati na javne nabavke za više lokalne, sezonske i održive hrane. Kroz diskusije i razmjenu znanja, tematske sesije, „šetalačke radionice“ i grupne aktivnosti, događaj ima za cilj da istraži kako javne nabavke mogu postati poluga za tranziciju održivosti lokalnih prehrambenih sistema u evropskim gradovima.

 

Ovaj City Lab je jedinstvena prilika da:

 - Saznate kako je Lijež uspio učiti od “vršnjačkih” gradova i usvojiti nove dobre prakse u oblasti kolektivnog školskog ugostiteljstva, kao dio URBACT mreže za prenos BioCanteens#2  

- Otkrijete pristupe sa kojima su eeksperimentisali drugi gradovi EU za podsticanje javnih nabavki kao poluge održivosti u lokalnim prehrambenim sistemima.

- Posjetite lokacije u Liježu i razmijenite s lokalnim stanovništvom mišljenja o održivosti hrane u cijelom gradu, akcijama angažmana građana i zajednicama koje uče

- Poboljšajte svoje razumijevanje pejzaža EU oko lokalnih prehrambenih sistema

- Vratite kući inspirativne lekcije i konkretne alate da podstaknete promjenu u svom gradu

 

Događaj će okupiti predstavnike gradova i stručnjake za urbanu politiku iz cijele Evrope koji rade na zelenoj tranziciji lokalnih prehrambenih sistema.

 

Registrujte se sada!

                                        … i pratite program događaja i praktične informacije kako biste pripremili svoje učešće.

 

Događaj u Liježu je drugi u nizu od tri EU gradske laboratorije o lokalnim prehrambenim sistemima:

 - EU City Lab #1 o promjeni navika za zdrav i održiv sistem ishrane održan je u Muan Sartou (Francuska) od 21. do 22. marta 2024.

- Mjesto i datum održavanja EU City Lab #3 o održivom korištenju zemljišta za poljoprivrednu hranu biće objavljeni uskoro.

 

Submitted by Borka Ljeskovic on 29/03/2024
author image

Borka Ljeskovic

See all articles