URBACT INFO dan – veliko zanimanja za nova akcijska omrežja

Edited on 06/04/2023

Septembra je bil uradno potrjen program URBACT IV. V okviru programa bo 9. januarja 2023 objavljen prvi razpis za nova akcijska omrežja, v katerih evropska mesta iščejo rešitve za pogoste urbane izzive. V četrtek, 15. decembra je potekal spletni URBACT info dan, na katerem so udeleženci izvedeli več o razpisu in prisluhnili izkušnjam predstavnikov občin, ki so v preteklem obdobju že sodelovale v URBACT programih.

Udeležence je pozdravila Nina Plevnik z IPoP – Inštituta za politike prostora, ki deluje kot Nacionalna URBACT točka Slovenije (NUP) v vlogi obveščanja o programu in njegovih rezultatih, spodbujanja povezovanja med ključnimi akterji urbanega razvoja na vseh nivojih in podpore URBACT sekretariatu pri izvajanju aktivnosti.

Po kratkem uvodu, kjer so udeleženci na igriv način sporočili, koliko so s programom že seznanjeni, sta izkušnje sodelovanja v URBACT programih predstavili Aleksandra Torbica z Mestne občine Nova Gorica in Živa Vertič z Občine Grosuplje. Mestna občina Nova Gorica je sodelovala v med leti 2019 in 2022 sodelovala v akcijskem omrežju Thriving Streets, ki si je z ukrepi trajnostne mobilnosti prizadeval doseči ekonomske učinke, Občina Grosuplje pa v prenosnem omrežju Playful Paradigm II, ki je k oživljanju mestnega prostora pristopal preko igre, dostopne vsem generacijam in slojem prebivalstva. Obe sta poudarili dodano vrednost URBACT metode, ki omogoča inovativen in celosten pristop k odgovarjanju na vprašanja urejanja in rabe urbanega prostora in povedali, da se po sodelovanju v omrežjih počutita samozavestnejši in strokovnejši na svojem področju.

 

playful paradigm

V osrednjem delu dogodka je Kristijan Radojčić z URBACT sekretariata udeležencem predstavil način delovanja in financiranja v okviru programa URBACT in predstavil nov razpis za akcijska omrežja. Razložil je, kdo lahko sodeluje in kako oblikovati partnerstva ter povzel časovnico prihodnjih dveh in pol let trajajočega popotovanja soočanja z izbranimi urbanimi izzivi.

 

urbact journey

Udeleženci so bili nato povabljeni k postavljanju vprašanj in živahni debati, ki se je zaključila s spodbudo k razmisleku o izzivih, ključnih za vsako posamezno mesto oziroma občino, željno sodelovati v akcijskih omrežjih.

 

Uvodna predstavitev (.pdf)

Predstavitev razpisa (.pdf)

Predstavitev razpisa (video)

 

KLJUČNE INFORMACIJE

Odprtje razpisa – 9. januar 2023

Zaprtje razpisa – 31. marec 2023

 

Info dan #2 (Q&A): 26. januar 2023 ob 9.00 >> PRIJAVA

 

Orodje za iskanje partnerjev (Partner search tool): https://urbact.eu/partnersearchtool

 

Več informacij o razpisu najdete na spletnih straneh:

https://urbact.eu/

https://urbact.eu/slovenija

 

Podpora in pomoč URBACT nacionalne točke

urbact@ipop.si

https://urbact.eu/slovenija

+386 590 63 683 (IPoP)

+386 40 342 811 (Nina Plevnik)

 

 

 

Submitted by opoetra on 16/12/2022