URBACT Infodan: Kako prenijeti inovativne prakse koristeći URBACT metodologiju?

Edited on 29/01/2024

U zagrebačkom studiju Katran, nekadašnjem prostoru stare tvornice građevinskih i izolacijskih materijala, u četvrtak 25. siječnja, održan je infodan programa URBACT s posebnim osvrtom na otvoreni poziv za osnivanje Mreža za prijenos inovacija (eng. Innovation Transfer Networks – ITN).

U hibridnom formatu događaj je okupio 25 sudionika koji su sudjelovali uživo i 40 sudionika koji su pratili program putem interneta, povezujući tako zainteresirane iz gradova poput Zagreba, Osijeka, Dubrovnika, Zaboka, Rijeke, Ivanca, Belišća i drugih. Skup je otvorila predstavnica resornog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Dijana Mandić.

Program je počeo prezentacijom o URBACT-u koji je istaknuo značajke programa europske transnacionalne suradnje za jačanje integriranog i održivog urbanog razvoja. Pored općih informacija o programu, istaknute su glavne preporuke za gradove koju su zainteresirani za prijavu na aktualni poziv te lekcije iz iskustva dosadašnjeg sudjelovanja domaćih gradova u URBACT mrežama.

Nakon toga, predstavljene su informacije o otvorenom pozivu za osnivanje Mreža za prijenos inovacija, ciljevima poziva, dostupnim temama, prihvatljivosti potencijalnih prijavitelja, uvjetima za partnerstva, financijskim detaljima i slično. Na pitanja koja su postavljena iz publike, predstavnici nacionalne URBACT točke (Udruge gradova u RH) dali su odgovore i savjete. Među prijavljenim sudionicima provedena je anonimna anketa. 9 gradova vrlo vjerojatno će izvršiti prijavu na URBACT poziv za mreže za prijenos inovacija, a njih 8 o tome još promišlja. Kao teme od interesa najviše su se istaknule kultura i kulturna baština, priuštivo stanovanje i digitalna tranzicija. Iako su prijave otvorene do 20. ožujka, pozivaju se svi zainteresirani gradovi da što prije na URBACT Partner Search Toolu prouče popis objavljenih tema i požure s iskazom interesa potencijalnim vodećim partnerima.

U popodnevnom dijelu programa, pobliže je prezentirana Europska urbana inicijativa (EUI) s fokusom na inovativne akcije te mogućnosti za sudjelovanje u programu za poticanje urbanih inicijativa putem budućih poziva u ulozi glavnog grada prijavitelja ili u ulozi transfernog partnera – gradova koji su zainteresirani za usvajanje testiranih inovacija. Prezentaciju su također održali zaposlenici Udruge gradova, no ovaj put u funkciji kontakt točke za EUI.

U nastavku je uslijedila prezentacija o Urbanoj agenda za EU – inicijativi za višerazinsku suradnju dionika iz EU-a s ciljem poboljšanja zakonodavstva, financiranja i dostupnog znanja o urbanom razvoju. Prezentaciju je održala predstavnica Zavoda za prostorni razvoj RH, Ingrid Gojević, koja je sudjelovala i u pratećoj panel raspravi gdje joj se pridružila predstavnica Grada Zadra, Stefani Mikulec Perković. Rasprava je poslužila kao prilika da se detaljnije približe koristi i obaveze gradova koji sudjeluju u tematskim partnerstvima Urbane agende, planovi resornog ministarstva u vezi programa zelene infrastrukture, te koristima gradova koji sudjeluju u mrežama programa URBACT.

Program je završio prezentacijom o oznaci izvrsnosti u upravljanju gradovima (ELoGE) koju dodjeljuje Vijeće Europe, a koju će za Hrvatsku provoditi ured Udruge gradova. Objava javnog poziva očekuje se tijekom svibnja 2024. godine, a dodjela oznaka izvrsnosti jedinicama koje zadovolje sve potrebne kriterije tijekom travnja 2025. godine.

Snimku čitavog događaja možete pogledati na Youtube kanalu Udruge gradova, a korištene prezentacije pronaći i preuzeti s ove poveznice.

Cro infoday 2024

 

Submitted by emarko on 29/01/2024