URBACT Innovation Transfer Networks: België nog steeds zeer actief!

Edited on 17/05/2024

ITN

Het URBACT IV-programma ontving 19 voorstellen voor innovatie-overdrachtsnetwerken van 109 partners uit 25 Europese landen. Met 7 kandidaturen behoort België tot de Europese top. 

De URBACT IV-oproep voor innovatie-overdrachtsnetwerken liep van 10 januari tot 20 maart 2024 en accepteerde voorstellen voor partnerships onder leiding van steden die al innovatieve stedelijke actieprojecten hebben geïmplementeerd. Steden in de Europese Unie, Noorwegen, Zwitserland, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië konden hun interesse tonen en zich als projectpartners bij de voorstellen aansluiten. 

Laten we, nu de selectieprocedure van start gaat, eens kijken wie zich heeft aangemeld en binnen welke thematische gebieden.

Innovatie-overdrachtsnetwerken in het kort

De URBACT innovatie-overdrachtsnetwerken gaan officieel van start in september 2024. De partners zullen meer dan twee jaar samenwerken om de innovatieve praktijken die eerder zijn gefinancierd als onderdeel van de Urban Innovative Actions te begrijpen, aan te passen en opnieuw te gebruiken. Ze nemen deel aan uitwisselings- en leeractiviteiten, werken samen met lokale URBACT-groepen aan de ontwikkeling van investeringsplannen voor hun steden ('doorontwikkelingsplannen' voor de Lead Partners) en profiteren van de mogelijkheden voor capaciteits- en kennisopbouw van URBACT. 

Belangrijkste onderwerpen en interessegebieden per land

De belangrijkste thematische gebieden voor de projectvoorstellen zijn 'Banen en vaardigheden in de lokale economie' en 'Stedelijke armoede', met elk drie kandidaturen, gevolgd door 'Cultuur en cultureel erfgoed', 'Digitale transitie' en 'Stedelijke veiligheid', met twee voorstellen per thema. De diversiteit aan onderwerpen houdt daar niet op, met andere aanvragen die gaan van de aanpassing aan klimaatverandering en het milieu tot huisvesting en de integratie van migranten en vluchtelingen.

Wat betreft de geografische dekking van de 19 ingediende kandidaturen, is Portugal vertegenwoordigd door 15 partners, op de voet gevolgd door Spanje en Italië met elk 14 partners. Griekenland komt op de vierde plaats, met 11 kandidaat-steden. Het is belangrijk te vermelden dat voor deze oproep een partnership niet meer dan een projectpartner uit hetzelfde land mag hebben. Bekijk de gedetailleerde uitsplitsing per land.

Call for Innovation Transfer Networks - Submitted applications

 

Wat is de volgende stap?

Nu de oproep tot kandidaatstelling voor de Innovatie-overdrachtsnetwerken is afgesloten, is de selectieprocedure van start gegaan. Het URBACT-secretariaat heeft de subsidiabiliteitscontroles al uitgevoerd en het externe evaluatiepanel zal binnenkort beginnen met het beoordelen van de kandidaturen. 

De beoordeelde voorstellen zullen worden voorgelegd aan het URBACT IV-opvolgingscomité, dat op 28 juni 2024 minstens 10 innovatie-overdrachtsnetwerken zal selecteren.

Steden in Oekraïne en Moldavië kunnen zich aansluiten bij de goedgekeurde innovatie-overdrachtsnetwerken na een specifieke oproep tot kandidaatstelling die openstaat voor steden in die landen en die in juni 2024 zal worden gepubliceerd. 

Houd de URBACT-website in de gaten voor de officiële resultaten van de oproep. Blijf in de tussentijd op de hoogte van andere URBACT-mogelijkheden en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

 

Submitted by Fabian Massart on 17/05/2024
author image

Fabian Massart

See all articles