URBACT festival v znamenju praznovanja dosežkov URBACT akcijskih omrežij in povezovanja v luči novega programa URBACT IV

URBACT City Festival 2022 sign

Med 14. in 16. junijem 2022 je v Parizu potekal URBACT festival mest, ki je po dolgem času ponovno združil URBACT in druga mesta EU ter širše, URBACT strokovnjake in nacionalne URBACT točke z namenom praznovanja dosežkov URBACT akcijskih omrežij, ki počasi zaključujejo svojo pot. Udeleženci so lahko prisluhnili zanimivim panelom na temo zelenega in digitalnega prehoda ter enakosti spolov, razpravljali in delili izkušnje, pridobljene na svoji poti v akcijskih omrežjih in se mrežili v luči prihajajočega razpisa. Na festivalu so se pridružila tudi mesta, ki sodelujejo v ASTON, omrežju afriških mest, ki deluje po URBACT metodi, mesta, ki sodelujejo v URBACT pilotnih omrežjih, predstavniki držav Instrumenta za predpristopno pomoč (IPA) in evropska mesta, ki so želela spoznati URBACT skupnost.

Prvi dan dogodka je bil namenjen srečanju URBACT akcijskih omrežij, ki so bila zaradi epidemioloških razmer v zadnjih dveh letih prikrajšana za srečevanje v živo. V večernem delu je sledila uradna otvoritev festivala z govorom Carlosa Morena o pomenu načrtovanja dostopnosti in konceptu petnajstminutnih mest. Temu je sledil panel o mestih, ki najbolj intenzivno občutijo podnebno krizo. Na panelu so gosti med drugim izpostavili, kako pomembno je, da se zavedamo, da podnebna kriza leži na plečih tako malih kot velikih mest in da bodo nujne drastične in za mnoge neželene spremembe, da obrnemo trenutne trende.

 

Drugi dan se je začel s panelom na temo digitalnega prehoda. Na njem so gosti opozorili na nujnost zavedanja mest o neizogibnosti digitalnega prehoda in o razumevanju, kako lahko mesta uporabijo različna orodja za izboljšanje kakovosti svojih storitev in naredijo premik k soustvarjanju z lokalnim prebivalstvom. Po panelu so udeleženci lahko glede na svoje interese prisluhnili predstavitvam, ki so ilustriral rezultate URBACT akcijskih omrežij. Mesta so predstavljala svoje dosežke, kot tudi nekatere spodrsljaje in kaj so se iz njih naučile. Dan se je zaključil s panelom na temo enakosti spolov, kjer so gosti razpravljali o skrbi za vse v luči zelenega prehoda.

 

 

Dopoldne tretjega dne so udeleženci preživeli na različnih terenskih ogledih po bolj ali manj znanih predelih Pariza. Na oglede so se podali peš, s kolesi, avtobusi in metrojem ter si ogledali dobre prakse na temo podnebnih sprememb, krožnega gospodarstva, začasne rabe in urbanega regeneracije.

 

 

Popoldne je minilo v luči lansiranja novega programa URBACT IV. Na panelu so predstavniki različnih nivojev upravljanja predstavili, kako se URBACT vklaplja v kohezijsko politiko EU in v novo evropsko pobudo za mesta. Temu je sledila predstavitev novega programa in prihajajočega razpisa za akcijska omrežja. Mesta so lahko tudi spoznala, kaj pomeni biti (vodilni) partner v URBACT omrežjih ter se udeležila »hitrih zmenkov«, tematskih in nacionalnih mreženj, kjer so lahko spletala nova poznanstva in začela oblikovati partnerstva. Festival se je zaključil z uradnim zaključkom URBACT festivala mest, temu pa je v večernem delu sledil tudi poslovilna zabava.

 

 

Festival je minil tudi v luči prizadevanj francoskega predsedstva EU in programa URBACT za organizacijo podnebno nevtralnega dogodka. Program URBACT si je ta cilj prizadeval doseči z:

 

- Organizacijo dogodka v La Cite Fertile, prostorih začasne rabe na območju zapuščene železniške postaje, ki deluje po načelih ponovne uporabe, recikliranja in kompostiranja;

- Strežbo sezonske vegetarijanske in veganske hrane lokalnega izvora;

- Predlogi za podnebju prijazen prihod, odhod in namestitev udeležencev;

- Odločitvijo o festivalu brez promocijskih materialov;

- Digitalizacijo komunikacijskih materialov, s čimer so zmanjšali uporabo papirja.

 

 

Več o programu URBACT IV.

-

Avtorica fotografij: Nina Plevnik

Submitted by opoetra on 21/06/2022