Cinci moduri în care URBACT participă la dezvoltarea unor orașe mai ecologice

Edited on 12/06/2023

Five ways URBACT makes cities greener_COVER

De-a lungul anilor, URBACT a deschis calea pentru a face orașele mai reziliente. Astăzi, viitorul pare mai verde ca niciodată.

Săptămâna verde a UE din acest an (3-11 iunie) este o ocazie de a vă familiariza, de a dezbate sau chiar de a sărbători politica de mediu a UE. Având în vedere acest lucru, haideți să aruncăm o privire mai atentă la unele dintre realizările URBACT, la ceea ce reprezintă programul și, mai ales, la ceea ce ne așteaptă. Citiți mai departe pentru a înțelege cum promovează URBACT o dezvoltare urbană durabilă și ecologică.

Co-crearea unei UE mai ecologice

Politica de coeziune 2021-2027 vizează, printre altele, "o Europă mai ecologică, cu emisii reduse de dioxid de carbon, în tranziție către o economie cu emisii nete de carbon zero și o Europă rezilientă". Nu este surprinzător faptul că multe orașe URBACT își asumă această provocare: marea majoritate a rețelelor de planificare a acțiunilor aprobate recent se vor concentra pe acest subiect. De la economia circulară locală, spațiile verzi din zonele industriale și spațiile abandonate, conexiunile rural-urban, până la creșterea verde în orașele mici și soluțiile bazate pe natură, 84 de parteneri își vor co-crea propriile planuri de acțiune ecologice. Rețelele BiodiverCITY, COPE, EcoCore, Econnecting, GreenPlace, In4Green, Let's Go Circular, PUMA și SCHOOLHOODS vor beneficia de activitățile de consolidare a capacităților și a cunoștințelor, de expertiza și de metodele URBACT pentru a-și atinge obiectivele în următorii 2,5 ani. Echipa URBACT așteaptă cu nerăbdare să vadă cu ce soluții și idei vor veni aceste orașe.

food

Utilizarea achizițiilor publice

Achizițiile publice ecologice reprezintă de mult timp un subiect important pentru primării și alte autorități publice. În acest context, URBACT a fost un deschizător de drumuri în ceea ce privește regândirea modului în care orașele din UE produc, distribuie și consumă alimente. Dincolo de toate temele de reflecție pe care programul le-a oferit practicienilor din orașe de-a lungul anilor, URBACT a dezvoltat și cursul online de achiziții publice strategice pentru a ajuta orașele să înțeleagă mai bine cadrul juridic. Anul 2023 este unul deosebit de important în această privință, odată cu lansarea Agendei urbane pentru parteneriatul UE privind alimentația (planificată pentru luna septembrie) și cu anunțarea Cadrului UE pentru alimentație durabilă (prevăzut să fie publicat până la sfârșitul anului). Pentru a facilita accesul orașelor la orice noutăți, URBACT va crea un modul de achiziții publice privind alimentația, așa că rămâneți pe recepție!

 

Coordonarea tranziției energetice

Odată cu încheierea recentă a rețelei VILAWATT, programul vizează integrarea lecțiilor învățate, a recomandărilor de politici și a altor practici în orașele din întreaga Europă. Bazându-se pe un proiect Urban Innovative Action (UIA), care a constat în dezvoltarea unui consorțiu public-privat pentru a pune în comun achiziția de energie, modernizând în același timp clădirile și sensibilizând populația, această rețea pilot a împărtășit practicile originale din Viladecans (ES) cu parteneri din Belgia, Ungaria și Grecia. Pe parcursul acestei experiențe, aceștia și-au asumat provocarea de a co-crea planuri energetice la nivelul întregului oraș și a aborda diferite probleme, cum ar fi sărăcia energetică. Mai multe informații despre modul în care programul va continua să împărtășească aceste cunoștințe privind guvernanța energetică vor urma în lunile următoare.

mobility

Promovarea mobilității sustenabile

Încă de la lansarea apelului pentru rețelele de planificare a acțiunilor (ianuarie - martie 2023), multe orașe și-au arătat interesul de identifica soluții la provocări legate de mobilitate. Această tendință a fost vizibilă în special în numeroasele idei de proiecte care au fost publicate în Instrumentul de căutare a partenerilor URBACT, dar și în unele dintre rețelele aprobate. În total, cinci parteneriate se vor concentra pe teme precum mobilitatea, conceptul orașului de 15 minute, transportul public și, în general, îmbunătățirea spațiilor publice. Aceste obiective sunt aliniate la obiectivul politicii de coeziune pentru o UE mai conectată. Nu este pentru prima dată când orașele URBACT își unesc forțele pentru a aduna inspirație, intervenții practice și viziuni pe termen lung pe această temă. Pentru a descoperi câteva dintre sfaturile și ideile existente, nu uitați să consultați Ghidul URBACT Walk'n Roll. Compus din trei broșuri, acest produs reunește diferite povești și instrumente care se potrivesc pentru orașe de toate dimensiunile. 

 

Sprijinirea Inițiativei Urbane Europene

După cum se menționează în Programul de cooperare URBACT IV, programul are printre prioritățile sale tematice sprijinirea tranziției urbane ecologice. De asemenea, conform documentului, URBACT va sprijini și coordona acțiunile relevante cu partenerul său cheie: Inițiativa Urbană Europeană (EUI). Pe lângă faptul că sprijină activitatea dezvoltată de parteneriatele Agendei urbane a UE, în special în ceea ce privește alimentația (care va fi lansat în septembrie) și orașele verzi (lansat la începutul acestui an), EUI tocmai a lansat cel de-al doilea apel, de data aceasta pentru acțiuni inovatoare. Nu mai așteptați, acest apel ar putea fi cel mai potrivit pentru ecologizarea orașului dumneavoastră.

Sunteți interesat de oricare dintre aceste subiecte?

Rețineți data pentru Săptămâna europeană a regiunilor (EWRC) și a orașelor din 2023 la Bruxelles (Belgia)! În perioada 9 - 12 octombrie, URBACT va contribui la două sesiuni:

  • Laboratorul participativ "Cum pot regiunile și orașele să conducă o tranziție energetică echitabilă cu și pentru cetățenii lor?", co-organizat de URBACT, ESPON, Interreg Europe și Interact.
  • Laboratorul participativ "Utilizați tehnologia pentru a accelera tranziția ecologică în regiunea sau orașul dumneavoastră", inclusiv proiectul "Knowing", finanțat prin HORIZON EUROPE.  

În curând vor începe înscrierile pentru EWRC. 

EWRC

 

Submitted by Mihaela Florea on 12/06/2023
author image

Mihaela Florea

See all articles