Ελάτε στο URBACT City Festival 2022!

Edited on 23/03/2022

Αιτηθείτε την θέση σας ΣΤΟ Φεστιβάλ για τις πόλεις της ΕΕ, 14-16 Ιουνίου, στο Παρίσι. Αυτή τη φορά, δια ζώσης - και με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα...

Το URBACT City Festival επιστρέφει και οι εγγραφές είναι τώρα ανοιχτές!

Φέτος, το #URBACTfest γιορτάζει τις επιτυχίες των πόλεων στα δίκτυα του URBACT και σηματοδοτεί τη συμβολική έναρξη του URBACT IV, του νέου προγράμματος της ΕΕ για τη βιώσιμη, ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14-16 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και θα φιλοξενηθεί σε έναν συναρπαστικό προσωρινό χώρο, στο πρώην σιδηροδρομικό χώρο στο Pantin, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

 

Επαγγελματίες και στελέχη των πόλεων και εκλεγμένοι αξιωματούχοι προσκαλούνται από όλη την ΕΕ! Με όριο τις 450 θέσεις, θα δοθεί προτεραιότητα σε έναν τοπικό ενδιαφερόμενο από κάθε μία από τις 200 περίπου πόλεις που συμμετέχουν στα τρέχοντα Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων URBACT (APN) - καθώς και σε άλλους εκπροσώπους των δικτύων URBACT, αλλά και σε πόλεις που θέλουν να ανακαλύψουν το URBACT για πρώτη φορά. Επίσης θα συμμετέχουν επικεφαλής εμπειρογνώμονες, τα Εθνικά Σημεία  Επαφής του URBACT, οργανισμοί-εταίροι και αξιωματούχοι της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και η ομάδα του URBACT.

Οι πόλεις του URBACT επανασυνδέονται

Αυτή θα είναι η στιγμή που το URBACT και οι εταίροι του θα συναντηθούν δια ζώσης μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας του Covid, και προσπαθειών να διατηρήσουμε στο διαδίκτυο τις ανταλλαγές εμπειριών και γνώσης των πόλεων. Πρόκειται για μια ευκαιρία να εμπνευστούμε από καλές πρακτικές από διάφορους δήμους της ΕΕ και να ανταλλάξουμε εμπειρίες από τη χρήση της μεθόδου του URBACT για την "Ενσωμάτωση", τη "Συμμετοχή" και τη "Δράση-Μάθηση" ώστε να πυροδοτήσουμε θετικές αστικές αλλαγές.

 

"Υπάρχει ένας πραγματικός ενθουσιασμός γύρω από αυτή την εκδήλωση! Θα είναι συναρπαστικό να γνωρίσουμε την κοινότητα του URBACT, να ακούσουμε τις ιστορίες των πόλεων και να δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις και τη συμβολή του έργου μας για καλύτερες πόλεις!" λέει η διοργανώτρια του Φεστιβάλ Aleksandra Kluczka. "Προσωπικά ενδιαφέρομαι πολύ και για την πτυχή της εκδήλωσης που αφορά την ουδέτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, καθώς είναι μια νέα προσέγγιση που δοκιμάζουμε πιλοτικά, είναι καινοτόμα- και ενδιαφέρομαι να δω πώς θα εξελιχθεί".

 

Τα “highlights” του προγράμματος του City Festival

Το τριήμερο πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το κλίμα, η  ένταξη και η αστική καινοτομία. Όλα θα γίνουν στα αγγλικά, με βασικές συνεδρίες και στα γαλλικά. Τα Εθνικά Σημεία Επαφής του URBACT θα είναι επίσης παρόντα για να υποδεχτούν τους συμμετέχοντες στις άλλες γλώσσες της ΕΕ. Η Aleksandra μοιράζεται τις κορυφαίες στιγμές για τις οποίες ανυπομονεί:

 

ΗΜΕΡΑ 1, Τρίτη 14 Ιουνίου - APNs και δράση για το Κλίμα

Καλωσορίζουμε τα Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων (APNs):

Το Φεστιβάλ αποτελεί το τελευταίο ορόσημο στο ταξίδι των APNs. Είναι η στιγμή για να συναντηθούν δια ζώσης, να ανταλλάξουν απόψεις και να εμπνευστούν για να επιστρέψουν στις πόλεις τους και να αρχίσουν να εφαρμόζουν τα ολοκληρωμένα σχέδια δράσης τους.

Η Εναρκτήρια βραδιά με κεντρικό ομιλητή και συζήτηση σε πάνελ για τη δράση για το κλίμα, θα πραγματοποιηθεί στο Le Cabaret Sauvage, "έναν πολύ συναρπαστικό χώρο" στο Parc de la Villette, κοντά στο Pantin, στο βορειοανατολικό Παρίσι.

 

ΗΜΕΡΑ 2, Τετάρτη 15 Ιουνίου - Πράσινες, συνδεδεμένες και χωρίς αποκλεισμούς πόλεις

Ιστορίες και επιτεύγματα της πόλης: Κάθε συνεδρία επικεντρώνεται σε ένα βασικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζεται επί του παρόντος από τα δίκτυα του URBACT: "Πράσινες πόλεις" - χρήση δεδομένων για την κλιματική δράση, πολιτικές για τα τρόφιμα, υγεία και χώροι πρασίνου, τοπική εφαρμογή των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ..., "Συνδεδεμένες και ελκυστικές πόλεις" - στρατηγικές προμήθειες, καινοτομίες κινητικότητας, τεχνολογικά εργαλεία για τις πόλεις και "Πόλεις χωρίς αποκλεισμούς", όπου η συνεδρία με το δίκτυο URBACT ROOF που καταπολεμά την έλλειψη στέγης, θα μεταδοθεί ζωντανά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κοινωνικής Στέγασης στο Ελσίνκι (Φιλανδία)".

 

ΗΜΕΡΑ 3, Πέμπτη 16 Ιουνίου - Παρουσίαση του URBACT IV

Επιτόπιες επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, η καθεμία προσαρμοσμένη σε μια διατομεακή προτεραιότητα του URBACT IV: "Πράσινο", "Φύλο" και "Ψηφιακή τεχνολογία", αλλά και κάλυψη του θέματος των Μητροπολιτικών δυναμικών, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και τις καλές πρακτικές που υπάρχουν εκεί.

    Ενημερωτικές συνεδρίες σχετικά με τη νέα πρόσκληση του URBACT IV, συμπεριλαμβανομένων των βασικών ημερομηνιών, του τρόπου συμμετοχής ως επικεφαλής εταίρος και της δυνατότητας επικοινωνίας και συνεργασίας για τις πόλεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε ένα νέο δίκτυο.

 

Η συμβολική έναρξη του URBACT IV: μια γιορτή με ομιλητές υψηλού επιπέδου.

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του URBACT με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα

Αντανακλώντας τους στόχους της Γαλλικής προεδρίας της ΕΕ και τις βασικές αξίες του URBACT, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο #URBACTfest. Οι διοργανωτές δημιουργούν ένα εργαλείο για τη μέτρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προετοιμασιών του Φεστιβάλ, από τον χώρο διεξαγωγής, τα γεύματα, τις μεταφορές και τη διαμονή, μέχρι το branding, τα (όχι) «καλούδια», διάφορα εθιμοτυπικά δώρα και τις επί τόπου δραστηριότητες.

Ο χώρος του La Cité Fertile, του οποίου το σλόγκαν είναι "1 εκτάριο για οικολογική μετάβαση", βρίσκεται σε οικόπεδο που προορίζεται για ανάπλαση το 2023, αλλά προς το παρόν φιλοξενεί εκδηλώσεις με θέμα τη βιωσιμότητα, την καλλιέργεια λαχανικών και άλλα. Το φαγητό που θα σερβίρεται στο Φεστιβάλ θα είναι 75% vegan και 25% χορτοφαγικό. Δεν θα υπάρχει έντυπο υλικό - όλες οι πληροφορίες θα βρίσκονται στον ιστότοπο της εκδήλωσης, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να υπολογίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μετακινήσεις τους και να αναζητήσουν πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις.

Όπως λέει η Aleksandra: "Δεν θα υπάρχουν καλούδια, ούτε υλικό πακέτο καλωσορίσματος: αυτό που δίνουμε είναι μια εμπειρία! Και ελπίζουμε να ανοίξουμε το δρόμο για περισσότερες εκδηλώσεις με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε όλο το πρόγραμμα του URBACT".

"Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πλαίσιο στο οποίο ξεκινάμε τις εγγραφές στο Φεστιβάλ. Περιμέναμε να το κάνουμε σε πιο εορταστικές, πιο χαρούμενες, μετα-πανδημικές εποχές. Τώρα, ως κοινότητα URBACT αλλά και ατομικά, επεκτείνουμε την υποστήριξή μας στις Ουκρανικές πόλεις και τους ανθρώπους τους, ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για καλύτερες πόλεις και Ευρωπαϊκή συνεργασία. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς".

 

Παρακολουθήστε μας για λεπτομέρειες σχετικά με το URBACT City Festival 2022 – συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής, έως τις 11 Απριλίου, στις 12:00 CET.

Ακολουθήστε το hashtag #URBACTfest στο Twitter.

Και αν δεν βρείτε θέση στο χώρο της εκδήλωσης, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Φεστιβάλ για να παρακολουθήσετε τις βασικές συνεδρίες που θα μεταδοθούν ζωντανά, να λάβετε συμβουλές για τη μείωση του αποτυπώματός σας σε άνθρακα και πολλά, πολλά άλλα!

Submitted by mpapoutsi on 23/03/2022