Γκρινί (Grigny): παρά την πανδημία η μουσική παραμένει «ζωντανή»

Edited on 08/02/2021

Το 2020 δεν ήταν η καλύτερη χρονιά για το Ωδείο στη γαλλική πόλη Γκρινί (Grigny). Ωστόσο, χάρη στα κίνητρα των δασκάλων και των εθελοντών, η μουσική παραμένει όσο πιο ζωντανή γίνεται από ποτέ και συνεχίζει να κάνει εκατοντάδες παιδιά να ονειρεύονται. Στο άρθρο αυτό γίνεται  μία ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο του δικτύου μεταφοράς OnStage, στην πόλη Γκρινί της Γαλλίας!

2020,  Annus Horibilis

Το 2020 δεν ήταν η καλύτερη χρονιά για το Ωδείο Grigny. Όλα τα όργανα παρέμειναν σιωπηλά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας COVID-19, η μουσική σεζόν ακυρώθηκε και οι μαθητές αποθαρρύνθηκαν. Παρά την εφευρετικότητα της διδακτικής ομάδας για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών τους, η έλλειψη αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών και των εκπαιδευτικών είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη κοινωνικών δεσμών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η καλή πρακτική που προσπάθησε να εδραιώσει το δίκτυο URBACT, OnStage, και αναπτύχθηκε υπομονετικά τα προηγούμενα 6 χρόνια, είχε χαθεί - τόσο καλλιτεχνικά όσο και κοινωνικά.

 

«Εκπαιδευτικές Διακοπές»  για τα παιδιά της γειτονιάς

Βγαίνοντας από το lockdown, πολλοί μαθητές βρέθηκαν σε μια δύσκολη κατάσταση στις αρχές του καλοκαιριού του 2020. Χωρίς τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές στη χώρα τους, είχαν μόνο τη γειτονιά τους ως ορίζοντα. Για να αντισταθμίσουν την απώλεια της επαφής με την εκμάθηση της μουσικής και να διατηρήσει την Καλή Πρακτική, περίπου είκοσι καθηγητές προσφέρθηκαν εθελοντικά να ηγηθούν εργαστηρίων, ως μέρος του ειδικού προγράμματος Cités Éducatives, γνωστές και ως "Εκπαιδευτικές Πόλεις".

Έτσι, για μια εβδομάδα τον Ιούλιο του 2020, τα παιδιά μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε εργαστήρια σε όλους τους τομείς που καλύπτονται από τα μαθήματα του Ωδείου: μουσική, χορός και επιστήμες.

Αυτή η πολύ ειδική προσέγγιση προκάλεσε το ενδιαφέρον του Νομάρχη της κοινότητας Εσόν (Essonne) στη Γαλλία, ο οποίος ήρθε να παρακολουθήσει ορισμένα από τα προτεινόμενα εργαστήρια συνοδευόμενος από έναν Εκπρόσωπο Ίσων Ευκαιριών και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της γαλλικής πόλης Γκρινί.

Αυτή η πρωτοβουλία κατέστησε δυνατή τη διατήρηση του εκπαιδευτικού συνδέσμου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τη διεξαγωγή της επίδειξης δράσεων για τα πρωτεοειδή - πειραματίζοντας με τη χρήση μουσικής για την ανάπτυξη των φυτών - η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο-Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Στο τέλος των οκτώ θερινών εβδομάδων, περίπου 70 παιδιά μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε αυτό το εργαστήριο και ένας συντονιστής εκπαιδεύτηκε ειδικά για το σκοπό αυτό.

Ανάπτυξη της καλής πρακτικής στην αρχή του σχολικού έτους

Τον Σεπτέμβριο του 2020, πιστεύοντας σε μια επιστροφή στην κανονικότητα, η ομάδα του ωδείου εργάστηκε για να ξεκινήσει νέα μαθήματα συλλογικής διδασκαλίας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και εκτός του σχολικού ωραρίου. Η ιδέα ήταν να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν δράσεις που συνδέονται με την καλή πρακτική.

Δυστυχώς, το δεύτερο απαγορευτικό (lockdown) έβαλε τέρμα σε αυτές τις ελπίδες. Από το τέλος Οκτωβρίου 2020, και λόγω υγειονομικών περιορισμών, το ωδείο δεν μπόρεσε να καλωσορίσει τους μαθητές των τάξεων CHAM και του 3ου κύκλου. Η μόνη θετική πτυχή αυτής της περιόδου ήταν η συνέχιση της διδασκαλίας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ακόμη και αν αυτή ήταν ελλιπής και μερική.

2021: Στο ίδιο έργο θεατές; (Βis repetita?)

Το 2021 δεν φαίνεται καλύτερο. Η επιμήκυνση της πανδημίας συνοδεύεται από την αποθάρρυνση των μαθητών. Παρόλο που συνεχίζονται τα μαθήματα, αλλά μέσω τηλεκπαίδευσης, πολλοί δεν τους ενδιαφέρουν επειδή λένε ότι δεν λαμβάνουν καμία δράση.

 

Παρά αυτές τις «ζοφερές στιγμές», η ομάδα του ωδείου στο Γκρινί παραμένει θετική και επαναπροσδιορίζει την προσφορά της κάθε στιγμή, έτσι ώστε παρά την πανδημία, η μουσική να παραμένει ακόμα ζωντανή!

Submitted by mpapoutsi on 08/02/2021