Κορυφαίες συμβουλές για ένα οικοσύστημα τεχνολογίας από την Alison Partridge, Ad Hoc URBACT εμπειρογνώμονα

Edited on 21/03/2022

Πώς μπορούν οι πόλεις να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος τεχνολογίας; Η Ceri Batchelder, εμπειρογνώμονας του URBACT, μοιράστηκε δέκα συμβουλές για το τι μπορούν να κάνουν οι πόλεις. Διαβάστε τις όλες παρακάτω!

Εισαγωγή

Στις αρχές του μήνα μίλησα με την εμπειρογνώμονα του URBACT Ceri Batchelder για το τι πιστεύει ότι μπορούν να κάνουν οι πόλεις για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος τεχνολογίας. Στο άρθρο αυτό παραθέτει τις δέκα καλύτερες συμβουλές της, ξεκινώντας από την ανάγκη κοινής κατανόησης για το τι προσπαθούν να επιτύχουν από κοινού οι ενδιαφερόμενοι για το οικοσύστημα.

Η Ceri ήταν η συντονίστρια του της Τοπικής Ομάδας Δράσης (Urbact Local Group - ULG) του Μπάρνσλεϊ για το Δίκτυο Σχεδιασμού Δράσεων «TechTown», ένας ρόλος που δοκίμασε την ικανότητά της να φέρνει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους φορείς του οικοσυστήματος τεχνολογίας από το συμβούλιο του δήμου, την εκπαίδευση, την έρευνα, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις γύρω από έναν κοινό στόχο. Μεγάλο μέρος των συμβουλών της προέρχεται από το διάστημα που είχε αναλάβει αυτόν τον ρόλο σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη με μια εκκολαπτόμενη σκηνή στον τομέα της τεχνολογίας, η οποία απαιτούσε μια αρκετά απλή και ρεαλιστική προσέγγιση. Σαφώς μια πιο εξελιγμένη προσέγγιση θα ήταν πιο κατάλληλη σε ένα περισσότερο ανεπτυγμένο τεχνολογικό τοπίο.

Ακολουθούν οι κορυφαίες συμβουλές που μοιράστηκε η Ceri μαζί μας:

Συμβουλή 1η à Να υιοθετείτε μια ανοιχτή προσέγγιση

Η καινοτομία πηγάζει από τη δημιουργικότητα, η οποία συχνά προέρχεται από μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων που συναντιούνται γύρω από ένα κοινό θέμα που τους ενώνει. Έτσι, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα φιλικό και συνεργατικό περιβάλλον εργασίας που προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για συνδέσεις και δικτύωση και που είναι ανοιχτό σε νέους και διαφορετικούς ανθρώπους.

Πολλοί άνθρωποι γενικώς δυσκολεύονται να δικτυωθούν, και η  η πανδημία του COVID σημαίνει ότι έχουμε ξεσυνηθίσει πια να συναντιόμαστε δια ζώσης. Έτσι, αν σκοπεύετε να συγκεντρώσετε τους ενδιαφερόμενους του τεχνολογικού οικοσυστήματος, πρέπει να σκεφτείτε το πώς θα προσφέρετε ένα θερμό καλωσόρισμα και να προσελκύσετε κάποιους από τους πιο "ασυνήθιστους" υπόπτους. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη χρήση διαφορετικών χώρων, διαφορετικών ωρών, να επιτρέψετε στους συμμετέχοντες να λειτουργούν σαν να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι, ίσως να τους ενθαρρύνετε να δοκιμάσουν απλές δραστηριότητες τεχνολογίας ή προγραμματισμού και γενικά να είστε αρκετά πρακτικοί.

Συμβουλή 2η à Αγκαλιάστε την ακαταστασία

Η ζωή στην τεχνολογία δεν είναι ποτέ διατεταγμένη ή οργανωμένη. Ένα τεχνολογικό οικοσύστημα είναι ένα πολύπλοκο και ακατάστατο μέρος με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, οργανισμούς, κουλτούρες και στυλ. Ενώ είναι σημαντικό να έχετε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική,  με δυνατότητες να σχεδιάζετε σε κάποιο βαθμό, είναι επίσης χρήσιμο να είστε προετοιμασμένοι να περιμένετε το απροσδόκητο.

Να θυμάστε ότι συχνά αρκεί απλώς να δώσετε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή για να δημιουργηθούν νέες δυναμικές και ιδέες. Προσπαθήστε να μην πιέζετε το ρυθμό, αλλά μάλλον αποδεχτείτε το κάπως χαοτικό και ασαφές πρώτο μέρος της καινοτομίας και αφήστε το χρόνο να εξερευνήσετε νέες δυνατότητες/ευκαιρίες.

Συμβουλή 3ηà Δημιουργήστε κατάλληλες συνθήκες

Όπως συμβαίνει με τόσα πολλά πράγματα στους δήμους, είναι σημαντική η αποδοχή από τους προϊστάμενους και τους πολιτικούς. Μπορεί να μην χρειαστείτε μεγάλη χρηματοδότηση για να ξεκινήσετε, αλλά θα χρειαστείτε έναν χώρο, ιδανικά κάποια αναψυκτικά και, κυρίως, κάποια βοήθεια για να εμπλακούν οι κατάλληλοι άνθρωποι. Μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστούν ποσοτικά αποτελέσματα στην αρχή της διαδικασίας, οπότε απαιτείται σε μεγάλο ποσοστό η έγκριση και η εμπιστοσύνη της ανώτατης διοίκησης. Επομένως, μη φοβηθείτε να ορίσετε αυτές τις παραμέτρους από την αρχή.

Να είστε σαφείς ότι ο αντίκτυπος θα πάρει χρόνο, να διαχειρίζεστε τις προσδοκίες και να δηλώνετε ρητά ότι υπάρχει ένα στοιχείο ρίσκου. Μοιραστείτε επιτυχημένα παραδείγματα από άλλες παρόμοιες πόλεις, όπως οι καλές πρακτικές του URBACT.

Συμβουλή 4η à Δώστε φωνή στον κόσμο και ακούστε

Ως συντονιστής μιας ομάδας ενδιαφερομένων, μπορεί να μπαίνετε στον πειρασμό να αναλάβετε ή/και να ηγηθείτε της συζήτησης, αλλά συχνά οι άνθρωποι αποσύρονται αν δεν τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν. Έτσι, ένας θεμελιώδης παράγοντας επιτυχίας είναι να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να επιτρέψετε στους ανθρώπους να μοιραστούν απόψεις και τότε θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν εύκολα με έναν φυσικό τρόπο.

Αυτό βοηθάει να συνδεθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους και τους δείχνει ότι αξίζει τον κόπο να συνεισφέρουν. Είναι σημαντικό να αποδείξετε ότι ακούτε και ενεργείτε με βάση αυτά που λένε οι συμμετέχοντες, ώστε να φανεί ότι όσα λένε έχουν αντίκτυπο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να μοιραστείτε τον τρόπο με τον οποίο οι διασυνδέσεις που αναπτύχθηκαν από τις ενέργειές σας οδήγησαν στο αποτέλεσμα «Χ¨» ή ότι η ομάδα συλλογικά πέτυχε να συμβεί το «Ψ». Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε πάντα να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Προσπαθήστε να ενδυναμώσετε τους άλλους να αναλάβουν το ηγετικό βήμα. Εντοπίστε τους «πρωταγωνιστές» της ομάδας, που μπορούν να λειτουργήσουν ως συνήγοροι ή πρεσβευτές στην ευρύτερη τεχνολογική σκηνή.

Συμβουλή 5η à Δοκιμάστε διάφορα πράγματα

Όποιος έχει συμμετάσχει σε δίκτυα URBACT γνωρίζει ότι τα μικρά έργα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα πράγματα και αυτό επίσης ισχύει όταν συγκαλείς ένα τεχνολογικό οικοσύστημα.

Στην περίπτωση του  Μπάρνσλεϊ, η πόλη δοκίμασε ορισμένες πιλοτικές δραστηριότητες, φέρνοντας σε επαφή την ψηφιακή κοινότητα με πιο παραδοσιακούς επιχειρηματικούς τομείς. Αυτό έθεσε τις βάσεις για τη δραστηριότητα της τοπικής ομάδας ULG και την ανάπτυξη ενός κοινού σκοπού με τα ανώτερα στελέχη του δήμου. Η ύπαρξη ενός κοινού/ολοκληρωμένου στόχου, έδωσε κίνητρα για τεράστια πρόοδο και, σε διάστημα 5-10 ετών, οδήγησε την πόλη να είναι σε θέση να προσελκύσει πρόσθετα έργα ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Να θυμάστε ότι ορισμένες ιδέες θα πετάξουν, ενώ άλλες όχι. Ίσως σκεφτείτε να βάλετε μερικά μικρά στοιχήματα σε αναμονή μιας νίκης, αντί πολύ νωρίς να επικεντρωθείτε σε ένα μεγάλο έργο.

Συμβουλή 6ηà Επιλέξτε κάποια θέματα

Θα πρέπει επίσης να κατανοήσετε ποιες είναι οι συγκεκριμένες τοπικές προκλήσεις και τα δυνατά σημεία και, κυρίως, τι πιστεύουν οι τοπικές επιχειρήσεις ότι χρειάζεται - και στη συνέχεια να ανταποκριθείτε σε αυτές ή/και να τις υποστηρίξετε για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανάγκες. Πάνω απ' όλα, αποφύγετε τον πειρασμό να κάνετε κήρυγμα για το τι χρειάζεται και προσπαθήστε να μη μεταβείτε πολύ γρήγορα σε κατάσταση λύσεων. Σκεφτείτε τι κάνει το τεχνολογικό σας οικοσύστημα μοναδικό και πώς ταιριάζει με άλλες τοπικές και περιφερειακές στρατηγικές - ίσως πρόκειται για αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ή σύνδεση με μια τοπική βιομηχανική εξειδίκευση. Για το Μπάρνσλεϊ, ήταν η σύνδεση του έργου με τους τοπικούς φορείς του λιανικού εμπορίου, της υγείας και της μεταποίησης.

Συμβουλή 7ηà Να έχετε νοοτροπία startup

Όταν πρόκειται να συνεργαστείτε με τους ενδιαφερόμενους φορείς του τεχνολογικού οικοσυστήματος, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τα λόγια σας και απαραίτητο να υιοθετήσετε μια ευέλικτη προσέγγιση. Να είστε έτοιμοι να αναλάβετε κινδύνους, να αγκαλιάσετε την αποτυχία και να μάθετε από αυτήν, να είστε δραστήριοι, αποφασιστικοί και ενεργητικοί για να κάνετε τη διαφορά.

Συμβουλή 8ηà Επικοινωνήστε!

Ως ένας κεντρικός συνδετικός κρίκος του οικοσυστήματος, είστε σε καλή θέση για να καθοδηγήσετε/κατευθύνετε τους ανθρώπους και να μοιραστείτε πληροφορίες, ιδίως επειδή το τοπίο υποστήριξης των επιχειρήσεων είναι συχνά αρκετά περίπλοκο.

Ενημερώστε τους ανθρώπους για τα νέα και τις εκδηλώσεις της περιοχής και για κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση και βοήθεια. Για να καταδείξετε τα οφέλη της επικοινωνίας και κοινής χρήσης της πληροφορίας, είναι σημαντικό να αναδεικνύετε τις επιτυχίες τόσο με τους ενδιαφερόμενους που συμμετέχουν άμεσα στη συλλογική προσπάθεια όσο και με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός, για να τους δείξετε ότι κάτι συμβαίνει. Καταγράψτε τη δραστηριότητα μέσω φωτογραφιών ή βίντεο και γιορτάστε τις επιτυχίες και τα καλά νέα. Χρησιμοποιήστε τα κανάλια στα οποία συχνάζει το κοινό σας - τόσο φυσικά όσο και εικονικά.

Συμβουλή 9ηà Διατηρήστε τη δραστηριότητα σε υψηλό επίπεδο

Η σύγκληση της δραστηριότητας του οικοσυστήματος είναι απαιτητική και τα πράγματα μπορεί να ξεφουσκώσουν σε αρκετά πρώιμο στάδιο χωρίς τακτική δραστηριότητα. Όπως αναφέρεται παραπάνω (συμβουλή 4), αξίζει να προσδιορίσετε τα αστέρια του δικτύου ή προσκεκλημένους οικοδεσπότες που θα βοηθήσουν να μοιραστεί το φορτίο. Ενθαρρύνετε τους να αναλάβουν τα ηνία για διάφορες δραστηριότητες ή εκδηλώσεις. Αυτό θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη δυναμική.

Προσπαθήστε να διασκεδάσετε και χρησιμοποιήστε πολλά διαφορετικά εργαλεία και μεθόδους για να διατηρήσετε τα πράγματα ζωντανά. Ίσως δείτε αν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα "FOMO" (Fear Of Missing Out) για να οδηγήσετε τη μελλοντική δέσμευση και δραστηριότητα. Όταν μπορείτε, μεταξύ των συναντήσεων, κρατήστε επαφή με τους ανθρώπους και προσπαθήστε να τους βοηθήσετε μέσω των συνδέσεων και της υποστήριξης του οικοσυστήματος. Καθώς τα πράγματα εξελίσσονται, μπορεί επίσης να είναι σκόπιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός πιο εξειδικευμένου πόρου για την υποστήριξη της συλλογικής δραστηριότητας.

Συμβουλή 10ηà Κρατήστε τα πράγματα ζωντανά, «φρέσκα»

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε τα πράγματα «φρέσκα». Οι άνθρωποι θα παραμείνουν μαζί σας αν συνεχίσουν να μαθαίνουν, να βλέπουν αντίκτυπο και να αποκομίζουν κάτι από τη δουλειά είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Συνεχίστε να αναζητάτε και να μοιράζεστε τις βέλτιστες πρακτικές - ίσως προσκαλώντας ανθρώπους από άλλες πόλεις για να δώσουν νέα ενέργεια και ιδέες. Συνεχίστε να αναζητάτε νέες και διαφορετικές ευκαιρίες σύνδεσης και συνεργασίας. Και φυσικά, χρησιμοποιήστε τα εργαλεία και τις μεθόδους URBACT για να υποστηρίξετε την ανταλλαγή, τη μάθηση και τη διασκέδαση.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η ανάπτυξη και η υποστήριξη μιας προσέγγισης  οικοσυστήματος, αν και αποτελεί πρόκληση κατά καιρούς, έχει πολλά να προσφέρει. Το πλαίσιο και η μέθοδος URBACT μπορούν να προσφέρουν χρήσιμα εργαλεία και τεχνάσματα για την υποστήριξή της. Σε συνδυασμό με τις κορυφαίες συμβουλές του Ceri που παρατίθενται εδώ, δίνει αυτό που ελπίζουμε να είναι ένα σημείο εκκίνησης για τις πόλεις που σκέφτονται να επενδύσουν στην ανάπτυξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος.

Συμβουλή 1 - Να υιοθετείτε μια ανοιχτή προσέγγιση

Συμβουλή 2 - Αγκαλιάστε την ακαταστασία

Συμβουλή 3 - Δημιουργήστε κατάλληλες συνθήκες

Συμβουλή 4 - Δώστε φωνή στον κόσμο και ακούστε

Συμβουλή 5 - Δοκιμάστε διάφορα πράγματα

Συμβουλή 6 - Επιλέξτε κάποια θέματα

Συμβουλή 7 - Να έχετε νοοτροπία startup

Συμβουλή 8Επικοινωνήστε!

Συμβουλή 9 - Διατηρήστε τη δραστηριότητα σε υψηλό επίπεδο

Συμβουλή 10 - Κρατήστε τα πράγματα ζωντανά, «φρέσκα»

Alison Partridge και Ceri Batchelder, Ειδικοί εμπειρογνώμονες URBACT για τo AS Transfer. Ιανουάριος 2022.

 

Υποβλήθηκε από την Cristina Urizar στις 22 Φεβρουαρίου 2022

Submitted by mpapoutsi on 21/03/2022