Pet načina na koje URBACT čini gradove zelenijim

Edited on 01/07/2024

Five ways URBACT makes cities greener_COVER

URBACT godinama predvodi put prema stvaranju otpornijih gradova, a danas budućnost izgleda zelenija nego ikada prije.

Ovogodišnji Zeleni tjedan Europske unije (3. – 11. lipnja) bio je prilika da se okolišnu politiku Europske unije raspravi, upozna ili čak slavi, stoga pogledajmo pobliže neka od postignuća URBACT-a, što program predstavlja i, prije svega, koji su zadaci još pred nama. Pročitajte članak i saznajte kako URBACT promiče ekološki prihvatljiv, održiv urbani razvoj. 

 

Zajedničko stvaranje zelenije EU 

Kohezijska politika 2021. – 2027., između ostalog, za cilj ima “zeleniju niskougljičnu tranziciju prema gospodarstvu s neto nultom emisijom ugljika te prema otpornoj Europi”. Ne iznenađuje stoga da će se mnogi URBACT gradovi uhvatiti u koštac s ovim izazovom: ovom će se temom baviti velika većina nedavno odobrenih Mreža za akcijsko planiranje. 84 partnera zajedno će kreirati vlastite zelene akcijske planove koji će se baviti raznim temama - od lokalnog kružnog gospodarstva, zelenih površina u industrijskim zonama i napuštenim prostorima te ruralno-urbanih veza, do zelenog rasta u malim gradovima i rješenja baziranih na prirodi. Mreže BiodiverCITY, COPE, EcoCore, Econnecting, GreenPlace, In4Green, Let's Go Circular, PUMA i SCHOOLHOODS iskoristit će URBACT-ove aktivnosti izgradnje kapaciteta i znanja te njegovu stručnost i metode, koje će im pomoći da postignu svoje ciljeve tijekom sljedeće dvije i po godine. URBACT sa zanimanjem iščekuje rješenja i ideje koje će ovi gradovi osmisliti. 

 

Učinkovito korištenje javne nabave

foofZelena javna nabava već je dugo vruća tema za općine i druga javna tijela. U tom je kontekstu URBACT već dugo predvodnik kada je riječ o pronalaženju novog načina na koji gradovi Europske unije proizvode, distribuiraju i konzumiraju hranu. Pored svih zanimljivih tema za razmišljanje koje je program tijekom godina dao gradskim praktičarima, URBACT je također razvio i svoj online tečaj strateške javne nabave kako bi gradovima pomogao u suočavanju i snalaženju s pravnim okvirima. U tom je smislu 2023. posebno važna godina zbog pokretanja Urbane agende za EU partnerstvo o hrani (planirano za rujan) i najave EU okvira za održivu hranu (objava je predviđena do kraja godine). Kako bi se gradovima olakšao pristup svim novitetima, URBACT će kreirati modul javne nabave za hranu - zato nas pratite!

 

Upravljanje energetskom tranzicijom 

U skladu s nedavnim zaključkom mreže VILAWATT cilj programa jest to da u gradovima diljem Europe naučene lekcije postanu dio standardnog načina rada, a isto vrijedi i za preporuke za politike energetske tranzicije te neke druge prakse. Utemeljena na projektu Urban Innovative Action (UIA), koji se sastojao od razvoja javno-privatnog konzorcija orijentiranog na ljude, a kojemu je cilj bio udružena nabava energije te naknadno opremanje zgrada i podizanje svijesti, ova pilot mreža podijelila je izvorne prakse iz Viladecansa (Španjolska) s partnerima iz Belgije, Mađarske i Grčke. Tijekom cijelog su se projekta partneri nosili s izazovom zajedničke izrade gradskih energetskih planova kako bi svoje stanovnike uključili u zajedničke aktivnosti i riješili razne probleme, kao npr. energetsko siromaštvo. Više informacija o tome kako će program dalje dijeliti svoja znanja o upravljanju energijom slijedi u nadolazećim mjesecima.

 

Inicijative za meku mobilnost

mobilityOd objave otvorenog poziva za Mreže za akcijsko planiranje (siječanj – ožujak 2023.) mnogi su gradovi pokazali interes za rad na temu mobilnosti. Ovaj se trend posebno zamjećuje u mnogim projektnim idejama objavljenim u URBACT-ovom alatu za pretraživanje partnera, ali i u nekim od odobrenih mreža. Ukupno će pet partnerstava raditi na mobilnosti, konceptu 15-minutnog grada, javnom prijevozu i, općenito, unaprjeđivanju javnih prostora kako bi bili što pogodniji za život. Takvi su ciljevi usklađeni s ciljem Kohezijske politike za povezaniju Europsku uniju. Ovo nije prvi put da URBACT gradovi udružuju snage kako bi se inspirirali te osmislili praktične intervencije i dugoročne vizije na ovu temu. Za neke od postojećih savjeta i ideja svakako pogledajte URBACT-ov Walk’n’Roll vodič - sastoji se od tri knjižice i sadrži razne priče i alate prikladne za gradove doslovno svih veličina.

 

Potpora Europskoj urbanoj inicijativi 

Kao što je navedeno u Programu suradnje URBACT IV, podrška zelenoj urbanoj tranziciji jedan je od njegovih tematskih prioriteta. Prema tom će dokumentu URBACT također podržati i koordinirati relevantne akcije sa svojim ključnim partnerom: Europskom urbanom inicijativom (EUI). Osim što predvodi akcije koje su razvila partnerstva u sklopu Urbane agende EU-a, posebice ono o hrani (koje će biti pokrenuto u rujnu) i o zelenim gradovima (pokrenuto ranije ove godine), EUI je upravo objavio svoj drugi poziv, ovaj put za inovativne akcije, stoga nemojte čekati - ovaj bi poziv mogao biti pravi izbor za ozelenjavanje vašeg grada.

 

Submitted by emarko on 13/09/2023